Siirry pääsisältöön

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.  Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja. 

Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme,

Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka tapauksessa meillä sattui olemaan pelto, joka Ph:ltaan oli mielestämme sopiva kokeluun ja kävimme tutustumassa useisiin pensasmustikkaviljelmiin ja tilasimme 6:tta eri lajiketta pensasmustikkaa ja lisäksi hunajamarjaa.



Tutustuimme useisiin pensasmustikkaviljelmiin Turun ja Oulun väliltä.

Syksy -23 oli marjanviljelijöille huono, kuten monet varmaan tietävät. Satoi paljon, maa oli märkä ja sitten tuli lumettomaan maahan kovat pakkaset. Meillä kärsivät sekä mansikat että vadelma. Juuristo ei ollut ehtinyt valmistautua talveen ja ainoastaan keväällä -23 istutettu alue antoi satoa kohtalaisen hyvin. Meidän ensimmäinen taimenkasvatuskokeilu päättyi surkeasti. 8000;sta taimesta 3 kpl jäi henkiin. 

Keväällä koitin malttamattomana jouduttaa kesän tuloa ja kylvin pienelle alueella mansikkaa tuhkaa ja roiskin kertaalleen käytettyä luomumultaa hangen päälle. Kun hanget sitten sulivat, levitimme yhden rullan hallaharsoa tarkoituksena jouduttaa satoa. Meillä oli ollut kerran Wanhan Woiman päivillä myynnissä mansikkaa ja ajattelimme, että tällä konstilla varmistaisimme ensimmäiset mansikat tuohon aikaan. Niin sitten kävikin.
Harsoa ja hiekkasäkkejä. Uusi kokeilu meillä. 

Keväällä meillä sattui vielä ylimääräistä harmia. Hieman meidän alapuolelle tuli poikkeuksellisen suuri pato. Kasteluvesipumppaamo jä veden alle niin paljon, että korkealle laitettu pumppu ja vielä korkeammalle laitettu taajuusmuuttaja jävät veden alle ja vaurioituvat käyttäkelvottomiksi. Kanalakin joutui veden valtaan ja teetti meillä ylimääräistä työtä, kun jouduimme vaihtamaan eristeitä. Siirsin pumppaamon metriä korkeammaksi ja muuta en voi asian suhteen tehdä. Kas kun pumppaampn pitää olla veden äärellä, kun se on juuri se juttu. 





Tuo aita on talomme akkunan takana.

Jatkan tästä seuraavalla kerralla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...