Siirry pääsisältöön

Katsaus vuoteen 2024 osa 5

Syksyllä katse alkaa kääntymään seuraavaan vuoteen. Mansikoita olemme istuttaneet joka vuosi. Nyt keräsimme taimet omalta emotaimimaalta, istutimme ne istutuspikareihin ja kärräsimme taimikennostot varta vasten tekemällemme hiekkapedille. Koitimme järjestää kastelun mahdollisimman hienosumuisena. Osan kastelusysteemistä samme lahjoituksena hienolta naapuriltamme Paavolta. Taimet lähtivät kyllä hyvään kasvuun, mutta varsinainen koettelemus on tietenkin talvi. Tätä kirjoittaessani ulkona on lämpimän puolella ja taimia suojaava lumipeite on lähes sulannut pois. Ei auta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta.




Mielläni istuttaisimme kaikki tulevana keväänä. 

Vadelmat opettivat että jäniksiltä kannattaa suojautua. Pensasmustikat ovat ilmesesti vielä halutuimpia rusakoiden herkkuna kuin vadelmat. Niinpä koko pensasmustikka-alue kierrettiin 1,5 m:n aidalla. Itse aitavärkki toki piti ostaa mutta tolpat ovat luomua, itse metsästä haettuja, kuorittuja ja lahonsuojaustakin yritetty ehdä perinteisesti polttamalla.
Niinä päivinä kun aitapaaluja junttaa lekalla mahan, ei
tarvitse käydä kuntosalilla.


Meillä oli keväällä -24 poikkeuksellisen korkea tulva. Mm kasteluvesipumppaamo jäi niin pahoin tulvan alle, että korkealle asennettu taajuusmuuttajakin meni käyttökelvottomaksi. Mistään ei tietenkään mitään korvauksia saanut. Olin ajatellut siirtää pumppaamoa jo edellisenä syksynä, mutta silloi aikaisin tulleet pakkaset torppasivat suunnitelmat. Nyt sitten siirsin pumppaamon noin metrin ylemmäksi.  Vanhat ruuvit nousivat maata traktorin kauhalla helposti ja aikansa käsin pyörittämällä ne meni taas uuteen paikkaan. Itse pumppaamo siirtyi pölkkyjen päällä vetämällä pikku hiljaa oikealle paikalle odottamaan kevättä. Sähkökaapein kaivuu jäi ensi kesälle.

Tässä pumppaamon siirto on vielä alkuvaiheessa.


Mehiläisten varautuminen taveen alkaa jo elokuussa. Silloin alkaa talviruokinta. Kun hunaja on pesistä poistettu, pesän päälle laitetaan ruokintalaatikko ja laatikkoon luomusokerista liuotettua sokeriliuosta. Sokeria menee pesää kohti noin 20 kg ja sitä pitää käydä lisäämässä ruokintalaatikkoihin useita kertoja, että sitä olisi talven varalta riittävästi. Samoin syksyllä tehdään Suomeenkin etelämmästä saadun kiusan,  Verroapunkin torjunta. Punkin torjunta tehdään luomumenetelmin, muurahaishapolla ja oksaalihapolla. Oksaalihappo on raparperista saatava aine. Mehiläiset eivät nuku talviunta vaan koittavat selvitä kylmästä menemällä tiiviiseen palloon. 

Mehiläiset jäävät talveksi luonnon armoille. Kevät
näyttää, kuinka moni pesä selviää talvesta.

Tätä kirjoitettaessa tammikuu on loppuluolella. Vaikka talvella ei kovin paljoa tapahdu, on vähien tuotteidemme myynti meille tärkeää. Ilman niistä saauja tuloja osaan kevään töistä ei riitä rahoja. Tällä hetkellä myytävänä meillä on pakastevadelmaa, pakastemansikkaa, hunajaa, vadelma- ja mansikkahilloa, siitepölyä, mehua.... Käymme keväällä vielä muutamassa rekossa ja jokakeväinen Ruukin pohjois-suomen puutarhamessuilla. Nämä puutarhamessut ovat olleet toiisi mukava tapahtuma, joten tervetuloa sinne. 

Kevään töiden suunnittelu on tietenkin täydessä käynnissä. Mitä istutetaan ja minne. Mitä tarvitaan kasteljärjstelmään tarvikkeia, luomusiemeniä, katemuoveja... Pitkä lista on tehtävistä töistä ja toisaalta on jo malttamattomuuttakin päästä hommiin. Kaikkein mukavin aika on se kun marjat kypsyvät ja uskolliset asiakkaamme tulevat poimimaan tai hakemaan valmiiksipoimittuja marjoja. Sitä oodotellessa....








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...