Siirry pääsisältöön

Arvolan Luomutilan tarinan alku.

Arvolan tarinaa.......

Keväinen pyhäjoki, viimekesäinen linnunpesä.


Puolisoni ideoi aina kaikenlaista. Aika ei tule piitkäksi. Viime vuonna Marika (Kamps) esitti idean, että perustaisimme luomutilan. Marjoja, vihanneksia ja juureksia. Niin ja mehiläisiä tietenkin!  Talven mittaan ajatus on kasvatettavan osalta jonkin verran jalostunut ja vihannekset ja juurekset ovat toistaiseksi saaneet jäädä syrjään. Korvasimme ne aloituksessa piennellä määärällä vadelmaa. Ajattelin että voisin tässä blogissa kertoa tilamme tarinaa sitä mukaa, kuin sitä syntyy. Lähinnä niitä varten, joita maanviljely, luomuviljely ja / tai ruokaa omasta maasta , kiinnostaa.

Olen aikaisemminkin pitänyt blogia pyörämatkoistani tällä samalla alustalla. Joku toinen alusta voisi jonkun mielestä olla parempi, mutta kun tekemistä on niin paljon. Minulla ei ole kovin paljon aikaa istuskella tietokoneen ääressä tekemässä hienoja esityksiä, kunhan laittelen asioita ylös päiväkirjan tavoin. Katsotaan, miten siihen riittää aikaa.

Asumme Oulaisissa, Pyhäjoen rannalla.  Talomme n. 2. hehtaarin tontti ulottuu noin 50 m:n päähä rannasta. Aivan rannalla on Marikan äidin saunamökki, joka on Marikan läheisten kokoontumispaikka usein kesällä. Muutimme tänne Oulun seudulta Marikan silloisen idean perusteella. Otimme velkaa ja rakensimme talon, josta emme saisi koskaan omiamme pois, jos tulisi tarve myydä. Toivottavasti ei tule. Marikalla on päätoimi Limingassa ja hän kulkee siellä päivittäin autolla, mikä on varmaankin aika raskasta. Ajatuksissa hänellä olisi ottaa jossakin vaiheessa opintovapaata ja opiskella puutarha-alaa. Hänellä on kyllä ennestään koulutus useampaankin tehtävään, mutta ei yksi lisää haittaa. Marika on ulospäinsuuntautunut, idearikas hieno ihminen.

Minä olen eläkkeellä. Nimeni on Ahti Auno ja työ, josta saan eläkkeeni oli aivan toisella alalla: sähkötöissä. Siksi tämä puutarhaviljely tuntuukin niin mielenkiintoiselta, kun kaikki on uutta. Ikää minulla on 69 vuotta. Taidan olla ikäisekseni kohtalaisen hyvässä kunnossa, liikun paljon , pyöräilen ja muutenkin. Lisäksi elämäntapani ,ovat olleet jo noin 17 vuotta koko lailla terveelliset. En juo, tupakoi ja syön käsitykseni mukaan terveellisesti. Silti 69 vuotta on 69 vuotta, itse ainakin ymmärrän sen.

Perheeseemme kuuluu lisäksi Marikan 12-vuotias hieno tytär, Camilla. Hänellä on sisar, Melissa, joka asuu nyt Kokkolassa valmistuu tänä keväänä terveydenhoitajaksi, Onnea! Ja veli Jasperi (Jape), joka on töissä ja asuu Ylivieskassa tyttöystävänsä kanssa. Lisäksi hyvin tärkeä perheenjäsen on Tane-koira, rodultaan Healer. Nuori, erittäin energinen ja rakastettu vahtikoira. 

Voin jatkosssa laittaa kuviakin perheenjäsenistämme, pitää vain ensin kysyä lupa. Nyt laitan vain Tanen kuvan, hän sen luvan antoi !

Tane-koira, uskollinen vahti ja kaveri.


Tässä tämä aloitusteksti.  Koitan  lisäillä juttua mahdollisimman usein. Tule mukkaan ja seuraa tarinaamme, kuinka siinä käy!


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024, 2. osa.

Ensimäisiä töitä pellolla keväällä on vadelman leikkuu. Vanhat satoversot poistetaan kokonaan ja uudet harvennetaan sopivaan tiheyteen. Lopuksi vadelmat käännettään V-tuennan alkuvaiheeseen, eli keskelle. Varsinaiseen V-tuentaan vadelmat käännetään kun kukinta on alkanut. Ajatuksena on, että ulkosyrjälle tulisi enemmän kukintoja ja loppukesästä uudet versot kasvavat keskelle. Meinasin  unohtaa,  että Marika on aloittaut taimikasvatuksen jo helmikuussa ja taimia siirretään pieneen kasvihuoneeseemme siinä vaiheessa, kun ei tarvitse pelätä jäätymistä. Vadelman leikkuu on joka keväien homma. Ostimme lisää maata 2021 noin 4 hehtaaria. Maat olivat aika heikossa kunnossa, kalkitsimme sitä, kylvimme viherlannoitusta ja salaojitimme.  Tälä välin pellot ovat ehtineet siirtyä luomuun ja valmiita istutuksiin. Valitettavasti pellot eivät sijaitse entisten vierellä, joten jouduimme tekemään keväälä melkoise työn kastelujärestelmän runkolinjojen vetoon, lähes kilometrin.  Kasteluin...