Siirry pääsisältöön

Luomuun siirtyminen 1

Luomutilan pellot näkyvät Marikan tomaattien
 ja muiden kesäkasvien taimien takaa. Näyttää siltä, että tänäkin kesänä syödää omia vihanneksia.



Oikeastaan meidän tapauksessa kyseessä on luomuviljelyn aloittaminen. Mutta pellot ja mehiläistarhaus siirtyvät luomuun. Luomuviljelyssä on joukko sääntöjä ja määräyksiä, joita tulee noudattaa ja niiden noudattamista valvotaan. Kerron lyhyesti asiasta.

Ennen luomuun siirtymistä viljelijöiden tulee käydä luomukurssi jonka suorittamisesta saa todistuksen. Kävimme tuon kurssin Marikan kanssa Ylivieskassa. ProAgrian asiantunteva opastaja piti kurssin, jonne osallistui parisenkymmentä viljelijää. Luomuun siirtyjä tekee luomusitoumuksen joka toimitetaan ELY-keskukseen. Tuon sitoumuksen tarkoitus lienee se, että siinä viljelijä sitoutuu noudattamaan kaikkia niitä ohjeita ja määräyksiä, jotka sisältyvät kulloinkin harjoitettavaan luomuviljelyyn.  Teimme tuon sitoumuksen sekä luomumarjanviljelyn että mehiläisten hoidon osalta.

Kun sitoumus on tehty alkaa siirtymisaika. Mehiläistarhauksen osalta tuo siirtymisaika on 1 vuosi. Ts. voinemme myydä luomuhunajaa syksyllä 2021. Siihen asti hunajamme on tavanomaisesti tuotettua, vaikka tarhausta hoidetaan luomumääräysten mukaisesti. Marjojen osalta siirtymisaika on 3 vuotta. Näidenkin osalta toivottavan satomme voimme myydä siirtymäaikana normaalisti viljeltyinä marjoina ja tuon siirtymäajan jälkeen, ts kesällä 2023 marjojemme pitäisi olla luomumarjoja.

Luomuun siirtymiseen sisältyy paljon paperihommia. Monet käyttävät näihin ulkopuolista apua, mutta olemme pyrkineet tekemään kaiken itse. Marjoista tuloja on odotettavissa aikaisintaan reilun vuoden päästä joten rahan käytön suhteen tulee olla tiukkana. Siksi kaikki työ, minkä voi ja osaa tehdä itse, on tehty itse. Toki neuvoja olemme saaneet moneltakin taholta. Kiitos siitä.

Vielä ennen kesäkuun loppua pitäisi tilallamme suorittaa alkutarkastus. Hieman se jännittää, että olemmeko osanneet hoitaa kaiken oikein. Tehtävää ja opittavaa on ollut niin paljon, että on siellä joku voinut  jäädä huomioimattakin. Luotan kuitenkin siihen, että virkamiesten tavoite on ennen kaikkea opastaa ja ohjata että toiminta tapahtuu lakien ja määräysten mukaan eikä olla työntämässä kapuloita rattaisiin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024, 2. osa.

Ensimäisiä töitä pellolla keväällä on vadelman leikkuu. Vanhat satoversot poistetaan kokonaan ja uudet harvennetaan sopivaan tiheyteen. Lopuksi vadelmat käännettään V-tuennan alkuvaiheeseen, eli keskelle. Varsinaiseen V-tuentaan vadelmat käännetään kun kukinta on alkanut. Ajatuksena on, että ulkosyrjälle tulisi enemmän kukintoja ja loppukesästä uudet versot kasvavat keskelle. Meinasin  unohtaa,  että Marika on aloittaut taimikasvatuksen jo helmikuussa ja taimia siirretään pieneen kasvihuoneeseemme siinä vaiheessa, kun ei tarvitse pelätä jäätymistä. Vadelman leikkuu on joka keväien homma. Ostimme lisää maata 2021 noin 4 hehtaaria. Maat olivat aika heikossa kunnossa, kalkitsimme sitä, kylvimme viherlannoitusta ja salaojitimme.  Tälä välin pellot ovat ehtineet siirtyä luomuun ja valmiita istutuksiin. Valitettavasti pellot eivät sijaitse entisten vierellä, joten jouduimme tekemään keväälä melkoise työn kastelujärestelmän runkolinjojen vetoon, lähes kilometrin.  Kasteluin...