Siirry pääsisältöön

Maanhankintaa ja kyntöhommia....

Tässä hankkimmaamme peltoa,  ensimmäinen muokkaus menossa.



Maanhankintaa ja kyntöpuuhia….

Kerron hieman hankkeemme alkuvaiheista tässä ajankohtaisen ohella.
-Marikan äidin maatilaan liittyvä pelto, noin 3 ha, rajoittui oman kahden ha:n tonttimme itäreunalle. Hänen peltonsa ovat olleet vuokraviljelyssä jo pidemmän aikaa. Kysyimme mahdollisuutta ostaa tämä viereinen pelto ja myöntävän vastauksen jälkeen  selvitimme millainen olisi käypä hinta maasta.
 Tuttu kaupanvahvistaja laati kauppakirjat ja teimme kaupat.  Maakauppoihin liittyy monenlaisia kommervenkkejä. Ensiksi täytyi vapauttaa kaupan kohde kiinnityksistä. Tämän pankki teki mielellään 364 €:n hintaan. Sitten täytyi saada kaupungilta todistus, että se ei käytä etuosto-oikeuttaan.  Kaupasta pitää maksaa 4%:n varainsiirtovero. Sen jälkeen on haettava lainhuutoa ja haimme lisäksi kiinnitystä sitä varten, jos jossakin vaiheessa yhtiö tarvitsisi lainaa. Niin, lainhuuto tietenkin maksaa, samoin kiinnitys. Nämäkin asiakirjat pankki olisi tehnyt mielellään, mutta sain kohtalaisen tuntipalkan tekemällä ne itse.  Yksi maanhankintaan liittyvä asia on vielä tekemättä, maapalan erotus. Tämä tapahtunee kesän aikana ja sekin maksaa kohtalaisesti.  Tässä lyhyesti kuvattuna prosessi. Tosiasiassa siinä oli jonkin verran kaikenlaisia pieniä välivaiheita.

Kyntöhommia!
Jokainen maalla asunut on nähnyt maanviljelijän kyntöhommissa. Siinä vain mies ajelee ja kyntö edistyy. Ei se homma olekaan ihan niin yksinkertaista. Ensiksi on valittava oikeanlainen aura. Olin päätellyt että vanha Valmet 502 ei jaksa vetää kaksisiipistä auraa raskaampaa peliä. Sellaisen sain hyvin kohtuuhintaan Mäyränperältä. Marikan äidin vanha oli jo loppuun käytetty. Luin Valtion Maatalouskoneiden tutkimuslaitoksen julkaisusta; Kyntö ja Kyntöauraus, että koon suhteen valinta oli oikea. Kolmesiipisellä olisi pitänyt olla jo isompi traktori.
Harjoittelin aluksi kyntämistä kasvimaalla.

Sitten tulee auran asento. Samaisesta oppaasta näin, että asento voi olla ainakin 9:llä tavalla virheellinen. Kyntelin pientä kasvimaatamme ja koitin säätää auraa ja yllä se siitä vähitellen alkoi jotenkin kulkemaan. Yksi ongelma on. että toinen takarenkaista on uusi ja toinen lähes sileä, joten traktori on koko ajan jonkin verran kallellaan. Uusi rengas maksaa 500 euroa. Kyllä siitä alkoi sellaista välttiä tulemaan, että se minulle kelpaa. Ja kelpasi västäräkeille, jotka iloisena tutkivat tuoretta kynnöstä etsien syötävää.
Kyntäminen on vanhalle 502;lle varmasti raskasta hommaa. Pitää antaa välillä jäähtyä.

Kolmas ja myös mielenkiintoinen homma on miten lohko kynnetään. Tähänkin on useammanlaisia kuvioita ja eri tavoilla toteutettuna saadaan merkittäviäkin eroja   hehtaariin käytettävässä ajassa. Toisaalta, ehkä minulla ei ole niin kauhean suurta väliä vaikka se ei aivan viimeisen päälle näin ensi kerralla mene.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024, 2. osa.

Ensimäisiä töitä pellolla keväällä on vadelman leikkuu. Vanhat satoversot poistetaan kokonaan ja uudet harvennetaan sopivaan tiheyteen. Lopuksi vadelmat käännettään V-tuennan alkuvaiheeseen, eli keskelle. Varsinaiseen V-tuentaan vadelmat käännetään kun kukinta on alkanut. Ajatuksena on, että ulkosyrjälle tulisi enemmän kukintoja ja loppukesästä uudet versot kasvavat keskelle. Meinasin  unohtaa,  että Marika on aloittaut taimikasvatuksen jo helmikuussa ja taimia siirretään pieneen kasvihuoneeseemme siinä vaiheessa, kun ei tarvitse pelätä jäätymistä. Vadelman leikkuu on joka keväien homma. Ostimme lisää maata 2021 noin 4 hehtaaria. Maat olivat aika heikossa kunnossa, kalkitsimme sitä, kylvimme viherlannoitusta ja salaojitimme.  Tälä välin pellot ovat ehtineet siirtyä luomuun ja valmiita istutuksiin. Valitettavasti pellot eivät sijaitse entisten vierellä, joten jouduimme tekemään keväälä melkoise työn kastelujärestelmän runkolinjojen vetoon, lähes kilometrin.  Kasteluin...