Siirry pääsisältöön

Yhtiön perustaminen ja lisää tilan väkeä...


Arvolan Luomutila..

Selvyyden vuoksi on heti sanottava, että tilallamme ei ole vielä myytävänä luomutuotteita. Olemme tehneet luomusitoumuksen ja tila on siirtymävaiheessa. Ei kuitenkaan voi ajatella, että perustamme tilan jollakin muulla nimellä ja muutamme sen sitten vuoden tai kolmen päästä joksikin toiseksi nimeksi. Siksi luomutila.
Yritysvaihtoehdoiksi on muutamia. Päädyimme kuitenkin osakeyhtiö-muotoon. Jotenkin asioiden hoito tuntuu selvältä ja yrityksen talousasiat ovat selkeästi erillään yksityistaloudesta. Osakeyhtiön perustaminen on helppoa.
30.11.2019 lähetin kaupparekisteriin osakeyhtiön perustamisilmoituksen. Tätä ennen olimme käyneet pankissa avaamassa yhtiölle tilin, maksamassa osakepääoman ja patentti- ja rekisterihallituksen 380  euron käsittelymaksun. 15.12.2019 yhtiön Y-tunnus (3104245-7 (YTJ) ) löytyy kauppalehden sivuilta. Yhtiön pystyy perustamaan ilman osakepääomaakin nykyään. Valitsimme uskottavuuden kannalta kuitenkin pääomallisen vaihtoehdon, josta puolet maksoimme rahalla ja toisen puolen apportiolla. Luovutin mehiläishoitotoimen yhtiölle ja pyysin asiasta koulutetun tarhaajan lausunnon.  Patentti- ja rekisterihallitukselta tuli lisäselvityspyyntö koskien apportiota. Tarvitsi tilintarkastajan lausunnon ja sen hankin Haapavedeltä. 9.1.2020 yhtiön rekisteröinti tuli valmiiksi.  
Kanoilla on ulkoiluhäkki ja kesällä ne saavat jaloitella lähes päivittäin myös vapaana pihalla.

Perheemme kokoonpanon esittelystä jäi puuttumaan kaksi asiaa. Ensiksikin, meillä on kanoja, noin 10 kpl. Määrä vaihtelee hieman, joskus on hoitokanoja, joskus tulee uusia tipuja, jotka kasvavat kanoiksi ja joskus Tane  päästää muutaman päiviltä. Tane on valpas, eikä jätä tilaisuutta käyttämättä. Kerran se pääsi ulkohäkin alareunan alta häkkiin ja ehti tappaa kaksi ennen kuin Marika ehti häätiin. Viime kesän neljästä tipusta Tane hoiteli. kolme. Tulivat liian lähelle verkkoa. Kanoja on sen verran, että munia ei tarvitse kaupasta ostaa ja ovat ne tosi mukava näky, varsinkin silloin kun ne tepastelevat vapaana pihalla. Kovasti niistä on kyllä hommaa. Marika on hoitanut ne lähes yksin, minä olen osallistunut oikeastaan vain ruoan hankintaan.
Puputin on sopeutunut lähes ongelmitta kanojen seuraan. 

Kanojen seurana on ollut jonkin aikaa kani. Tuntuu päärjäävän hyvin kanojen kanssa vaikka onkin aika seuran kipeä silloin kun kanalassa käy. Pupu on kova kaivamaan ja se on päässyt muutaman kerran karkuun, mutta ei se kovin kauas ole kotoaan lähtenyt.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024, 2. osa.

Ensimäisiä töitä pellolla keväällä on vadelman leikkuu. Vanhat satoversot poistetaan kokonaan ja uudet harvennetaan sopivaan tiheyteen. Lopuksi vadelmat käännettään V-tuennan alkuvaiheeseen, eli keskelle. Varsinaiseen V-tuentaan vadelmat käännetään kun kukinta on alkanut. Ajatuksena on, että ulkosyrjälle tulisi enemmän kukintoja ja loppukesästä uudet versot kasvavat keskelle. Meinasin  unohtaa,  että Marika on aloittaut taimikasvatuksen jo helmikuussa ja taimia siirretään pieneen kasvihuoneeseemme siinä vaiheessa, kun ei tarvitse pelätä jäätymistä. Vadelman leikkuu on joka keväien homma. Ostimme lisää maata 2021 noin 4 hehtaaria. Maat olivat aika heikossa kunnossa, kalkitsimme sitä, kylvimme viherlannoitusta ja salaojitimme.  Tälä välin pellot ovat ehtineet siirtyä luomuun ja valmiita istutuksiin. Valitettavasti pellot eivät sijaitse entisten vierellä, joten jouduimme tekemään keväälä melkoise työn kastelujärestelmän runkolinjojen vetoon, lähes kilometrin.  Kasteluin...