Siirry pääsisältöön

Yhtiön perustaminen ja lisää tilan väkeä...


Arvolan Luomutila..

Selvyyden vuoksi on heti sanottava, että tilallamme ei ole vielä myytävänä luomutuotteita. Olemme tehneet luomusitoumuksen ja tila on siirtymävaiheessa. Ei kuitenkaan voi ajatella, että perustamme tilan jollakin muulla nimellä ja muutamme sen sitten vuoden tai kolmen päästä joksikin toiseksi nimeksi. Siksi luomutila.
Yritysvaihtoehdoiksi on muutamia. Päädyimme kuitenkin osakeyhtiö-muotoon. Jotenkin asioiden hoito tuntuu selvältä ja yrityksen talousasiat ovat selkeästi erillään yksityistaloudesta. Osakeyhtiön perustaminen on helppoa.
30.11.2019 lähetin kaupparekisteriin osakeyhtiön perustamisilmoituksen. Tätä ennen olimme käyneet pankissa avaamassa yhtiölle tilin, maksamassa osakepääoman ja patentti- ja rekisterihallituksen 380  euron käsittelymaksun. 15.12.2019 yhtiön Y-tunnus (3104245-7 (YTJ) ) löytyy kauppalehden sivuilta. Yhtiön pystyy perustamaan ilman osakepääomaakin nykyään. Valitsimme uskottavuuden kannalta kuitenkin pääomallisen vaihtoehdon, josta puolet maksoimme rahalla ja toisen puolen apportiolla. Luovutin mehiläishoitotoimen yhtiölle ja pyysin asiasta koulutetun tarhaajan lausunnon.  Patentti- ja rekisterihallitukselta tuli lisäselvityspyyntö koskien apportiota. Tarvitsi tilintarkastajan lausunnon ja sen hankin Haapavedeltä. 9.1.2020 yhtiön rekisteröinti tuli valmiiksi.  
Kanoilla on ulkoiluhäkki ja kesällä ne saavat jaloitella lähes päivittäin myös vapaana pihalla.

Perheemme kokoonpanon esittelystä jäi puuttumaan kaksi asiaa. Ensiksikin, meillä on kanoja, noin 10 kpl. Määrä vaihtelee hieman, joskus on hoitokanoja, joskus tulee uusia tipuja, jotka kasvavat kanoiksi ja joskus Tane  päästää muutaman päiviltä. Tane on valpas, eikä jätä tilaisuutta käyttämättä. Kerran se pääsi ulkohäkin alareunan alta häkkiin ja ehti tappaa kaksi ennen kuin Marika ehti häätiin. Viime kesän neljästä tipusta Tane hoiteli. kolme. Tulivat liian lähelle verkkoa. Kanoja on sen verran, että munia ei tarvitse kaupasta ostaa ja ovat ne tosi mukava näky, varsinkin silloin kun ne tepastelevat vapaana pihalla. Kovasti niistä on kyllä hommaa. Marika on hoitanut ne lähes yksin, minä olen osallistunut oikeastaan vain ruoan hankintaan.
Puputin on sopeutunut lähes ongelmitta kanojen seuraan. 

Kanojen seurana on ollut jonkin aikaa kani. Tuntuu päärjäävän hyvin kanojen kanssa vaikka onkin aika seuran kipeä silloin kun kanalassa käy. Pupu on kova kaivamaan ja se on päässyt muutaman kerran karkuun, mutta ei se kovin kauas ole kotoaan lähtenyt.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo