Siirry pääsisältöön

Tihkukastelujärjestelmä toimintaan…




Eikä hetkeäkään liian aikaisin!  Projekti näkyy vievän sille varatun ajan. Mansikan taimien ensimmäinen erä lähtee huomen aamulla ja istutusporukka alkaa tekemään reikiä katemuoveihin. Maa on ollut jo jonkin aikaa hyvin kuivaa ja siksi kastelu on ehdottoman tärkeää.
Tein jonkinlaisen ponttoonin Pyhäjokeeen tihkukastelupumpun imuputkelle,

Olen rakennellut tihkukastelujärjestelmää jo jonkin aikaa, mutta sen valmiiksisaattaminen vaati maakaapelin vetoa ja tietenkin mansikkapenkkien tekoa. Maakaapelin saimme naapurin avustuksella viime viikonloppuna ja penkit saimme valmiiksi torstaina. Perjantaina vetelin runkolinjat paloletkusta ja kiinnitin tihkuletkut paloletkuun. Letkun toiseen päähän laitoin venttiilin, jotta letkua voidaan aika ajoin huuhdella.
 
Kuvassa vihreä hiekkasuodatin, jossa vettä puhdistetaan, sekä säiliö,
jota käytin apuna.
Lauantai meni sähkötöissä ja piti opetella pitkästä aikaa ottamaan pumpulle taajuusmuuttaja käyttöön. Siinä oli pientä ongelmaa, mutta kyllä se lopulta onnistui. Muuttajan asennuskäsikirja on alun toista sataa sivua ja sen käyttöönotosta on erillinen yli 200 sivun teos.
Mansikkapenkit saavat jo vettä, vadelmapenkit ovat vielä vaiheessa.

Ei ne vaikeudet siihen loppuneet. Vaikka moottori kävi, niin vettä ei vain tullut. Moottorin imuletku on lähes 10 cm vahvaa ja yrittelin sitä täyttää, mutta ei vaan onnistunut. Lopulta luovitin lauantaina kahdeksan jälkeen, kun Marika kutsui saunaan.

Aamulla tein uuden suunnitelman, ja hommasin pumppaamon viereen ison säiliön ja toisella pikkupumpulla täytin sen. Siirsin imuletkun säiliöön ja avot! Nyt alkoi vettä virrata. Säiliön tyhjenemiseen meni pari minuuttia, joten pumppaustehoa tuntuu löytyvän. Siirsin sitten imuletkun vettä täynnä takaisin jokeen ja puolen tunnin taistelun jälkeen kasteluu alkoi toimimaan.
Tihkuletkussa on 30. cm:n välein pieniä reikiä, joista vesi
virtaa n. 1,5 litraa tunnissa.

Laskin että nyt käyttöönotettujen tihkuletkujen kautta virtaa noin 14000:sta reiästä noin 21000 litraa vettä tunnissa. Ei oikein kastelukannulla ehtisi samaan. Että tällainen päivä,  hieman levottoman yön jälkeen tuntuu hyvältä, että saimme homman toimimaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo