,
,
Luomuviljelyn keskeinen elementti on tämänhetkisen
käsitykseni mukaan viherlannoitus. Sen tehtävänä on lisätä ravinteita peltoon,
samoin humusta, parantaa maaperän rakennetta ja pitää rikkakasveja kurissa. Vaikka
mansikan ja vadelmantaimien istutus on vienyt ja siihen valmistautuminen on
vienyt pääosan keväästä ja alkukesästä, pääosa peltoalastamme on ollut
avokesannoinnissa tarkoituksena mm. juolavehnän heikentäminen. Nyt tuli
kuitenkin aika kylvää avokesantoihin viherlannoitusseokset.
,
Ostimme keväällä vanhan Junkkari 200 kylvökoneen, joka
pikavilkaisulla näytti olevan hyvässä kunnossa. Ikäänsä nähden se olikin, mutta
tarkempi tutustuminen osoitti, että ehkä noin 40 vuotta jotka käyttöönotosta
oli kulunut, oli jättänyt omat jälkensä. Käytin keväällä kylvökonetta
maanparannusaineiden levittämiseen, joten jotain kokemusta jo oli. Nyt piti
kuitenkin käyttää siemenkylvölaatikkoa ja koska kyseessä oli piensiemenseos,
siinäkin oli lisähaaste.
Siementen ja apulantojen kylvömäärätaulukko |
Siementen kylvämäärä hehtaara kohden valitaan valintakiekkoa säätämällä. Kun kyseessä oli piensiemmenet, ohjeessa sanottiin, että siementen syöttörattaita pyörittävistä ketjuista piti poistaa ketju 3 ja vaihtaa tilalle ketjut 1 ja 2.
Tässä niitä ketjuja. |
Minä ihmettelin pää pyörällä, kas kun kuvassa ketju 1 ja 2 olivat ne jotka siirsivät vedon kumipyörältä. Mikä sitten käyttäisi koko systeemiä? Aikani ihmeteltyäni soitin Junkkarille ja sieltä löytyikin ihminen, joka vielä ymmärsi näin vanhan koneen päälle. Hän selitti, että ne ketjut 1 ja 2 ovat peltilaatikossa (näkyy kyvassa) . No, siellähän ne olivatkin, ruostuneena yhdeksi köntiksi. Piti lähteä ketjukauppaan ja tehdä uudet ketjut. Polkupyöräilijälle se toki ei ollut ongelma. Niin sain ketjut vaihdettua ja syöttönopeuden pudotettua 1/4-osaan.
Meidän ensi kesäksi aiotun istutusalan 1-vuotinen viherlannoitusseos on Westerwoldin raiheinä ja Persian apila, monivuotinen viherlannoitusseos taas on Timotei, Nurminata, Sinimailanen ja Westerwoldin raiheinä. Se miksi seokset ovat nämä, riippuu hyvinkin monesta asiasta, mutta myös siitä, että ne ovat sallittuja (löytyvät Ruokaviraston luomuviljelyyn hyväksyttyjen listalta) ja että niitä löytyy kaupasta. Koneen toiselta sivulta löytyy säätövivut.
Kaadoin saaviin tekemäni siemenseoksen säiliöön ja sitten kylvökone ilmaan ja 39,2 pyöritystä kammella, joka vastaa 1. aarin kylvämistä. Laitoin ensimmäiselle siemenseokselle muovin alle ja sitten lakaisin harjalla siemenet aluksi uunipellille ja sitten lautaselle ja kävin punnitsemalla talousvaa-alla. Kolmen pyörityksen jälkeen alettiin olla tarpeeksi lähellä kylvömääriä ja ei kun kylvämään. Monivuotista säätäessäni huomasin, että siemenpuolella olikin koepyöritysastiat, eikä mitään muovihommaa tarvittukkaan.
Koepyöritys muovin päälle. |
Se saattaa näyttää yksinkertaiselta, kun maanviljeität ajelevat kylvökoneidensa kanssa. Ei se ainakaan näin ensikertalaiselle sitä ollut. Nyt siemenet ovat kuitenkin pellossa ja odottelen sitä ihmettä, että sieltä alkaisi kasvaa jotakin muutakin, kuin rikkaruohoja. Olen lisäksi eilen ja tänään jyrännut koko peltoalan. Se veikin aikaa, kun en onnistunut hankkimaan kunnon jyrää, vaan käytin naapuriltani saamaa 3-osaisen jyrän keskiosaa. Alunperin olin ajatellut sitä vain vadelmapenkkien välien jyräämiseen, nyt kuitenkin jyräsin sillä monta hehtaaria. Keväällä näin fasaaninaraita, tänään jyrätessäni pellolla juoksenteli komea fasaaniuros. Mukava vieras, toivoakseni pysyy hengissä.
Kommentit
Lähetä kommentti