Siirry pääsisältöön

Viherlannoitus saatettu alkuun

,
,



Luomuviljelyn keskeinen elementti on tämänhetkisen käsitykseni mukaan viherlannoitus. Sen tehtävänä on lisätä ravinteita peltoon, samoin humusta, parantaa maaperän rakennetta ja pitää rikkakasveja kurissa. Vaikka mansikan ja vadelmantaimien istutus on vienyt ja siihen valmistautuminen on vienyt pääosan keväästä ja alkukesästä, pääosa peltoalastamme on ollut avokesannoinnissa tarkoituksena mm. juolavehnän heikentäminen. Nyt tuli kuitenkin aika kylvää avokesantoihin viherlannoitusseokset.

,
Ostimme keväällä vanhan Junkkari 200 kylvökoneen, joka pikavilkaisulla näytti olevan hyvässä kunnossa. Ikäänsä nähden se olikin, mutta tarkempi tutustuminen osoitti, että ehkä noin 40 vuotta jotka käyttöönotosta oli kulunut, oli jättänyt omat jälkensä. Käytin keväällä kylvökonetta maanparannusaineiden levittämiseen, joten jotain kokemusta jo oli. Nyt piti kuitenkin käyttää siemenkylvölaatikkoa ja koska kyseessä oli piensiemenseos, siinäkin oli lisähaaste.
Siementen ja apulantojen kylvömäärätaulukko

Siementen kylvämäärä hehtaara kohden valitaan valintakiekkoa säätämällä. Kun kyseessä oli piensiemmenet, ohjeessa sanottiin, että siementen syöttörattaita pyörittävistä ketjuista piti poistaa ketju 3 ja vaihtaa tilalle ketjut 1 ja 2. 
Tässä niitä ketjuja.
Minä ihmettelin pää pyörällä, kas kun kuvassa ketju 1 ja 2 olivat ne jotka siirsivät vedon kumipyörältä. Mikä sitten käyttäisi koko systeemiä? Aikani ihmeteltyäni soitin Junkkarille ja sieltä löytyikin ihminen, joka vielä ymmärsi näin vanhan koneen päälle. Hän selitti, että ne ketjut 1 ja 2 ovat peltilaatikossa (näkyy kyvassa) . No, siellähän ne olivatkin, ruostuneena yhdeksi köntiksi. Piti lähteä ketjukauppaan ja tehdä uudet ketjut. Polkupyöräilijälle se toki ei ollut ongelma. Niin sain ketjut vaihdettua ja syöttönopeuden pudotettua 1/4-osaan.

Meidän ensi kesäksi aiotun istutusalan 1-vuotinen viherlannoitusseos on Westerwoldin raiheinä ja Persian apila, monivuotinen viherlannoitusseos taas on Timotei, Nurminata, Sinimailanen  ja Westerwoldin raiheinä. Se miksi seokset ovat nämä, riippuu hyvinkin monesta asiasta, mutta myös siitä, että ne ovat sallittuja (löytyvät Ruokaviraston luomuviljelyyn hyväksyttyjen listalta) ja että niitä löytyy kaupasta. Koneen toiselta sivulta löytyy säätövivut. 


Kaadoin saaviin tekemäni siemenseoksen säiliöön ja sitten kylvökone ilmaan ja 39,2 pyöritystä kammella, joka vastaa 1. aarin kylvämistä. Laitoin ensimmäiselle siemenseokselle muovin alle ja sitten lakaisin harjalla siemenet aluksi uunipellille ja sitten lautaselle ja kävin punnitsemalla talousvaa-alla. Kolmen pyörityksen jälkeen alettiin olla tarpeeksi lähellä kylvömääriä ja ei kun kylvämään. Monivuotista säätäessäni huomasin, että siemenpuolella olikin koepyöritysastiat, eikä mitään muovihommaa tarvittukkaan. 
Koepyöritys muovin päälle.

Se saattaa näyttää yksinkertaiselta, kun maanviljeität ajelevat kylvökoneidensa kanssa. Ei se ainakaan näin ensikertalaiselle sitä ollut. Nyt siemenet ovat kuitenkin pellossa ja odottelen sitä ihmettä, että sieltä alkaisi kasvaa jotakin muutakin, kuin rikkaruohoja. Olen lisäksi eilen ja tänään jyrännut koko peltoalan. Se veikin aikaa, kun en onnistunut hankkimaan kunnon jyrää, vaan käytin naapuriltani saamaa 3-osaisen jyrän keskiosaa. Alunperin olin ajatellut sitä vain vadelmapenkkien välien jyräämiseen, nyt kuitenkin jyräsin sillä monta hehtaaria. Keväällä näin fasaaninaraita, tänään jyrätessäni pellolla juoksenteli komea fasaaniuros. Mukava vieras, toivoakseni pysyy hengissä.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...