Vadelmapenkkeihin pitäisi asentaa tukikepit joiden väliin pingoitetaan lanka. Olemme ajatelleet tehdä ns. V-tuennan, joita varten näitä tolppia olen värännyt. Kevättalvella tein metsänhoititöitä anoppini metsässä ja valitsin riu-uista sopivaa tolppavärkkiä. Sen jälkeen kuorin niitä ja loppukeväällä ystäväni Pekka kävi kaverinani teroittamassa tolppien kärkiä. Ne noin 400 tolppaa ovat kuivanneet pinossa kesän ja ovat aika keveitä. Nyt oli jatkokäsittelyn aika.
![]() |
Tässä niitä penkkejä on, joihin pitäisi tukiaita tehdä. Itse vadelmat ovat vielä pieniä. Viherlannoitusseos alkaa pikkuhiljaa kasvamaan penkkien väliin. Roskat tosin nopeimmin. |
Luonnon puiset tolpat sopivat mieletämme luomutilalle painekyllästettyjen sijaan. Koska vadelman tuotantoaika kirjallisuuden mukaan on 10 vuotta, olisi suotavaa, että tolpat kestäisivät sen aikaa. Siksi koitan käyttää perinteistä kyllästystä, eli hiillostaa tolppien päät. Nyt tuli käyttöä sille puusilpulle, jota syntyi tolppien teroituksessa. Olivat alkukesän kuivaamassa katoksessa.
Teimme harkoita nuotioalustan ja kuivaa haketta sissälle. Järjestely oli yllättävän hyvä ja hiillostettua tolppaa syntyi pikavauhtia. Piti vain olla tarkkana, että ehtivät sammua kunnolla ennen pinoon laittoa. Olisi mahtanut harmittaa, jos koko tolppakasa olisi syttynyt tuleen.
Seuraava vaihe olisi alkaa paaluttaa tolppia penkkeihin. Olen nähnyt V-tuentaa valokuvassa, en käytännössä. Minua kiinnostaisi kovasti mittatieto; kuinka leveälle langat, mitä lankaa, mistä, miten korkealle langat ja millaiset tuentatolppien välit. Sekä V-väli että V-välien keskinäinen etäisyys. Jos joku kokenyt vadelmanviljelijä lukee tätä, neuvot tai kokemus kelpaisi. Otetaan kiitollisuudella vastaan.
Kommentit
Lähetä kommentti