Normaali tilanne mehiläistarhauksessa on, että jossakin vaiheessa kesää mehiläiset alkavat syömään enemmmän keräämäänsä hunajaa kuin mitä sitä saavat kerättyä. Minä ajattelen että meillä tuo heti on siinä vaiheessa, kun horsma on kukkinut kukintansa lopuun. Yleensä se tapahtuu elokuun alussa, ennen 10.8.:tta. Niinpä nytkin keräilin hunajakehät elokuun alussa talteen.
Työmehiläiset pääsevät sulkuristikon läpi, emo ei. |
Minä hoidan toistaiseksi mehiläisiä siten, että emo on ristikon alla alimmassa laatikossa. Hunajaosastot käydään läpi siten, että hunajakakku kerrallaan varistetaan mehiläiset pois (pesän eteen), lopuksi viimeiset vielä harjataan kevyesti ja siirretään hunajakakku tai kehä tyhjään laatikkoon. Yhdessä laatikossa on 9-10 kehää, joten hommaa riittää. Pitäisi vielä varmistaa, että kerättävä hunaja on riittävän kuivaa.Kakuilta varistetut mehiläiset pääosin kävelevät pesään takaisin.
Tällaiselta kakku näyttää pesästä otettuna. Keskellä oleva vaalkea alue on vahalla peitettyä hunajaa. |
Alimmasta laatikosta en hunajaa ota. Kun hunaja on kerätty, on ruokinta aloitettava välittämästi. Meidän tapauksessa ruokinta tapahtuu luomusokerilla. Liuottelelen sokerin lämpimään veteen saavissa. Sekoitus porakoneen vispilällä ja sitten sokeriliuosta pesän päälle asetetltavaan ruokintalaatikkoon. Liuosta menee sen verran paljon, että joudun kiertäämään pesät moneen kertaan. Luomusokeriliuos ruokintalaatikossa pesän päällä.
Nyt kaikki liuokset on jaettu. Työläiset kantavat sen kennoihin ja kuivaavat sen talviruoakseen. Mehiläiset valmistautuvat muutoinkin talveen. Ne ajavat kuhnurit pois syömästä talviruoavarantoja. Se on kuhnureille kova kohtalo. Niitä ei enään tarvita. Niiden ainoa tehtävä on paritela kuningattaren kanssa ja taalvella niille ei ole kkäyttöä, ne joutavat kuolla.
Kommentit
Lähetä kommentti