Siirry pääsisältöön

Marraskuussakin voi tehdä peltotöitä!

Kun Marika ehdotti noin vuosi sitten, että voisimme mansikan ohella istuttaa hieman vadelmaa kokeeksi, olivat tietoni vadelman viljelystä jokseenkin nolla. Ajattelin, että sinne vain laitetaan muutama taimi ja sitten jossain vaiheessa poimitaan vadelmia. Eivät ne tiedot kovin paljon siitä ole lisääntyneet, mutta olen minä jonkin verran asiaan perehtynyt. Mm. Ismo Rautiaisen kirjasta; " Vadelman viljely". 

Tukipuumetsä valmiina.

 Yksi noista minulle ennestään uusista asioista oli, että vadelmaa on tuettava. Ja tuentavaihtoehtoja on lukuisia. Päädyimme V-tuennan yhteen vaihtoehtoon, Gjerdetuentaan. Siinä penkin keskellä olevan paalun poikkipuuhun kiinnitetään neljä tuentalankaa.  Langat on aseteltava siten, että niitä voi liikutella. 

Tämä tuenta-asia alkoi viime keväänä metsästä, josta valitsin paaluiksi sopivia kuusiriukuja metsänhoidollisin perustein. Kuorin riu-ut, katkoin paaluiksi ja poltin pään. Sain paalujen teroittamiseen ja polttamiseen talkooapua yhdeltä kaveriltani.

Päädy on tuettu ja ainakin toistaiseksi tuenta näyttää pitävän.


Nyt olen loka-marraskuussa värkännyt tuentaa paikoilleen parhaan kykyni mukaan. Paalujen junttaus 5. metrin välein maahan.  Katkoin poikkipuut ja ruuvailin niihin ruostumattomia ruuveja ristiin siten, että niiden väliin saattaa pudottaa tukilangan. Niitä ruuveja meni uskomaton määrä. Sitten poikkipuut paaluihin kiinni ja ostamani 3. mm:n nailonlangan pudottaminen nauloihin.


Ensin koitin kiinnittää tukilangan nippusiteillä päistään. Oli melkoista äpöstystä. Sitten seuraava kehitelmä oli tehdä penkkien päihin poikkilauta jossa oli 4 reikää, juuri sopivia, että saatoin pujottaa langan kahteen keertaan reiästä. Kirisin silmukan ja laitoin puutapin väliin ja siinä se oli. Pysyy ja pitää.

Tukilangan kiinnitys päistä.


Tukilangat kiristin tarkoitukseen ostamilla vempaimilla, joilla kiristys onnistuikin verrattain hyvin. Aika monta tuntia minulta hommaan kului. Loppupäästä asentelin tukipuita ja lankoja otsalampun valossa ja hyvin se kävi niinkin. Työtunteja koko hommaan ei kannata laskea, mutta kyllä niitä aika paljon kului. Sellainen nöyrä toive olisi, että ne vadelman vielä aika vaatimattomat alut selviäisivät talvesta hengissä.

Tukilangan kiristimiä.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo