Siirry pääsisältöön

Siitepölystä ja vähän muustakin

 


 

Kävimme Marikan kanssa vuoden alussa  Mehiläishoitajien liiton kursseilla Porissa. Aiheena olivat muut mehiläistarhauksen tuotteet kuin hunaja. Siis siitepöly, perga, propolis, emonmaito, mehiläisvaha … Hunajaa tietenkin olemme hyödyntäneet tarhauksen alusta alkaen ja vaha on kerätty talteen. Vahaa syntyy kuorintavahana ja sitten vanhojen pohjukkeiden sulatuksessa. Niin, hyvin arvokas tuote on tietenkin mehiläisen myrkky, jota se käyttää pistäessään. Siitä toki olen päässyt itse nauttimaan hoitotoimenpiteiden yhteydessä mutta keräämään sitä en ole alkanut, enkä taida alkaakaan. Mielenkiintoinen tutkimus asiasta oli vasta  Kiinasta. Myrkky on näyttänyt tutkimuksen mukaan suojaavan hoitajia koronatartunnalta.

 

Siitepölyä kuivaimessa

Aiheeseen. Mainitsemani kurssin innoittamana teimme viime kesänä kokeilun kerätä siitepölyä. Yksi mehiläispesä  kerää siitepölyä  kirjallisuuden mukaan  kesän aikana 30 – 40 kg. Yksi siitepölykuorma on 8- 12 mg ja sen keräämiseen kuluu 6 – 10 min (Mehiläishoitoa käytännössä). Yksi mehiläinen hakee kymmenkunta kuormaa päivässä. Siitepöly haetaan heteistä monimutkaisilla harjausliikkeillä takajalkojen siitepölyvasuihin, joissa ne kuljetetaan pesään. Pesässä siitepöly  varastoidaan kennoihin ja samalla niihin sekoitetaan maitohappobakteereja. Kennoihin varastoitu siitepöly säilyy maitohappokäymisen avulla. Mehiläiset syövät siitepölyä 5 – 12 vuorokauden ikäisinä.

 

Hunajaa, siitepölyä ja lahjapakkauksia joulun alla myynnissä Cafe Hilippan 
kirpputorilla. 

Siitepölyn koostumus vaihtelee luonnollisesti sen mukaa mistä kukista pöly on. Tuulipölytteisten kasvien siitepöly on vähäravinteisempaa kuin nyt puheena olevan mehiläisten keräämän siitepölyn. Siitepölystä löytyy proteiineja, animohappoja, rasvoja, öljyjä, erilaisia sokereita. Kaikki ihmiselle välttämättömät animohapot löytyvät siitepölystä. Muita aineryhmiä ovat flavonoidit, karotenoidit, vitamiinit ja kivennäisaineet. Siitepölyä pidetään yhtenä luonnon täydellisimmistä ravintoaineista.

 

Hunajan ja siitepölyn terveysväittämiä ei saa käyttää markkinoinnissa, ellei siihen ole hyväksyttyä näyttöä. Mutta voin kai minä lainata edellisestä kirjasta tekstiä, mihin ihmiset ovat siitepölyä käyttäneet. (Itse käytän sitä osana terveellistä ruokavaliota). ”Siitepölyä käyttävät ikääntyvät henkilöt, jotka haluavat parantaa yleiskuntoa ja oman kehon vastustuskykyä ennaltaehkäistäkseen erilaisia sairaustiloja. Siitepöly voimistaa aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä ja toimiikin hyvänä ravintolisänä  alipainoisille ja anemiasta käärsiville. Urheilijat käyttävät siitepölyä, naiset kuukautisvaivoihin, lapsettomuuteen, seksuaalisen kyvyn ylläpitoon …..Miehet eturauhasvaivoihin … ”. Mutta kuten sanoin itse ajattelen siitepölyä osana monipuolista ravintoa.

Siihen omaan kokeiluumme. Keräsin kesällä jonkin verran siitepölyä. Se pakastettiin ja sitten myöhemmin kuivattiin ja puhdistettiin, vaikka se kyllä oli varsin puhdasta ilman puhdisteluja. Pakkasimme sitä sellaisiin ihan pieniin maistelupakkauksiin ja 40g:n ja 100 g:n pakkauksiin.  Alkusyksyn yhteydenotoissa vaikutti siltä, että ensi kesänä, kun mehiläistarhaus on luomussa, siitepölyn menekki olisi taattu? Saa nähdä. Nyt kuitenkin tämäkin pakkaamamme siitepöly on kiinnostanut ihmisiä ja näyttäisi siltä että saamme kaikki myytyä. Se olisikin hyvä, kaikki tulot menevät toistaiseksi kaluston lisäämiseen. Sekä siitepölystä että hunajasta.

 

Kesän herkku paketissa.

Olemme saneet hunajastamme varsin monelta taholta tosi hyvä palautetta. Minun on ollut aina vaikea ottaa vastaan kehuja ja niin nytkin. Joko ihmiset ovat vain kohteliaita tai joka tapauksessa hyvä hunajahan on mehiläisten ansiota, ei minun. Toki mehiläisiä on hoidettu niin hyvin kuin on osattu ja hunajan keruu ja käsittely on tehty huolella. Tarhojemme keruualue muodostuu lähes yksinomaan luonnonkukista; paju, voikukka, horsma, apilat, vadelma.. Niin ja tietenkin meidän mansikka.  Viime kesän hunaja on sääolosuhteista johtuen nopeasti kiteytyvää. Sen saa kuitenkin pehmeäksi esimerkiksi hauduttamalla sitä lämpimällä hanavedellä. Liian kuumassa hauduttaminen tuhoaa osan hunajan terveellisistä ainesosista. Sillä tavoin kyllä saa juoksevaa hunajaa, mutta osa sen terveellisyydestä on ehkä menetetty.

 

Todella heikosta hunajasadosta huolimatta sitä löytyy vielä jonkin verran, mm. Cafe Hilippan kirpputorilta.  Samoin sieltä löytyy vielä nopeimmille siitepölyä kokeiltavaksi.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...