Siirry pääsisältöön

Luomuviljelijän luomuterveydenhoito

 Kävin tovin pilkkomassa halkoja ja hiutuneista kinttaista johtuen alkoi näppejä paleltamaan, niin päätin istahtaa lämpimään pirttiin hetkeksi koneen äärelle. Otsikon terveyden ja kunnon ylläpito on ollut lähellä sydäntäni lähes 18 vuoden ajan. Tuolloin tein elämäntaparemonttia, joka on muuttanut tapaani kohdella kehoani raadikaalisti parempaan suuntaan. Tuota ennen voisi sanoa, että tapani kohdella itseäni oli ylimielistä, välinpitämätöntä ja varmasti haitallista.

Vadelmat ja...




Mansikat löytyvät toivoaksemme jatkossa meidän
 tilaltamme myös muille osaksi terveellistä ruoka-
valiota.



Hyvien elämäntapojen kaava on toistettu kerta toisensa jälkeen lukuisissa yhteyksissä ja tuskin kukaan meistä Suomessa on ainakaan kokonaan niiltä voinut välttyä. Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja riittävä lepo. Näihin voi lisätä joitakin asioita, kuten sosiaalisita suhteista huolehtiminen, mutta jätän ne toiseen kertaan. Vaikka me pääasiassa tiedämme nämä asiat, silti aika monelle ne eivät sisälly päivittäiseen toimintaan. Olen perehtynyt päteviin ja laajoihin tutkimuksiin, joiden mukaan vähän liikkuvan ihmisen aktiivinen liikunnan aloitus lisää toimintakykyisten elinvuosien määrää 6 - 7 vuotta!  Jos toimintakyky mitataan vaikkapa sillä, että tulee toimeen omassa asunnossa, minusta se on paljon. 20. - 40. vuoden iässä se ei ehkä tunnu kovin ajankohtaiselta, mutta kun tullaan 50 - 60 - 70-vuoden ikään, niin alkaa tuntua. Omata kohdaltani minulla on vielä toiveita paljonkin aktiivisemmasta toimintakyvystä. Toivon jaksavani vielä monta vuotta Marikan kaverina kehittämässä Arvolan Luomutila-unelmaa. 

Niistä omista konsteistani.  Mitä ravintoon tulee, noudattelen suunnilleen pohjoismaista ravintosuositusta. Terveellisiä rasvoja, riittävästi proteiinia, runsaasti ja monipuolisesti kasviksia. Paljon marjoja jotka ovat sekä omalta tilalta että metsästä, riittävästi kuitua ja koitanpa yleensä pitää kiinni riittävän monesta ateriasta päivässä. Aamulla herättyäni keittelen aamupuuron sillä välin, kun Marika käy ruokkimassa kanat. Luomukaurahiutaleita ja kauralesettä höystettynä pellavansiemenrouheella. Keitän se haudutuskattilassa, helpompi tiskata.  Syön puuroni siten, että laitan Alentaja-rasvasilmän, hunajaa makeutteeksi, mustikoita ja mansikoita runsaasti ja lopuksi vielä hieman siitepölyä.  Minulle ehdotettiin reilu 15 vuotta sitten kolesterolilääkitystä, mutta olen saanut pidettyä rasva-arvoni kurissa liikunnalla ja ruokavaliolla sukurasitteesta huolimatta. En käy koko ruokavaliotani läpi mutta tiedän aika tarkkaan, mitä syön. Senkin, että toisinaan lipsuu Marikan tekemiä herkullisia kakkuja, jotka hän tekee vatsani takia gluteenittomana. Niin, en syö lähes ollenkaan vehnätuotteita. 

Riittävä ja laadukas uni on keskeinen hyvinvoinnin lähde.



Lepo tarkoittaa riittävää yöunta. Nukun riittävän pitkään, vähintään 8 tuntia. Minun  uneni on varsin katkonaista. Sykemittarini mukaan katkoksia on yli 50 joka yö. Ajattelen itse, että olen aiheuttanut itse ongelmani aikaisemmilla elämäntavoillani ja siksi asiasta on turha valittaa. Riittävä lepo tarkoittaa myös rasituksesta palautumista. Tämän suhteen minulla on vaikeuksia. En tahdo malttaa levätä. Levon tarve riippuu rasituksen kestosta ja sen kovuudesta. Minulla on taustalla nyt jo vuosien pitkäkestoista liikuntaa ja kestän sitä edelleen aika hyvin. Tänä talvena olen kuitenkin innostunut juoksemaan opettelusta ja sen kanssa olen vetänyt toisinaan itseni aika väsyksiin. Ehkä minä opin. 


Yllä Joulukuun liikuntasuorituksiani. Heinäkuun  jälkeen löysin 3 päivää, jolloin erillistä liikuntasuoritusta ei ollut.


Liikuntani rungon muodostaa päivittäinen n. 20 minuutin aamujumppa. Olen nyt tehnyt sitä noin 2 vuotta ja ainakin minulle se tekee tosi hyvää. Aamujumppani on pääasiassa liikkuvuusharjoitus, mutta sisältää se myös jonkin verran lihaskuntoa yllääpitäviä osuuksia. 2 kertaa viikossa käyn kuntosalilla harjoittamassa lihaskuntoa. Aerobisen liikunnan rungon minulla on jo pitkään muodostanut pyöräily. Viime aikoina olen vähiinsä uinut, pari kertaa viikossa tunnin altaassa. Minulle se on ollut hyvää hengitysharjoittelua vaikka kehno uimari olenkin.  Tämä talvi on sisältänyt paljon juoksuharjoittelua. Olen hieman juossut kuntosalipäivinä,  20 - 25 minuuttia ja erikseen 1,5 tuntia kaksi kertaa viikossa. Olen aika tyytyväinen tilanteeseen, aloitin nimittäin minuutin pätkillä joten tässäkin iässä voi kehittyä. 

Viime viikko oli kevyt ja juoksin puolet normaalista. Vedin mutaman minuutin spurtin ja ilokseni syke nousi 178:aan. Ikäiseni laskennallinen maksimi olisi 150.


Jokainen valitsee oman elämäntapansa omista lähtökohdistaan. Vai valitseeko ?  Jos tilanne on sellainen, että on vain ajattelematta ajautunut tiettyyn elämäntapaan, olisiko aika hetkeksi pysähtyä ja miettiä, olisiko siinä jotain korjattavaa, muutettavaa ? Sairauksiemme ja vaivojemme alkusyinä ovat elämäntapamme, perimämme, työperäiset vaivat  ja sattumat, huono tuuri...  Perintötekijöihin emme voi kovin paljon vaikuttaa (vaikka nekin ovat vain yksi tekijä monissa sairauksissa, jos muut asiat ovat kunnossa, sairaus ei ehkä puhkea). Elintapasairauksien puhkeamiseen voimme vaikutta itse, joihinkin hyvinkin paljon. Luomuvaikuttaminen on "luomulääkitys"; terveellinen ravinto, liikunta ja riittävä lepo.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...