Siirry pääsisältöön

Luomuviljelijän luomuterveydenhoito

 Kävin tovin pilkkomassa halkoja ja hiutuneista kinttaista johtuen alkoi näppejä paleltamaan, niin päätin istahtaa lämpimään pirttiin hetkeksi koneen äärelle. Otsikon terveyden ja kunnon ylläpito on ollut lähellä sydäntäni lähes 18 vuoden ajan. Tuolloin tein elämäntaparemonttia, joka on muuttanut tapaani kohdella kehoani raadikaalisti parempaan suuntaan. Tuota ennen voisi sanoa, että tapani kohdella itseäni oli ylimielistä, välinpitämätöntä ja varmasti haitallista.

Vadelmat ja...




Mansikat löytyvät toivoaksemme jatkossa meidän
 tilaltamme myös muille osaksi terveellistä ruoka-
valiota.



Hyvien elämäntapojen kaava on toistettu kerta toisensa jälkeen lukuisissa yhteyksissä ja tuskin kukaan meistä Suomessa on ainakaan kokonaan niiltä voinut välttyä. Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja riittävä lepo. Näihin voi lisätä joitakin asioita, kuten sosiaalisita suhteista huolehtiminen, mutta jätän ne toiseen kertaan. Vaikka me pääasiassa tiedämme nämä asiat, silti aika monelle ne eivät sisälly päivittäiseen toimintaan. Olen perehtynyt päteviin ja laajoihin tutkimuksiin, joiden mukaan vähän liikkuvan ihmisen aktiivinen liikunnan aloitus lisää toimintakykyisten elinvuosien määrää 6 - 7 vuotta!  Jos toimintakyky mitataan vaikkapa sillä, että tulee toimeen omassa asunnossa, minusta se on paljon. 20. - 40. vuoden iässä se ei ehkä tunnu kovin ajankohtaiselta, mutta kun tullaan 50 - 60 - 70-vuoden ikään, niin alkaa tuntua. Omata kohdaltani minulla on vielä toiveita paljonkin aktiivisemmasta toimintakyvystä. Toivon jaksavani vielä monta vuotta Marikan kaverina kehittämässä Arvolan Luomutila-unelmaa. 

Niistä omista konsteistani.  Mitä ravintoon tulee, noudattelen suunnilleen pohjoismaista ravintosuositusta. Terveellisiä rasvoja, riittävästi proteiinia, runsaasti ja monipuolisesti kasviksia. Paljon marjoja jotka ovat sekä omalta tilalta että metsästä, riittävästi kuitua ja koitanpa yleensä pitää kiinni riittävän monesta ateriasta päivässä. Aamulla herättyäni keittelen aamupuuron sillä välin, kun Marika käy ruokkimassa kanat. Luomukaurahiutaleita ja kauralesettä höystettynä pellavansiemenrouheella. Keitän se haudutuskattilassa, helpompi tiskata.  Syön puuroni siten, että laitan Alentaja-rasvasilmän, hunajaa makeutteeksi, mustikoita ja mansikoita runsaasti ja lopuksi vielä hieman siitepölyä.  Minulle ehdotettiin reilu 15 vuotta sitten kolesterolilääkitystä, mutta olen saanut pidettyä rasva-arvoni kurissa liikunnalla ja ruokavaliolla sukurasitteesta huolimatta. En käy koko ruokavaliotani läpi mutta tiedän aika tarkkaan, mitä syön. Senkin, että toisinaan lipsuu Marikan tekemiä herkullisia kakkuja, jotka hän tekee vatsani takia gluteenittomana. Niin, en syö lähes ollenkaan vehnätuotteita. 

Riittävä ja laadukas uni on keskeinen hyvinvoinnin lähde.



Lepo tarkoittaa riittävää yöunta. Nukun riittävän pitkään, vähintään 8 tuntia. Minun  uneni on varsin katkonaista. Sykemittarini mukaan katkoksia on yli 50 joka yö. Ajattelen itse, että olen aiheuttanut itse ongelmani aikaisemmilla elämäntavoillani ja siksi asiasta on turha valittaa. Riittävä lepo tarkoittaa myös rasituksesta palautumista. Tämän suhteen minulla on vaikeuksia. En tahdo malttaa levätä. Levon tarve riippuu rasituksen kestosta ja sen kovuudesta. Minulla on taustalla nyt jo vuosien pitkäkestoista liikuntaa ja kestän sitä edelleen aika hyvin. Tänä talvena olen kuitenkin innostunut juoksemaan opettelusta ja sen kanssa olen vetänyt toisinaan itseni aika väsyksiin. Ehkä minä opin. 


Yllä Joulukuun liikuntasuorituksiani. Heinäkuun  jälkeen löysin 3 päivää, jolloin erillistä liikuntasuoritusta ei ollut.


Liikuntani rungon muodostaa päivittäinen n. 20 minuutin aamujumppa. Olen nyt tehnyt sitä noin 2 vuotta ja ainakin minulle se tekee tosi hyvää. Aamujumppani on pääasiassa liikkuvuusharjoitus, mutta sisältää se myös jonkin verran lihaskuntoa yllääpitäviä osuuksia. 2 kertaa viikossa käyn kuntosalilla harjoittamassa lihaskuntoa. Aerobisen liikunnan rungon minulla on jo pitkään muodostanut pyöräily. Viime aikoina olen vähiinsä uinut, pari kertaa viikossa tunnin altaassa. Minulle se on ollut hyvää hengitysharjoittelua vaikka kehno uimari olenkin.  Tämä talvi on sisältänyt paljon juoksuharjoittelua. Olen hieman juossut kuntosalipäivinä,  20 - 25 minuuttia ja erikseen 1,5 tuntia kaksi kertaa viikossa. Olen aika tyytyväinen tilanteeseen, aloitin nimittäin minuutin pätkillä joten tässäkin iässä voi kehittyä. 

Viime viikko oli kevyt ja juoksin puolet normaalista. Vedin mutaman minuutin spurtin ja ilokseni syke nousi 178:aan. Ikäiseni laskennallinen maksimi olisi 150.


Jokainen valitsee oman elämäntapansa omista lähtökohdistaan. Vai valitseeko ?  Jos tilanne on sellainen, että on vain ajattelematta ajautunut tiettyyn elämäntapaan, olisiko aika hetkeksi pysähtyä ja miettiä, olisiko siinä jotain korjattavaa, muutettavaa ? Sairauksiemme ja vaivojemme alkusyinä ovat elämäntapamme, perimämme, työperäiset vaivat  ja sattumat, huono tuuri...  Perintötekijöihin emme voi kovin paljon vaikuttaa (vaikka nekin ovat vain yksi tekijä monissa sairauksissa, jos muut asiat ovat kunnossa, sairaus ei ehkä puhkea). Elintapasairauksien puhkeamiseen voimme vaikutta itse, joihinkin hyvinkin paljon. Luomuvaikuttaminen on "luomulääkitys"; terveellinen ravinto, liikunta ja riittävä lepo.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024 osa 5

Syksyllä katse alkaa kääntymään seuraavaan vuoteen. Mansikoita olemme istuttaneet joka vuosi. Nyt keräsimme taimet omalta emotaimimaalta, istutimme ne istutuspikareihin ja kärräsimme taimikennostot varta vasten tekemällemme hiekkapedille. Koitimme järjestää kastelun mahdollisimman hienosumuisena. Osan kastelusysteemistä samme lahjoituksena hienolta naapuriltamme Paavolta. Taimet lähtivät kyllä hyvään kasvuun, mutta varsinainen koettelemus on tietenkin talvi. Tätä kirjoittaessani ulkona on lämpimän puolella ja taimia suojaava lumipeite on lähes sulannut pois. Ei auta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta. Mielläni istuttaisimme kaikki tulevana keväänä.  Vadelmat opettivat että jäniksiltä kannattaa suojautua. Pensasmustikat ovat ilmesesti vielä halutuimpia rusakoiden herkkuna kuin vadelmat. Niinpä koko pensasmustikka-alue kierrettiin 1,5 m:n aidalla. Itse aitavärkki toki piti ostaa mutta tolpat ovat luomua, itse metsästä haettuja, kuorittuja ja lahonsuojaustakin yritetty ehdä ...