Siirry pääsisältöön

Mehiläisten talveutuksesta ...

Kimalaisista talvehtii vain kuningatar. Siten, js keväällä tapat kimalaisen niin koko suku tämän kuningattaren osalta jää syntymättä. Mehiläisillä kuningattaren lisäksi talvehtii koko joukko  työläisiä. Vahvassa pesässä kesällä työläisiä voi olla 50 000, mutta talvella vähemmän. Kun syksy etenee, työläiset ajavat ennen talvea  kuhnurit ulos pesästä syömästä talviruokaa ja siten kuhnureilla on kova kohtalo. 

Kuvan pesissä valkeat ruokintalaatikot ovat
 vihreiden pesäosastojen päällä.


Jos kesä on hyvä, pesässä on elokuun alussa 1-2 osastoa emolle munintaa varten ja 3-4 hunajaosastoa. Minulla ei neljää ole koskaan ollut eikä viime kesänä juuri kolmeakaan. Siis torni jossa on 5 osastoa päällekkäin. Otan hunajaosastot pois sanotaan elokuun 7. päivään mennessä. Minä talveutan  mehiläiset nyt yhdellä osastolla ja siirsin emon alimmaiseen osastoon heinäkuun puolen välin paikkeilla, että toisessa osastossa olevat uudet työläiset ehtivät kuoriutua.  Tässä vaiheessa hyvässä pesässä on tungosta, kun yhtä äkkiä korkea torni muuttuukin yhdeksi osastoksi. 

Talviruokinta alkaa heti. Joku saattaa kysyä, miksi mehiläisille ei jätetä hunajaa niinkuin luonnossa.  Täällä Suomessa   mehiläiset ovat ääriolosuhteissa ja joutuvat olemaan pesällä sisällä yhtä mittaan kuukausia. Ne pääsevät puhdistuslennolle vasta ehkä maaliskuun loppupuolella lämpimänä aurinkoisena päivänä. Tällöin ne tyhjentävät suolensa. Hunajassa on enemmän kiintoaineita kuin sokerissa ja pelkällä hunajalla ruokinta saatta aheuttaa sen, että mehiläiset ulostavat pesään. Se on useimmiten kohtalokasta.  Toki almmassakin osassa on hunajaa, mutta elo- syyskuun aikana vahva pesä tankkaa sokeria luokkaa 20 kg, ja sokeri on puhdasta energiaa. 

Tässä ruskehtavaa luomuruokosokeriliuosta pesän päällä.


Sokeri, meidän tapauksessa luomusokerin  annamme pesän päälle asetettavaan ruokinta-astiaan n. 67%:na liuoksena. Mehiläiset siirtävät liuoksen kehille kennoihin ja kuivaavat sen. Tämä onkin tärkeä vaihe, että sokeri ehtii kuivata ennen kylmiä riittävän kuivaksi. Liian märkä sokeri merkitsee sitä, että mehläiset saavat ruoan mukana liikaa vettä jolloin ne joutuvat ulostamaan pesään ennen puhdistuslentoa ja tämä on kohtalokasta.

Kuvassa sulkuristikko, jota käytetään rajoittamaan emon liikkuminen 
halutuille osastoille. 


Suomeen on kotiutunut harmillinen varroapunkki mehiläisten riesaksi. Meidän pesissä sitä en ole vielä havainnut, mutta se saattaa johtua sitäkin, että en näe niitä kovin pieniä punkkeja. Punkkien torjuntaan on useita menetelmiä. Elokuussa kun hunaja on poistettu, annetaan luonnonmukainen muurrahaishappotorjunta. Kyseessä on huokoinen murahaishappoon kasteltu pieni tyyny, joka asetetaan kehien päälle. Toisen torjunnan teen marraskuussa, kun pesässä ei enään ole peittosikiöitä ja mehilöiset ovat asettuneet talvipalloon. Tämä edellyttää että sää on jo aika kylmä. Tässä torjunnassa käytetään pientä määrää oksaalihappoa (raparperista tuttu). Laimennettua happoa annetaan pesässä olevien mehiläisten määrän mukaan. Happokäsittely ei vahingoita mehiläisiä. 



Tästä tuli niin pitkä juttu, että jatkan sitä toisella kertaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...