Siirry pääsisältöön

Mehiläisten talveutuksesta ...

Kimalaisista talvehtii vain kuningatar. Siten, js keväällä tapat kimalaisen niin koko suku tämän kuningattaren osalta jää syntymättä. Mehiläisillä kuningattaren lisäksi talvehtii koko joukko  työläisiä. Vahvassa pesässä kesällä työläisiä voi olla 50 000, mutta talvella vähemmän. Kun syksy etenee, työläiset ajavat ennen talvea  kuhnurit ulos pesästä syömästä talviruokaa ja siten kuhnureilla on kova kohtalo. 

Kuvan pesissä valkeat ruokintalaatikot ovat
 vihreiden pesäosastojen päällä.


Jos kesä on hyvä, pesässä on elokuun alussa 1-2 osastoa emolle munintaa varten ja 3-4 hunajaosastoa. Minulla ei neljää ole koskaan ollut eikä viime kesänä juuri kolmeakaan. Siis torni jossa on 5 osastoa päällekkäin. Otan hunajaosastot pois sanotaan elokuun 7. päivään mennessä. Minä talveutan  mehiläiset nyt yhdellä osastolla ja siirsin emon alimmaiseen osastoon heinäkuun puolen välin paikkeilla, että toisessa osastossa olevat uudet työläiset ehtivät kuoriutua.  Tässä vaiheessa hyvässä pesässä on tungosta, kun yhtä äkkiä korkea torni muuttuukin yhdeksi osastoksi. 

Talviruokinta alkaa heti. Joku saattaa kysyä, miksi mehiläisille ei jätetä hunajaa niinkuin luonnossa.  Täällä Suomessa   mehiläiset ovat ääriolosuhteissa ja joutuvat olemaan pesällä sisällä yhtä mittaan kuukausia. Ne pääsevät puhdistuslennolle vasta ehkä maaliskuun loppupuolella lämpimänä aurinkoisena päivänä. Tällöin ne tyhjentävät suolensa. Hunajassa on enemmän kiintoaineita kuin sokerissa ja pelkällä hunajalla ruokinta saatta aheuttaa sen, että mehiläiset ulostavat pesään. Se on useimmiten kohtalokasta.  Toki almmassakin osassa on hunajaa, mutta elo- syyskuun aikana vahva pesä tankkaa sokeria luokkaa 20 kg, ja sokeri on puhdasta energiaa. 

Tässä ruskehtavaa luomuruokosokeriliuosta pesän päällä.


Sokeri, meidän tapauksessa luomusokerin  annamme pesän päälle asetettavaan ruokinta-astiaan n. 67%:na liuoksena. Mehiläiset siirtävät liuoksen kehille kennoihin ja kuivaavat sen. Tämä onkin tärkeä vaihe, että sokeri ehtii kuivata ennen kylmiä riittävän kuivaksi. Liian märkä sokeri merkitsee sitä, että mehläiset saavat ruoan mukana liikaa vettä jolloin ne joutuvat ulostamaan pesään ennen puhdistuslentoa ja tämä on kohtalokasta.

Kuvassa sulkuristikko, jota käytetään rajoittamaan emon liikkuminen 
halutuille osastoille. 


Suomeen on kotiutunut harmillinen varroapunkki mehiläisten riesaksi. Meidän pesissä sitä en ole vielä havainnut, mutta se saattaa johtua sitäkin, että en näe niitä kovin pieniä punkkeja. Punkkien torjuntaan on useita menetelmiä. Elokuussa kun hunaja on poistettu, annetaan luonnonmukainen muurrahaishappotorjunta. Kyseessä on huokoinen murahaishappoon kasteltu pieni tyyny, joka asetetaan kehien päälle. Toisen torjunnan teen marraskuussa, kun pesässä ei enään ole peittosikiöitä ja mehilöiset ovat asettuneet talvipalloon. Tämä edellyttää että sää on jo aika kylmä. Tässä torjunnassa käytetään pientä määrää oksaalihappoa (raparperista tuttu). Laimennettua happoa annetaan pesässä olevien mehiläisten määrän mukaan. Happokäsittely ei vahingoita mehiläisiä. 



Tästä tuli niin pitkä juttu, että jatkan sitä toisella kertaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja,