Mehiläistarhaus alkoi meillä aluksi pelkkänä harrastuksena. Verrattuna pesien määrään, kyseessä on edelleenkin harrastus. Kouluttajamme Haapajärven maatalousoppilaitoksella, pitkäaiainen luomutarhaaja Kaija Tunkkari, kertoi käyneensä vierailulla yrittäjillä, joilla oli yli 5000 pesää!. Mutta meidän omasta näkökulmasta tarhaus on ammattimaista. Ensikin toimimme luomuehtojen mukaisesti. Toiseksi tarhaus tukee vahvasti meidän marjanviljelyä ja myös sen luomuviljelyä. Ja kolmanneksi, tarhaus on osa sitä taloudellista toimintaa, jonka tavoitteena olis työllistää ympärivuotisesti ja täysipäiväisesti ainakin yksi henkilö ja sesonkiaikoina vielä monta muuta.
Hunajaa lähdössä nautittavaksi! |
Meillä pesien määrä on pieni eikä niitä ole tarkoitus kovin suureksi kasvattaakkaan. Siksi hoitotöihin ei voi satsata kalliita laitteita eikä siten saavuttaa suuren tuotannon etuja. Sekä kesäinen hoito että hunajan ja siitepölun käsittely on työtä vaativaa ja käsityövaltaista. Jopa hunajalinko on vielä käsikäyttöinen. Se toki on haaveissa muuttaa moottorikäyttöiseksi jos sopivaan hintaan löytyy. Käsityöstä taitaa toki olla etujakin. Jokainen kehä niin kesällä pesillä, kuin linkouksesakin tulee tarkasteltua huolella. Vanhat kehät menevät sulatukseen ja ne, joissa on propolista (siitepölyä) tulee eriteltyä jotta ne voidaan antaa keväällä pesiin.
Siinä raaka-aineet herkullisen inkiväärijuoman tekoon. |
Mehiläiset ovat marjasatomme pölyttäjiä. Toki ne ovat niin vieraanvaraisia, että pölyttävät naapuriemme marjapensaat, omenapuut, mustikat ja puolukat... noin kolmen kilometrin säteellä pesistä. Se tekee noin 30 km2 (neliökilometriä). Lisäksi mehiläiset attavat luomutoiminnassamme harmaahomeen torjunnassa. Ne levittävät meden- ja siitepölynhakureissuillaan mansikan kukkiin luonnonmukaista harmaahomeentorjunta-ainetta, joka sekin on itse asiassa jonkinlainen sieni.
Ainaa ei kaikki mene niin kuin toivotaan. Kesämyrsky kaatoi koko joukon pesiä. Tässä osa jo osittain korjattuna. Naapureille samainen myrsky aiheutti paljon isompia vahinkoja. |
Hunaja on ollut kautta tunnetun historian yksi ehkä arvostetuimmista ja tavoitelluimmista ravintoaineista. Sillä on ravintoarvojensa lisäksi monia erinomaisia ominaisuuksia, joita on vaikea riittävästi ylistää. Se toimii allergian siedätysaineena, vähentää tulehduksia ja lisää vastustuskykyä. Nykyisistä hoitoa vaatiivista sairauksiista jo yli puolet ovat ns. elintapasairauksia, joiden takana on elimitössä jylläävä hiljainen tulehdus. Hunaja ja siitepäly, kumpikin vähentää hiljaista tulehdusta. Lisäksi niiden käyttäminen tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Suomalainen hunaja kaikenkaikkiaan on suhteellisen puhtaasta luonnosta kerättyä. Henkilökohtainen toiveeni olisi, että luomuviljely lisääntyisi edelleen, jotta torjunta-aineiden käyttö vähenisi kokonaisuudessaan. Sen asian päättää viime kädessä kuluttajat, eli ostospäätöksillä kaupassa päätämme viime kädessä mitä maassamme tuotetaan.
Siitepölyn käsittelykin on käsityövaltaista. Kuivauksen jälkeen siitepöly seulotaan ja pakataan käsin. |
Olemme keränneet pari kesää siitepölyä talteen. Luonto on keksinyt ihmeellisen ratkaisun kukkivien kasvien lisääntymiseen. Kukkiin herkullisen meden pölyttävin hyönteisten ravinnoksi ja siitepölyn, joka sisältää kaikki tarvittavat ravinteet mehiläisten uusien sukupolvien kasvattamiseen. Jostain ihmeellisestä syystä niissä on vielä antibakteerisia ominaisuuksia, jotta niiden säilyvyyskin on uskomattoman hyvä. Itse olen siitepölyfani ja käytän sitä joka päivä. En usko minkään aineen tuovan kaikkiin asioihin onnea ja autuutta, mutta sen uskon, että siitepöly on yksi parhaimmista ravintoaineista osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.
Kommentit
Lähetä kommentti