Mehiläisten keräämä siiteoöly on usein sekoitus monien kasvien kukista. |
On se aika vuodesta, jolloin olemme tavallistakin alttiimpia erilaisille infektioille. Kunnon flunssa tai influenssa ei ole mieltä ylentävä kokemus ja kunto saattaa olla perusterveelläkin pari viikkoa tavanomaista heikompi. Säännöllistä liikuntaa harrastavat tietävät, että flunssan jälkeen vie usein kuukaudenkin, ennen kuin kunto on flunssaa edeltänyttä aikaa vastaavalla tasolla. Siksi jokainen vältetty sairaus on etu.
Katselin äskettäin YLE Arenassa olevan dokumentin, "Voiko vastustuskykyyn vaikuttaa" ja totesin että kyllä voi! Meillä jokaisella on hyvinkin monimutkainen kehoa suojeleva järjestelmä joka muodostaa sairauksia ja tulehduksia vastaan puolustusrintaman. Tekemisillämme on suuri merkitys, niin hyvässä kuin pahassakin tämän vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja sen kyvyssa kamppailla tulehduksen aiheuttajia vastaan.
Vasta-aineita lisääviä tekijöitä on mm. liikunta (ei kuitenkaan äärimmäisen raju), kohtuullinen stressi (liiallinen stressi heikentää vastustuskykyä), riittävä yöuni ja ennen kaikkea ravinto. Suoliston kunnossapito monipuolisella ja oikealla ruokavaliolla, riittävällä kuidun saannilla ja epätervelliisiä ravintoaineita, kuten sokeria ja alkoholia välttämällä. Lisäksi on olemassa vastustuskyvyn kannalta erityisen terveellisiä ravintoaineita, joista tässä haluan tuoda esiin siitepölyn ja hunajan. Kummallakin on vastustuskykyä lisääviä ja tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia. On toki muitakin aineita; itse käytän joka aamu inkiväärijuomaa, jonka valmistan luomuinkivääristä, luomusitruunasta ja omasta luomuhunajasta. Kurkuma on myös eräs yksittäinen kasvi, jonka käytöstä on todettu olevan keholle hyötyä.
Satunnaisilla hyvillä tavoilla ei ole juuri merkitystä. Elämäntapamme on sitä mitä teemme päivittäin. Siispä terveellisen ruokavalion tulisi olla päivittäistä tai ainakin lähes päivittäistä. Vanha sanonta on, että ei ole niin suurta väliä, mitä teemme joulun ja uuden vuoden välissä, vaan sillä, mitä teemme uuden vuoden ja joulun välissä! Itse käytän mm. siitepölyä ja hunajaa päivittäin. Olen flunssassa erittäin harvoin.
Kommentit
Lähetä kommentti