Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

 Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta.

Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla.Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin makasineilla. Lisääkin mahtuisi!

Yritystä oli...


Meillä on tuossa talon päässä pieni kasvihuone, joka on loppukkesästä täynnä tomaatteja ja kurkkuja lähinnä omaan käyttöön. Marika kasvatti viime keväänä monia muitakin taimia ja niille löytyi pääosin ottajia tästä lähiseudulta. Kävimme mm Törmänhovilla "peräkärrykirppiksellä" ja tilaisuus oli mukava kaikin puolin. Marika on tilaillut tulevaa kevättä varten siemeniä jo hyvän aikaa sitten. Lisäksi hän pyysi rakentamaan tarpeitaan varten lisätilaa pienimuotoista taimikasvatusta varten. Olenkin tuossa esivelmistellut runkorekenteita n. 30 m2 kasvihuoneelle ja koitan hankkia kaikki tarvikkeet hyvissä ajoin valmiiksi, että kiireisenä keväänä aikaa ei kuluisi hukkaan tarvikkeiden hommaukseen. Katsotaan sitten mitä minä ja ennen kaikkea Marika saa aikaan tällä kasvirintamalla. 


Kävimme katsomassa mallia kasvitieteellisestä puutarhasta


Mehiläiset talvehtivat pesissään. Mehiläiset säilyttävät aktiivisuutensa läpi talven ja käyttävät elääkseen syksyllä nestemäisenä annettua luomusokeria. Kevättalvella pitää seurata, että ruokinta riittää ja antaa tarvittaessa lisäruokaa. Niin, ja pistää kätensä ristiin, että nuo pikkupörriäiset selviävät talvesta hengissä. Myös mehiläistarhauksen suhteen talvella valmistaudutaan tulevaan kesään. Kalustotarvikkeita täydennetään ja huolletaan. Kesällä tosiaan on muutakin tehtävää eikä joutaisi uutta kalustoa  rakentamaan. Olen tilaillut uusia osastoja, niitä kasataan ja maalataan päälypuolelta. Samoin tilasin luomuvahasta tehtyjä pohjukkeita, sellaisia, joihin mehiläiset sitten rakentavat kennonsa.  Näistäkin pitää rakentaa uusia kehiä syksyllä romutettujen tilalle.

Osittain valmiit kasvihuoneen runkorakenteet odottavat kevättä

 

Eilen tilasin penkintekokoneeseen tihkukkastelutetkun purkukelan. Meillä on ollut sellainen kummitäti tuolla Alavieskassa. Marja-Leena Tikkanen on ollut siellä luomuviljelijänä ja hän lopetti oman viljelytoimintansa viime kesänä. Hän on kertonut meistä asiakkailleen ja olemme ostaneet häneltä joitakin  hänelle tarpeettomaksi jääneitä koneita. Niinkuin penkintekokoneen. Hänellä ei ollut siinä tihkukasteluletkukelaa, koska hänen tilansa lähellä ei ollut vesilähteitä. Niinpä piti tilata kela ja selvittää, että sen ylipäätään voi asentaa tähän malliin, joka on tehtaalla vaihtunut uudempaan jo vuosia sitten. Kyllä se kuulema hitsaustaitoiselta onnistuu. Minä en ole hitsaustaitoinen, mutta jospa saisin jonkun ylipuhuttua hommaan.  


Tässä on se penkintekokone, johon letkukela pitäisi istuttaa.

Jatkuu......

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvolan tilan tuotteita saatavilla....

Viime kesän luomutilamme satoa on vielä jäljellä.  -Luomumansikkaa pakasteina -Luomuvadelmaa pakasteena Ensiluokkaista luomuvadelmaa pakasteena - Luomuvadelmahilloa ja luomumansikkahilloa! Luomuvadelmahillo Luomuvadelmahillo (ja mansikkahillo)  on tehty käyttäen sokerin sijasta hunajaa, n. 40% hillon painosta. Säilöntäaineeton, ainoastaan hieman pektiiniä ja hiven luomusitruunan mehua. Jos joku ei tiedä, pektiini on hyytelöitymisaine, jota saadaan mm omenan tai sitruunan kuoresta. Tätä uskallan kehua, hillo on taivaallista, jos ruoasta näin voi sanoa.  - Mehiläistuotteista löytyy luomuhunajaa ja -siitepölyä.  1*450 g =  9 €,  2*450 g  = 17 €, 10*450g = 80 € Rekot;       Raahe - Liminka - Oulu,   9.3.2023                    Oulainen - Ylivieska          14.3.2023 Luomummessut Helsinki, Messuhalli;                      30.3. - 1. 4 2023 Ruukin puutarhamessut ;                      20.5.2023                   Tuotteita saa toki meiltä kotoakin lähes kaiken aikaa. Ei muuta kuin  soitto ja

Kesätöihin luomutilalle

  Palkkaamme tulevana kesänä ennakkoon 10 kesätyöntekijää ja voinemme ottaa muutaman varalle, jos löytyy sellaisia, jotka eivät muita töitä löydä ja olisivat halukkaita tulemaan meille. Työt ovat marjatilan töitä, poimintaa, perkkausta, marjojen pakastukseen liittyviä töitä sekä penkkien välien ajoa ruohonleikkurilla. Poimintaan toivomme kokemustemme perusteella tyttöjä ja ruohonleikkurinajoon poikia. Vadelma- ja mansikkapenkit ovat vielä lumen alla, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ikävaatimus on min.  15 vuotta ja otamme ensisijaisesti niitä, joilla on Oulaisten kaupungin kesätyöseteli. Niitä haetaan kaupungin sivuilta (  https://akkuna.fi/palvelu/oulainen/nuorten-kesatyot ). Pyydämme olemaan meihin yhteydessä ennen hakemista. Työn kesto on kaksi viikkoa, 60 h. 6 tuntia päivässä ja palkkaus on työehtosopimuksen mukainen (Maatalouden kausityöntekijät, työehtosopimus). Tämän vuoden osalta sopimusta ei vielä ole tehty, mutta viime vuoden sopimus antaa suuntaa. (https://www.teollisuusl

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti