Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

 Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta.

Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla.Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin makasineilla. Lisääkin mahtuisi!

Yritystä oli...


Meillä on tuossa talon päässä pieni kasvihuone, joka on loppukkesästä täynnä tomaatteja ja kurkkuja lähinnä omaan käyttöön. Marika kasvatti viime keväänä monia muitakin taimia ja niille löytyi pääosin ottajia tästä lähiseudulta. Kävimme mm Törmänhovilla "peräkärrykirppiksellä" ja tilaisuus oli mukava kaikin puolin. Marika on tilaillut tulevaa kevättä varten siemeniä jo hyvän aikaa sitten. Lisäksi hän pyysi rakentamaan tarpeitaan varten lisätilaa pienimuotoista taimikasvatusta varten. Olenkin tuossa esivelmistellut runkorekenteita n. 30 m2 kasvihuoneelle ja koitan hankkia kaikki tarvikkeet hyvissä ajoin valmiiksi, että kiireisenä keväänä aikaa ei kuluisi hukkaan tarvikkeiden hommaukseen. Katsotaan sitten mitä minä ja ennen kaikkea Marika saa aikaan tällä kasvirintamalla. 


Kävimme katsomassa mallia kasvitieteellisestä puutarhasta


Mehiläiset talvehtivat pesissään. Mehiläiset säilyttävät aktiivisuutensa läpi talven ja käyttävät elääkseen syksyllä nestemäisenä annettua luomusokeria. Kevättalvella pitää seurata, että ruokinta riittää ja antaa tarvittaessa lisäruokaa. Niin, ja pistää kätensä ristiin, että nuo pikkupörriäiset selviävät talvesta hengissä. Myös mehiläistarhauksen suhteen talvella valmistaudutaan tulevaan kesään. Kalustotarvikkeita täydennetään ja huolletaan. Kesällä tosiaan on muutakin tehtävää eikä joutaisi uutta kalustoa  rakentamaan. Olen tilaillut uusia osastoja, niitä kasataan ja maalataan päälypuolelta. Samoin tilasin luomuvahasta tehtyjä pohjukkeita, sellaisia, joihin mehiläiset sitten rakentavat kennonsa.  Näistäkin pitää rakentaa uusia kehiä syksyllä romutettujen tilalle.

Osittain valmiit kasvihuoneen runkorakenteet odottavat kevättä

 

Eilen tilasin penkintekokoneeseen tihkukkastelutetkun purkukelan. Meillä on ollut sellainen kummitäti tuolla Alavieskassa. Marja-Leena Tikkanen on ollut siellä luomuviljelijänä ja hän lopetti oman viljelytoimintansa viime kesänä. Hän on kertonut meistä asiakkailleen ja olemme ostaneet häneltä joitakin  hänelle tarpeettomaksi jääneitä koneita. Niinkuin penkintekokoneen. Hänellä ei ollut siinä tihkukasteluletkukelaa, koska hänen tilansa lähellä ei ollut vesilähteitä. Niinpä piti tilata kela ja selvittää, että sen ylipäätään voi asentaa tähän malliin, joka on tehtaalla vaihtunut uudempaan jo vuosia sitten. Kyllä se kuulema hitsaustaitoiselta onnistuu. Minä en ole hitsaustaitoinen, mutta jospa saisin jonkun ylipuhuttua hommaan.  


Tässä on se penkintekokone, johon letkukela pitäisi istuttaa.

Jatkuu......

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän 2021 mansikat on istutettu!

Siinä on noin 6 km uutta mansikkapenkkiä. Vain yksi penkki jäi kokonaan ilman taimia. Uuden mansikkamaan tekeminen on kohtalaisen työläs juttu. Tämä alue on viime keväänä valmisteltu viljavuusanalyysin perusteella luomumansikan viljelyyn. Siinä oli 1-vuotinen viherlannoitusseos jonka keväällä käänsin sekaan. Maa muokattiin ja tehtiin penkit, muovikatteeella ja tihkukasteluputkistolla varustettuna.  Luomutaimet ovat pääosin frigo-taimia. Tässä Marika istutustyössä. Taimet tulivat meille kolmessa erässä. Ensin frigo-taimet  ja lopuksi paakkutaimet. Frigot ovat työläämpiä istutettavia kuin paakkutaimet. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin viimevuotisen kokemuksemme perusteella, että frigot pärjäävät paremmin. Lopullisesti asia selviää lähivuosien aikana.  Odotamme, että nyt istuttamamme frigot antavat jo tälle kesälle jonkin verran satoa elokuussa / syyskuun alkupuolella.  Siis tavallaan jatkaa satokautta.  Paakkuttaimien istutuksessa "maitokärryistä" oli apua. Tosin nämä kärryt

VÄLITILINPÄÄTÖS

On pitkä aika siitä kun edellisen kerran kirjoitin. Syykin on ykasinkertainen; ei ole ollut aikaa. Nyt on hieman rauhoittunut, mutta varmaan meillä on niin kuin monella muullakin maasta elantonsa saavalla, kesäloma on talvella. Toki sen verran täytyy korjata, että ei tilamme vielä elantoa anna. Toivoaksemme tulevaisuudessa. Kärryllinen mansikoita! Mansikoista ajattelin kirjoittaa. Istutimme viime keväänä kahta eri luomumansikkataimea. Polkka-paakkutaimea ja Polkka Frigotaimea. Keväällä istutimme lisää noin hehtaarin verran, edelleenkin polkkaa. Samalla paikkasimme eikaisempaa istutusta noin tuhannen taimen verran. Viime kevään istutukset olivat tämänkeväistä huomattavasti myöhemmin, siltikin Frigo-taimi kukki ja antoi hieman satoakin, vaikka pääosa paleltui. Odotimme, että saisimme paitsi viime kevään istutuksista satoa, myöskin tämän kevään frigotaimista.   Aluksi kaikki näyttikin hyvältä. Kukinta alkoi ja mehiläiset tekivät työtään pölytyksen suhteen ja myös harmaahomeen torjunnass

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta. Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella. Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli. Puutavaraa pienes