Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

 Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta.

Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla.Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin makasineilla. Lisääkin mahtuisi!

Yritystä oli...


Meillä on tuossa talon päässä pieni kasvihuone, joka on loppukkesästä täynnä tomaatteja ja kurkkuja lähinnä omaan käyttöön. Marika kasvatti viime keväänä monia muitakin taimia ja niille löytyi pääosin ottajia tästä lähiseudulta. Kävimme mm Törmänhovilla "peräkärrykirppiksellä" ja tilaisuus oli mukava kaikin puolin. Marika on tilaillut tulevaa kevättä varten siemeniä jo hyvän aikaa sitten. Lisäksi hän pyysi rakentamaan tarpeitaan varten lisätilaa pienimuotoista taimikasvatusta varten. Olenkin tuossa esivelmistellut runkorekenteita n. 30 m2 kasvihuoneelle ja koitan hankkia kaikki tarvikkeet hyvissä ajoin valmiiksi, että kiireisenä keväänä aikaa ei kuluisi hukkaan tarvikkeiden hommaukseen. Katsotaan sitten mitä minä ja ennen kaikkea Marika saa aikaan tällä kasvirintamalla. 


Kävimme katsomassa mallia kasvitieteellisestä puutarhasta


Mehiläiset talvehtivat pesissään. Mehiläiset säilyttävät aktiivisuutensa läpi talven ja käyttävät elääkseen syksyllä nestemäisenä annettua luomusokeria. Kevättalvella pitää seurata, että ruokinta riittää ja antaa tarvittaessa lisäruokaa. Niin, ja pistää kätensä ristiin, että nuo pikkupörriäiset selviävät talvesta hengissä. Myös mehiläistarhauksen suhteen talvella valmistaudutaan tulevaan kesään. Kalustotarvikkeita täydennetään ja huolletaan. Kesällä tosiaan on muutakin tehtävää eikä joutaisi uutta kalustoa  rakentamaan. Olen tilaillut uusia osastoja, niitä kasataan ja maalataan päälypuolelta. Samoin tilasin luomuvahasta tehtyjä pohjukkeita, sellaisia, joihin mehiläiset sitten rakentavat kennonsa.  Näistäkin pitää rakentaa uusia kehiä syksyllä romutettujen tilalle.

Osittain valmiit kasvihuoneen runkorakenteet odottavat kevättä

 

Eilen tilasin penkintekokoneeseen tihkukkastelutetkun purkukelan. Meillä on ollut sellainen kummitäti tuolla Alavieskassa. Marja-Leena Tikkanen on ollut siellä luomuviljelijänä ja hän lopetti oman viljelytoimintansa viime kesänä. Hän on kertonut meistä asiakkailleen ja olemme ostaneet häneltä joitakin  hänelle tarpeettomaksi jääneitä koneita. Niinkuin penkintekokoneen. Hänellä ei ollut siinä tihkukasteluletkukelaa, koska hänen tilansa lähellä ei ollut vesilähteitä. Niinpä piti tilata kela ja selvittää, että sen ylipäätään voi asentaa tähän malliin, joka on tehtaalla vaihtunut uudempaan jo vuosia sitten. Kyllä se kuulema hitsaustaitoiselta onnistuu. Minä en ole hitsaustaitoinen, mutta jospa saisin jonkun ylipuhuttua hommaan.  


Tässä on se penkintekokone, johon letkukela pitäisi istuttaa.

Jatkuu......

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koettelee vaan ei .....

  Keväällä istutettu Korona saa lähteä ! Istutimme keväällä viherlannoituksella olleelle alueelle 18 000 mansikantaime, kahta eri lajiketta Koronaa ja Malviinaa. Luomutaimet toimitti meille suomalainen puutarha, joka tuo ne maahan hollannista, ns. frigotaimia. Frigot ovat paljasjuurisia, talven pakkasessa säilytettyjä taimia, joita olemme käyttäneet aikaisemminkin. Taimien kasvuunlähtö tapahtui hyvin, tai oikeastaan erinomaisesti. Niitä kasteltiin, penkkien väliin kylvettiin luomunurmiseos, ja penkkien välejä leikattiin. Niinpä syyskesästä pelloilla oli vahva ja hyvältä näyttävä taimisto ja frigotaimien tapaan ne kukkivat hieman ja antoivat mansikkaa, hyvänmakuista. Kaikki näytti olevan kunnossa ja ensi kesäksi oli odotettavissa merkittävä tuotantoalan kasvu. Usean vuoden alkuinvestointien jälkeen mahdollisuus päästä ensi kerran plussan puolelle. Eräänä elokuun päivänä Marika käveli pellolta hitain askelin  mansikkakoppa kädessään ja istahti keittiöjakkarelle mansikka kädessään selaile

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta. Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella. Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli. Puutavaraa pienes