Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta.

Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella.

Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli.


Puutavaraa pienestä metsätyöurakakstani on kertynyt hyvinkin
vuoden saunapuiksi. 


Osa uudesta alueesta on avo-ojissa ja osalla on vanhat salaojat. Marjanviljelyä on oikeastaan mahdoton ajatella avo-ojaisella pellolla. Penkkien teko ja kesäinen hoito olisi jokseenkin mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa. Niinpä tilasimme salaojasuunnittelun ja toivon mukaan kesällä saamme sen verran marjojen myyntituloja, että saamme palaset salaojitettua. Muutoinkin on ollut kovasti mietintää ja asioihin perehtymistä sen suhteen, että mitä uudelle alueelle istutetaan. Ken elää, näkee. Ehkä avaan tätä hieman myöhemmin.

Valmet 502 lähti käyntiin, kunhan sitä kohtelee taiten.


Olemme koittaneet kartoittaa kesän työvoiman tarpeita. Meillä oli viime kesänä joukko 15+ ikäisiä opiskelijoita Oulaisten kesäsetelillä parin viikon työhön tutustumisjaksolla. Tulevallekkin kesälle heille löytyisi töitä, jos innostusta ja työhaluja riittää. Niin ja niitä kesäseteleitä? Jos joku asianomainen lukee tätä tekstiä, niin rohkeasti yhteyttä. Liikunta- ja Nuorisotoimistolta voi kysyä seteleistä ja meille voi laittaa hakemusta, vaikka sähköpostilla.

Piti käydä tutkimassa liittimiä ennen kuin 
tilaa lisää. "Olikohan se uros vai naaras"


Olemme miettineet myös parin Ukrainalaisen palkkaamista. Heitä varten tarvitsisimme majoituksen tästä lähiseudulta. Jotain kyselyjä olemme tehneetkin mutta mitään lopullista ei ole vielä päätetty. Tuo aiemmin puheena ollut uusi lohko ei valitettavasti rajoitu nykyiseen alueeseemme. Näemme kastelun aivan välttämättömäksi ja entisellä alueella on tuhkukastelu samoin kun tulevana keväänäkin istutettavalla alueella. Vaihtoehtona uudelle alueelle olis ollut uuden pumppaamon rakentaminen sähköliittymineen tai sitten veden vetäminen olemassa olevalta pumppaamolta. Laskelmiemme mukaan uusi pumppaamo  tulisi niin kalliiksi, että se ei ole mahdollista. Niinpä päätimme vetää runkolinjan vanhalta pumppaamolta, yhteensä reilut 700 m pisimmillään. Onneksi tässä välissä on sitä vanhaa maantiepohjaa naapurienkin peltojen välissä ja saimme luvan vetää siitä linjan. Runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Vaikka emme sitä tänä kesänä kaiketi vielä rakennakkaan, valmistaudumme asiaan jo siten, että vaihdamme alkupään paksumpaan putkeen, jotta se on sitten valmiina. Ja meillä on käyttöä vaihdossa poistetulle osalle ohuempaa runkolinjaa kevään istutusalan kastelua ranennettaessa. Näitä sitä on suunniteltu ja tilaukset pitää hoitaa, että asennuksiin pääseen heti kun lumi sulaa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koettelee vaan ei .....

  Keväällä istutettu Korona saa lähteä ! Istutimme keväällä viherlannoituksella olleelle alueelle 18 000 mansikantaime, kahta eri lajiketta Koronaa ja Malviinaa. Luomutaimet toimitti meille suomalainen puutarha, joka tuo ne maahan hollannista, ns. frigotaimia. Frigot ovat paljasjuurisia, talven pakkasessa säilytettyjä taimia, joita olemme käyttäneet aikaisemminkin. Taimien kasvuunlähtö tapahtui hyvin, tai oikeastaan erinomaisesti. Niitä kasteltiin, penkkien väliin kylvettiin luomunurmiseos, ja penkkien välejä leikattiin. Niinpä syyskesästä pelloilla oli vahva ja hyvältä näyttävä taimisto ja frigotaimien tapaan ne kukkivat hieman ja antoivat mansikkaa, hyvänmakuista. Kaikki näytti olevan kunnossa ja ensi kesäksi oli odotettavissa merkittävä tuotantoalan kasvu. Usean vuoden alkuinvestointien jälkeen mahdollisuus päästä ensi kerran plussan puolelle. Eräänä elokuun päivänä Marika käveli pellolta hitain askelin  mansikkakoppa kädessään ja istahti keittiöjakkarelle mansikka kädessään selaile

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

  Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta. Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla. Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin m