Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta.

Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella.

Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli.


Puutavaraa pienestä metsätyöurakakstani on kertynyt hyvinkin
vuoden saunapuiksi. 


Osa uudesta alueesta on avo-ojissa ja osalla on vanhat salaojat. Marjanviljelyä on oikeastaan mahdoton ajatella avo-ojaisella pellolla. Penkkien teko ja kesäinen hoito olisi jokseenkin mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa. Niinpä tilasimme salaojasuunnittelun ja toivon mukaan kesällä saamme sen verran marjojen myyntituloja, että saamme palaset salaojitettua. Muutoinkin on ollut kovasti mietintää ja asioihin perehtymistä sen suhteen, että mitä uudelle alueelle istutetaan. Ken elää, näkee. Ehkä avaan tätä hieman myöhemmin.

Valmet 502 lähti käyntiin, kunhan sitä kohtelee taiten.


Olemme koittaneet kartoittaa kesän työvoiman tarpeita. Meillä oli viime kesänä joukko 15+ ikäisiä opiskelijoita Oulaisten kesäsetelillä parin viikon työhön tutustumisjaksolla. Tulevallekkin kesälle heille löytyisi töitä, jos innostusta ja työhaluja riittää. Niin ja niitä kesäseteleitä? Jos joku asianomainen lukee tätä tekstiä, niin rohkeasti yhteyttä. Liikunta- ja Nuorisotoimistolta voi kysyä seteleistä ja meille voi laittaa hakemusta, vaikka sähköpostilla.

Piti käydä tutkimassa liittimiä ennen kuin 
tilaa lisää. "Olikohan se uros vai naaras"


Olemme miettineet myös parin Ukrainalaisen palkkaamista. Heitä varten tarvitsisimme majoituksen tästä lähiseudulta. Jotain kyselyjä olemme tehneetkin mutta mitään lopullista ei ole vielä päätetty. Tuo aiemmin puheena ollut uusi lohko ei valitettavasti rajoitu nykyiseen alueeseemme. Näemme kastelun aivan välttämättömäksi ja entisellä alueella on tuhkukastelu samoin kun tulevana keväänäkin istutettavalla alueella. Vaihtoehtona uudelle alueelle olis ollut uuden pumppaamon rakentaminen sähköliittymineen tai sitten veden vetäminen olemassa olevalta pumppaamolta. Laskelmiemme mukaan uusi pumppaamo  tulisi niin kalliiksi, että se ei ole mahdollista. Niinpä päätimme vetää runkolinjan vanhalta pumppaamolta, yhteensä reilut 700 m pisimmillään. Onneksi tässä välissä on sitä vanhaa maantiepohjaa naapurienkin peltojen välissä ja saimme luvan vetää siitä linjan. Runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Vaikka emme sitä tänä kesänä kaiketi vielä rakennakkaan, valmistaudumme asiaan jo siten, että vaihdamme alkupään paksumpaan putkeen, jotta se on sitten valmiina. Ja meillä on käyttöä vaihdossa poistetulle osalle ohuempaa runkolinjaa kevään istutusalan kastelua ranennettaessa. Näitä sitä on suunniteltu ja tilaukset pitää hoitaa, että asennuksiin pääseen heti kun lumi sulaa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Arvolan tilan tuotteita saatavilla....

Viime kesän luomutilamme satoa on vielä jäljellä.  -Luomumansikkaa pakasteina -Luomuvadelmaa pakasteena Ensiluokkaista luomuvadelmaa pakasteena - Luomuvadelmahilloa ja luomumansikkahilloa! Luomuvadelmahillo Luomuvadelmahillo (ja mansikkahillo)  on tehty käyttäen sokerin sijasta hunajaa, n. 40% hillon painosta. Säilöntäaineeton, ainoastaan hieman pektiiniä ja hiven luomusitruunan mehua. Jos joku ei tiedä, pektiini on hyytelöitymisaine, jota saadaan mm omenan tai sitruunan kuoresta. Tätä uskallan kehua, hillo on taivaallista, jos ruoasta näin voi sanoa.  - Mehiläistuotteista löytyy luomuhunajaa ja -siitepölyä.  1*450 g =  9 €,  2*450 g  = 17 €, 10*450g = 80 € Rekot;       Raahe - Liminka - Oulu,   9.3.2023                    Oulainen - Ylivieska          14.3.2023 Luomummessut Helsinki, Messuhalli;                      30.3. - 1. 4 2023 Ruukin puutarhamessut ;                      20.5.2023                   Tuotteita saa toki meiltä kotoakin lähes kaiken aikaa. Ei muuta kuin  soitto ja