Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta.

Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella.

Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli.


Puutavaraa pienestä metsätyöurakakstani on kertynyt hyvinkin
vuoden saunapuiksi. 


Osa uudesta alueesta on avo-ojissa ja osalla on vanhat salaojat. Marjanviljelyä on oikeastaan mahdoton ajatella avo-ojaisella pellolla. Penkkien teko ja kesäinen hoito olisi jokseenkin mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa. Niinpä tilasimme salaojasuunnittelun ja toivon mukaan kesällä saamme sen verran marjojen myyntituloja, että saamme palaset salaojitettua. Muutoinkin on ollut kovasti mietintää ja asioihin perehtymistä sen suhteen, että mitä uudelle alueelle istutetaan. Ken elää, näkee. Ehkä avaan tätä hieman myöhemmin.

Valmet 502 lähti käyntiin, kunhan sitä kohtelee taiten.


Olemme koittaneet kartoittaa kesän työvoiman tarpeita. Meillä oli viime kesänä joukko 15+ ikäisiä opiskelijoita Oulaisten kesäsetelillä parin viikon työhön tutustumisjaksolla. Tulevallekkin kesälle heille löytyisi töitä, jos innostusta ja työhaluja riittää. Niin ja niitä kesäseteleitä? Jos joku asianomainen lukee tätä tekstiä, niin rohkeasti yhteyttä. Liikunta- ja Nuorisotoimistolta voi kysyä seteleistä ja meille voi laittaa hakemusta, vaikka sähköpostilla.

Piti käydä tutkimassa liittimiä ennen kuin 
tilaa lisää. "Olikohan se uros vai naaras"


Olemme miettineet myös parin Ukrainalaisen palkkaamista. Heitä varten tarvitsisimme majoituksen tästä lähiseudulta. Jotain kyselyjä olemme tehneetkin mutta mitään lopullista ei ole vielä päätetty. Tuo aiemmin puheena ollut uusi lohko ei valitettavasti rajoitu nykyiseen alueeseemme. Näemme kastelun aivan välttämättömäksi ja entisellä alueella on tuhkukastelu samoin kun tulevana keväänäkin istutettavalla alueella. Vaihtoehtona uudelle alueelle olis ollut uuden pumppaamon rakentaminen sähköliittymineen tai sitten veden vetäminen olemassa olevalta pumppaamolta. Laskelmiemme mukaan uusi pumppaamo  tulisi niin kalliiksi, että se ei ole mahdollista. Niinpä päätimme vetää runkolinjan vanhalta pumppaamolta, yhteensä reilut 700 m pisimmillään. Onneksi tässä välissä on sitä vanhaa maantiepohjaa naapurienkin peltojen välissä ja saimme luvan vetää siitä linjan. Runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Vaikka emme sitä tänä kesänä kaiketi vielä rakennakkaan, valmistaudumme asiaan jo siten, että vaihdamme alkupään paksumpaan putkeen, jotta se on sitten valmiina. Ja meillä on käyttöä vaihdossa poistetulle osalle ohuempaa runkolinjaa kevään istutusalan kastelua ranennettaessa. Näitä sitä on suunniteltu ja tilaukset pitää hoitaa, että asennuksiin pääseen heti kun lumi sulaa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän 2021 mansikat on istutettu!

Siinä on noin 6 km uutta mansikkapenkkiä. Vain yksi penkki jäi kokonaan ilman taimia. Uuden mansikkamaan tekeminen on kohtalaisen työläs juttu. Tämä alue on viime keväänä valmisteltu viljavuusanalyysin perusteella luomumansikan viljelyyn. Siinä oli 1-vuotinen viherlannoitusseos jonka keväällä käänsin sekaan. Maa muokattiin ja tehtiin penkit, muovikatteeella ja tihkukasteluputkistolla varustettuna.  Luomutaimet ovat pääosin frigo-taimia. Tässä Marika istutustyössä. Taimet tulivat meille kolmessa erässä. Ensin frigo-taimet  ja lopuksi paakkutaimet. Frigot ovat työläämpiä istutettavia kuin paakkutaimet. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin viimevuotisen kokemuksemme perusteella, että frigot pärjäävät paremmin. Lopullisesti asia selviää lähivuosien aikana.  Odotamme, että nyt istuttamamme frigot antavat jo tälle kesälle jonkin verran satoa elokuussa / syyskuun alkupuolella.  Siis tavallaan jatkaa satokautta.  Paakkuttaimien istutuksessa "maitokärryistä" oli apua. Tosin nämä kärryt

VÄLITILINPÄÄTÖS

On pitkä aika siitä kun edellisen kerran kirjoitin. Syykin on ykasinkertainen; ei ole ollut aikaa. Nyt on hieman rauhoittunut, mutta varmaan meillä on niin kuin monella muullakin maasta elantonsa saavalla, kesäloma on talvella. Toki sen verran täytyy korjata, että ei tilamme vielä elantoa anna. Toivoaksemme tulevaisuudessa. Kärryllinen mansikoita! Mansikoista ajattelin kirjoittaa. Istutimme viime keväänä kahta eri luomumansikkataimea. Polkka-paakkutaimea ja Polkka Frigotaimea. Keväällä istutimme lisää noin hehtaarin verran, edelleenkin polkkaa. Samalla paikkasimme eikaisempaa istutusta noin tuhannen taimen verran. Viime kevään istutukset olivat tämänkeväistä huomattavasti myöhemmin, siltikin Frigo-taimi kukki ja antoi hieman satoakin, vaikka pääosa paleltui. Odotimme, että saisimme paitsi viime kevään istutuksista satoa, myöskin tämän kevään frigotaimista.   Aluksi kaikki näyttikin hyvältä. Kukinta alkoi ja mehiläiset tekivät työtään pölytyksen suhteen ja myös harmaahomeen torjunnass