Siirry pääsisältöön

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta.

Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella.

Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli.


Puutavaraa pienestä metsätyöurakakstani on kertynyt hyvinkin
vuoden saunapuiksi. 


Osa uudesta alueesta on avo-ojissa ja osalla on vanhat salaojat. Marjanviljelyä on oikeastaan mahdoton ajatella avo-ojaisella pellolla. Penkkien teko ja kesäinen hoito olisi jokseenkin mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa. Niinpä tilasimme salaojasuunnittelun ja toivon mukaan kesällä saamme sen verran marjojen myyntituloja, että saamme palaset salaojitettua. Muutoinkin on ollut kovasti mietintää ja asioihin perehtymistä sen suhteen, että mitä uudelle alueelle istutetaan. Ken elää, näkee. Ehkä avaan tätä hieman myöhemmin.

Valmet 502 lähti käyntiin, kunhan sitä kohtelee taiten.


Olemme koittaneet kartoittaa kesän työvoiman tarpeita. Meillä oli viime kesänä joukko 15+ ikäisiä opiskelijoita Oulaisten kesäsetelillä parin viikon työhön tutustumisjaksolla. Tulevallekkin kesälle heille löytyisi töitä, jos innostusta ja työhaluja riittää. Niin ja niitä kesäseteleitä? Jos joku asianomainen lukee tätä tekstiä, niin rohkeasti yhteyttä. Liikunta- ja Nuorisotoimistolta voi kysyä seteleistä ja meille voi laittaa hakemusta, vaikka sähköpostilla.

Piti käydä tutkimassa liittimiä ennen kuin 
tilaa lisää. "Olikohan se uros vai naaras"


Olemme miettineet myös parin Ukrainalaisen palkkaamista. Heitä varten tarvitsisimme majoituksen tästä lähiseudulta. Jotain kyselyjä olemme tehneetkin mutta mitään lopullista ei ole vielä päätetty. Tuo aiemmin puheena ollut uusi lohko ei valitettavasti rajoitu nykyiseen alueeseemme. Näemme kastelun aivan välttämättömäksi ja entisellä alueella on tuhkukastelu samoin kun tulevana keväänäkin istutettavalla alueella. Vaihtoehtona uudelle alueelle olis ollut uuden pumppaamon rakentaminen sähköliittymineen tai sitten veden vetäminen olemassa olevalta pumppaamolta. Laskelmiemme mukaan uusi pumppaamo  tulisi niin kalliiksi, että se ei ole mahdollista. Niinpä päätimme vetää runkolinjan vanhalta pumppaamolta, yhteensä reilut 700 m pisimmillään. Onneksi tässä välissä on sitä vanhaa maantiepohjaa naapurienkin peltojen välissä ja saimme luvan vetää siitä linjan. Runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Vaikka emme sitä tänä kesänä kaiketi vielä rakennakkaan, valmistaudumme asiaan jo siten, että vaihdamme alkupään paksumpaan putkeen, jotta se on sitten valmiina. Ja meillä on käyttöä vaihdossa poistetulle osalle ohuempaa runkolinjaa kevään istutusalan kastelua ranennettaessa. Näitä sitä on suunniteltu ja tilaukset pitää hoitaa, että asennuksiin pääseen heti kun lumi sulaa. 











 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...