Siirry pääsisältöön

Ajatuksia

 Ajattelen nykyään, että saamattomuus on henkistä laiskuutta. Saamattomuudella tarkoitan sitä, että jättää tekemättä sen tarpeellisen, hyödyllisen tai hyvän, jonka voisi halutessaan tehdä. Esimerkiksi tänä aamuna koin tarpeelliseksi laittaa aamiaista, terveellistä sellaista ja tein sen. Samoin siivosin tiskipöydän, kävin vessassa ja pesin hampaani ilman henkistä vastustusta. Seuraava hommani olisi joka-aamuinen aamujumppani, jota kohtaan tunnen jo pientä vastustusta. Minulla ei ole mitään fyysistä estettä aamujumppani tekemiseen, siis jos jätän sen tekemättä, kyse on henkisestä laiskuudesta omaksi vahingokseni.


Joka-aamuista jumppaani


Tällä kertaa voitin henkisen laiskuuteni ja tein reilun puolen tunnin aamujumppani. Minulla on keinot, ei omia vaan viisaammilta opittuja, voittaa henkisen laiskuuden tuomia haasteita. Jotkin asiat ovat helpompia, toiset vaikeampia, mutta niidenkin kohdalla tiedän suurin piirtein, missä ongelma piilee. Tänään ajattelen, että olen ennenkaikkea itse vastuussa omasta hyvinvoinnistani. Sitä vastuuta en voi ulkoistaa. Toki apua kannatta ja kaiketi pitääkin pyytää silloin, kun itse on johonkin  kykenemätön. Siitäkin olen vastuussa, siis avun pyytämisestä, vaikka siinä asiassa minulla taitaa olla vielä paljon opittavaa. 


Vastuu omista tekemisistäni toki ulottuu laajemmalle kuin vain omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ja taas puhun vain omista ajatuksistani. En tyrkytä niitä muille. Sillä tiedostan, että se mitä olen elämäni aikana yrittänyt tyrkyttää muille on kantanut hyvin vähän hedelmää. Jokin asia meissä ihmisissä on, joka saa karvat nousemaan pystyyn, kun jotakin yritetään väkisten tukkia kurkustamme alas. Itseni kanssa on kuitenkin helpompi elää silloin kun toimin omien arvojeni mukaan vastuullisesti. Ihan jokapäiväisessä elämässä. Tällä hetkellä niin kaiketi monilla muillakin hetkillä, on maailmanlaajuisia ongelmia, jotka huolestuttavat, pelottavatkin ja saavat ymmälle. Sosiaalinen media on täynnä ryhmittymiä, jotka liputtavat osin hyvinkin kovin sanoin ja vihamielisin äänenpainoin oman agendansa puolesta. Osa asioista on lisäksi liian vaikeita, jotta osaisi edes muodostaa viisaan mielipiteensä asiasta. 

Maa uinuu vielä hangen alla, mutta 3. kuukauden päästä
meillä pitäisi olla mansikkapenkit valmiina uusia istutuksia
varten.


En voi ottaa kantaakseni koko maailman murheita enkä vastuulleni korjata niittä kaikkia. Omat tekoni on yksinkertaisia; maksan veroni, en kierrä, sen sijaan kierrätän muovin, paperin, pahvin, metallin, paristot, .... Kompostoin biojätteen lämmitän maalämmöllä, huolehdimme jätevesistäni mahdollisimman hyvin, .... Autoista en tiedä ?  Olen kyllä koittanut perehtyä sähköautoihin mutta tällä hetkellä olen kovasti epävarma, kumpi on parempi, sähkö vai diesel. Sitäpaitsi meillä ei ole varaa sähköautoon.  Kaupassa ostelen nykyään aika paljon luomua, paisi silloin kun sen hinta on yli puolta kalliinpaa. Lihan käyttö on loppunut lähes kokonaan, mutta en vaadi , en edes esitä että muiden täytyisi tehdä sama ratkaisu. Toki ajattelen, että punaisen lihan käytön vähentämisellä olisi myönteisiä etuja. (Huomatkaa, että tuossa lauseessa jo yritän vaikuttaa muiden mielipiteisiin). Luomuviljely on arvojemme mukainen ratkaisu ja sen kanssa on helppo elää. Siis sen ratkaisun, viljely ei ole helppoa.



Sosiaalisessa mediassa on kaikenlaisia ryhmiä. Sellaisia, joissa viestintä on agressiivista, loukkaavaa ja jopa vihamielistä. Mutta on siellä paljon hyvääkin. Jos haluan tietää jonkin asian mehiläisten hoidosta, laitan kysymyksen ryhmään ja minulla on kohta joukko vastauksia joista todennäköisesti löydän apua ongelmaani. Samoin on luomuviljelyn kanssa. Löyttyy paljon ihmisiä, jotka ovat avuliaita, pyyntettömiä ja jotka ovat kaiketi miettineet elämänarvojaan ja sitten elävät arvojensa mukaista elämää. Se antaa uskoa ihmiskuntaan kaikista ikävistä uutisista huolimatta. Toivoisin, osaisin käyttäytyä niin, että oma toimintani koettaisiin samanlaiseksi. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo