Siirry pääsisältöön

Kevään merkit luonnossa ja luomuviljelijän ajatuksissa.

 


  

Maailma on sekaisin ja ainakin jotkin ihmiset. En kuitenkaan puutu tässä jutussani siihen, vaikka se koskettaa minua ihan niin kuin muitakin. Olipa miten tahansa, syödä pitää ja ilman viljelijöitä ja viljelyä ruoka ennen pitkää loppuu. Koitamme tehdä asian suhteen sen, minkä omalta osaltamme voimme ja osaamme. Joka tapauksessa kevät on ainakin minulle toivon ja uuden odotuksen aikaa. On kuin koko keho ja mieli saisi uutta virtaa ja sormet syyhyävät päästä työhön ja touhuun tuonne pelloille.

Uskollinen vahtimme, Tane,  pitää kyllä huolen kevään tulon tarkkailusta.


Viime vuonna ostamamme lisäalue on luomuun siirtymävaiheessa ja sinne kylvettiin viherlannoitusseos. (Taisi olla hyvää seosta, koska ainakin jäniksille tuntui maistuvan.) Koska pääosa pelloista on avo-ojissa tarkoituksemme on salaojittaa alue ensi kesänä, loppukesästä. Salaojasuunnitelman tekijä Maveplanista kävi reissun  pelloilla ja laitoimme säätösalaojien avustushakemuksen liikkeelle. Jos saamme marjasatoa kylliksi, niin loppukesästä salaojitetaan.

Kevään suurin työ on mansikan istutus uudelle alueelle. Kalkitsimme alueen kaksi vuotta sitten rautaruukin masuunikuonalla. (Kuonan käyttö luomussa loppui vuoden vaihteessa). Ph oli ennen kalkitsemista hieman päälle 5 ja nousi seuraavana vuonna odotetusti. Viime vuoden lopussa ottamiemme näytteiden Ph sen sijan oli laskenut ja näytti taas 5-5,1? Keskustelin asiasta paikallisen Lantmäen Agron, Timo Häkkilän kanssa. Hän on jakanut tietoa minulle auliisti ja olen siitä kiitollinen. Päätimme laittaa pellolle lisää kalkkia, koska mansikan istutusten jälkeen siellä ei koneella enää pysty liikkumaan. Kalkituskaan ei ole ihan yksinkertaista. Jopa  minä osasin kirjoittaa siitä yhden blogin verran.

Meille on ilmoittautunut kohtalaisesti kesätyöntekijöitä. Luultavasti joku vielä mahtuu, selvitämme asiaa huhti- toukokuun aikana.  Pääosa kesäapulaisista on +15v opiskelijoita. Kovasti mietimme ulkolaisten palkkausta, mutta ainakin vielä tänä tulevana kesänä katsomme, saammeko paikallista apua tarpeeksi. Yksi iso asia on tietenkin se, että Marika arvelee saavansa puutarha-alan opintonsa päätökseen kevään aikana ja sen jälkeen hänen työpanoksensa on tilan käytössä enemmän kuin viime kesänä.

Kesää varten taimien kasvatus on aloitettava ajoissa.


 

Heti lumien sulettua alkaa touhu. Pitäisi rakentaa pieni kasvihuone, kasata tilapäinen kylmähuone mansikoille, leikata vadelmia sopivaan tiheyteen, harjata  mansikoista kuolleet lehdet, sitten maanmuokkaukset ja penkinteot uusia mansikkaistutuksia varten jne… Tuosta kasvihuoneesta!  Marika kasvatteli viime keväänä jonkin verran omaa tarvettamme enemmän taimia kesäkasvatusta varten. Kaikenlaisia, tomaatteja, kurkkuja kesäkurpitsaa, yrttejä, sirtuunaruoho, lehtikaali, pesusienikurkku…..  Niitä on tulossa tänäkin keväänä sikäli kun Luoja suo. Sitä varten hän tarvitsee isomman alueen kevään kasvatuksia varten, siksi lisäkasvihuone. Jos näistä on tarvetta, kannattaa kysyä Marikalta.

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koettelee vaan ei .....

  Keväällä istutettu Korona saa lähteä ! Istutimme keväällä viherlannoituksella olleelle alueelle 18 000 mansikantaime, kahta eri lajiketta Koronaa ja Malviinaa. Luomutaimet toimitti meille suomalainen puutarha, joka tuo ne maahan hollannista, ns. frigotaimia. Frigot ovat paljasjuurisia, talven pakkasessa säilytettyjä taimia, joita olemme käyttäneet aikaisemminkin. Taimien kasvuunlähtö tapahtui hyvin, tai oikeastaan erinomaisesti. Niitä kasteltiin, penkkien väliin kylvettiin luomunurmiseos, ja penkkien välejä leikattiin. Niinpä syyskesästä pelloilla oli vahva ja hyvältä näyttävä taimisto ja frigotaimien tapaan ne kukkivat hieman ja antoivat mansikkaa, hyvänmakuista. Kaikki näytti olevan kunnossa ja ensi kesäksi oli odotettavissa merkittävä tuotantoalan kasvu. Usean vuoden alkuinvestointien jälkeen mahdollisuus päästä ensi kerran plussan puolelle. Eräänä elokuun päivänä Marika käveli pellolta hitain askelin  mansikkakoppa kädessään ja istahti keittiöjakkarelle mansikka kädessään selaile

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta. Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella. Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli. Puutavaraa pienes

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

  Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta. Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla. Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin m