Siirry pääsisältöön

Kevään merkit luonnossa ja luomuviljelijän ajatuksissa.

 


  

Maailma on sekaisin ja ainakin jotkin ihmiset. En kuitenkaan puutu tässä jutussani siihen, vaikka se koskettaa minua ihan niin kuin muitakin. Olipa miten tahansa, syödä pitää ja ilman viljelijöitä ja viljelyä ruoka ennen pitkää loppuu. Koitamme tehdä asian suhteen sen, minkä omalta osaltamme voimme ja osaamme. Joka tapauksessa kevät on ainakin minulle toivon ja uuden odotuksen aikaa. On kuin koko keho ja mieli saisi uutta virtaa ja sormet syyhyävät päästä työhön ja touhuun tuonne pelloille.

Uskollinen vahtimme, Tane,  pitää kyllä huolen kevään tulon tarkkailusta.


Viime vuonna ostamamme lisäalue on luomuun siirtymävaiheessa ja sinne kylvettiin viherlannoitusseos. (Taisi olla hyvää seosta, koska ainakin jäniksille tuntui maistuvan.) Koska pääosa pelloista on avo-ojissa tarkoituksemme on salaojittaa alue ensi kesänä, loppukesästä. Salaojasuunnitelman tekijä Maveplanista kävi reissun  pelloilla ja laitoimme säätösalaojien avustushakemuksen liikkeelle. Jos saamme marjasatoa kylliksi, niin loppukesästä salaojitetaan.

Kevään suurin työ on mansikan istutus uudelle alueelle. Kalkitsimme alueen kaksi vuotta sitten rautaruukin masuunikuonalla. (Kuonan käyttö luomussa loppui vuoden vaihteessa). Ph oli ennen kalkitsemista hieman päälle 5 ja nousi seuraavana vuonna odotetusti. Viime vuoden lopussa ottamiemme näytteiden Ph sen sijan oli laskenut ja näytti taas 5-5,1? Keskustelin asiasta paikallisen Lantmäen Agron, Timo Häkkilän kanssa. Hän on jakanut tietoa minulle auliisti ja olen siitä kiitollinen. Päätimme laittaa pellolle lisää kalkkia, koska mansikan istutusten jälkeen siellä ei koneella enää pysty liikkumaan. Kalkituskaan ei ole ihan yksinkertaista. Jopa  minä osasin kirjoittaa siitä yhden blogin verran.

Meille on ilmoittautunut kohtalaisesti kesätyöntekijöitä. Luultavasti joku vielä mahtuu, selvitämme asiaa huhti- toukokuun aikana.  Pääosa kesäapulaisista on +15v opiskelijoita. Kovasti mietimme ulkolaisten palkkausta, mutta ainakin vielä tänä tulevana kesänä katsomme, saammeko paikallista apua tarpeeksi. Yksi iso asia on tietenkin se, että Marika arvelee saavansa puutarha-alan opintonsa päätökseen kevään aikana ja sen jälkeen hänen työpanoksensa on tilan käytössä enemmän kuin viime kesänä.

Kesää varten taimien kasvatus on aloitettava ajoissa.


 

Heti lumien sulettua alkaa touhu. Pitäisi rakentaa pieni kasvihuone, kasata tilapäinen kylmähuone mansikoille, leikata vadelmia sopivaan tiheyteen, harjata  mansikoista kuolleet lehdet, sitten maanmuokkaukset ja penkinteot uusia mansikkaistutuksia varten jne… Tuosta kasvihuoneesta!  Marika kasvatteli viime keväänä jonkin verran omaa tarvettamme enemmän taimia kesäkasvatusta varten. Kaikenlaisia, tomaatteja, kurkkuja kesäkurpitsaa, yrttejä, sirtuunaruoho, lehtikaali, pesusienikurkku…..  Niitä on tulossa tänäkin keväänä sikäli kun Luoja suo. Sitä varten hän tarvitsee isomman alueen kevään kasvatuksia varten, siksi lisäkasvihuone. Jos näistä on tarvetta, kannattaa kysyä Marikalta.

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän 2021 mansikat on istutettu!

Siinä on noin 6 km uutta mansikkapenkkiä. Vain yksi penkki jäi kokonaan ilman taimia. Uuden mansikkamaan tekeminen on kohtalaisen työläs juttu. Tämä alue on viime keväänä valmisteltu viljavuusanalyysin perusteella luomumansikan viljelyyn. Siinä oli 1-vuotinen viherlannoitusseos jonka keväällä käänsin sekaan. Maa muokattiin ja tehtiin penkit, muovikatteeella ja tihkukasteluputkistolla varustettuna.  Luomutaimet ovat pääosin frigo-taimia. Tässä Marika istutustyössä. Taimet tulivat meille kolmessa erässä. Ensin frigo-taimet  ja lopuksi paakkutaimet. Frigot ovat työläämpiä istutettavia kuin paakkutaimet. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin viimevuotisen kokemuksemme perusteella, että frigot pärjäävät paremmin. Lopullisesti asia selviää lähivuosien aikana.  Odotamme, että nyt istuttamamme frigot antavat jo tälle kesälle jonkin verran satoa elokuussa / syyskuun alkupuolella.  Siis tavallaan jatkaa satokautta.  Paakkuttaimien istutuksessa "maitokärryistä" oli apua. Tosin nämä kärryt

VÄLITILINPÄÄTÖS

On pitkä aika siitä kun edellisen kerran kirjoitin. Syykin on ykasinkertainen; ei ole ollut aikaa. Nyt on hieman rauhoittunut, mutta varmaan meillä on niin kuin monella muullakin maasta elantonsa saavalla, kesäloma on talvella. Toki sen verran täytyy korjata, että ei tilamme vielä elantoa anna. Toivoaksemme tulevaisuudessa. Kärryllinen mansikoita! Mansikoista ajattelin kirjoittaa. Istutimme viime keväänä kahta eri luomumansikkataimea. Polkka-paakkutaimea ja Polkka Frigotaimea. Keväällä istutimme lisää noin hehtaarin verran, edelleenkin polkkaa. Samalla paikkasimme eikaisempaa istutusta noin tuhannen taimen verran. Viime kevään istutukset olivat tämänkeväistä huomattavasti myöhemmin, siltikin Frigo-taimi kukki ja antoi hieman satoakin, vaikka pääosa paleltui. Odotimme, että saisimme paitsi viime kevään istutuksista satoa, myöskin tämän kevään frigotaimista.   Aluksi kaikki näyttikin hyvältä. Kukinta alkoi ja mehiläiset tekivät työtään pölytyksen suhteen ja myös harmaahomeen torjunnass

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta. Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella. Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli. Puutavaraa pienes