Siirry pääsisältöön

Koettelee vaan ei .....

 

Keväällä istutettu Korona saa lähteä !

Istutimme keväällä viherlannoituksella olleelle alueelle 18 000 mansikantaime, kahta eri lajiketta Koronaa ja Malviinaa. Luomutaimet toimitti meille suomalainen puutarha, joka tuo ne maahan hollannista, ns. frigotaimia. Frigot ovat paljasjuurisia, talven pakkasessa säilytettyjä taimia, joita olemme käyttäneet aikaisemminkin.


Taimien kasvuunlähtö tapahtui hyvin, tai oikeastaan erinomaisesti. Niitä kasteltiin, penkkien väliin kylvettiin luomunurmiseos, ja penkkien välejä leikattiin. Niinpä syyskesästä pelloilla oli vahva ja hyvältä näyttävä taimisto ja frigotaimien tapaan ne kukkivat hieman ja antoivat mansikkaa, hyvänmakuista. Kaikki näytti olevan kunnossa ja ensi kesäksi oli odotettavissa merkittävä tuotantoalan kasvu. Usean vuoden alkuinvestointien jälkeen mahdollisuus päästä ensi kerran plussan puolelle.


Eräänä elokuun päivänä Marika käveli pellolta hitain askelin  mansikkakoppa kädessään ja istahti keittiöjakkarelle mansikka kädessään selailemaan netistä mansikan kuvia. Hetken päästä hän sanoi, että meillä taitaa olla ongelmia. Hänen mielestään mansikassa oli hometauti, mustalaikku, joka on ruokaviraston määritelmän mukaan laatutuhoaja. Asian käsittämiseen ainakin minulta meni aikaa, semminkin, kun olimme ostaneet luomutaimia varustetuna EU:n virallisella kasvipassilla. 


Alkuun taudin sastuttamia taimia löytyi vai Malviinasta, mutta sittemmin saimme todeta, että  kyllä niitä oli koko alueella. Keskustelimme asiasta ruokaviraston ja Pro Agrian asiantuntijoiden kanssa. Lähetimme näytteet Helsinkiin kasvilaboratoorioon asian varmistamiseksi. Ja asia varmistui. Asiantuntijoiden ohje oli poistaa taudin saastuttama kasvimassa, kompostoida tai haudata se. Sen jälkeen täytyy tietenkin poistaa penkkien muovit ja kastelujärjestelmä. Hometaudista eroon pääsemiseksi alue saatetaan kasvipeitteiseksi kahdeksi vuodeksi, jolloin sinne pitäisi olla turvallista jälleen istuttaa mansikkaa.

Hieman on kestänyt totuttautua ajatukseen, että keväällä ostamamme taimet, muovit ja kastelujärjestelmä pitää repiä pois. Se työ, mikä penkkien tekoon ja istutuksiin tehtiin.... se työ mikä näiden 18000 taimen poistaminen vaatii... ja aika monta työtuntia, ennen kuin peltoon taas voidaan istuttaa mansikkaa. Omalta osaltani  tuntuu kuitenkin, että olen asian hyväksynyt ja tehdään se, mitä voidaan. Jos ilmat sallivat eikä muita ongelmia ilmaannu, meillä on kuitenkin ensi kesänä se mansikkamaa  tuottamassa, mikä oli viime kesänäkin.  Tämä viivästyttää tilamme kehittämistä parilla, kolmella vuodella, mutta mikäli asia jää tähän, ei se vielä  sitä kaada. 


Kirjoittelin tämän blogin, ettei tarvitse ihmetellä että olemmeko tulleet hulluksi kun revimme mansikoita irti. Työnhän näkee ohikulkijat. Mitä mansikoihin tulee, viime kesän satoa on vielä muutama sata kiloa pakastimissa. Jos oma pakastin alkaa tyhjenemään marjoista, meiltä voi kysyä. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt 24.1.2022

Hankimme viime keväänä lisää maata luomuviljelytarkoituksiin. Alue on ilmoitettu virallisesti luomuviljelyyn, mutta sadontuotantoon on vielä matkaa. Viime kesänä pellot muokattiin ja niille kylvettiin luomusiemencoctail, viherlannoitusseos.  Viherlannoituksella on montakin tehtävää ja se saa kasvaa siinä pari vuotta. Erikoinen kuusi kasvaa nyt pajuista perkkaamani puron varrella. Lohkon läpi virtaa puron tapainen. Sen varsi oli  hyvinkin pajukkoinen ja raivailin pajukon pois. Lisäksi lohkoihin sisältyy pieni metsäkappale, 2-3 aaria. Tämän kaistaleen pellon puoleisella laidalla on vanhan maantien pohja. Oulaisista Haapavedelle kulkeva maantie on jossain vaiheessa mennyt siitä. Nyt tuo pohja kasvoi lähinnä isoa haapaa ja oli siinä jokunen koivukin. Meidän ajatuksemme on tasoittaa tie pellon päähän tarvittavaksi kääntöpaikaksi. Niinpä aloin tältäkin osin metsätöihin. Haapapuista tuli saunapuita ja muutamia runkoja jätin pitkäksi, josko niistä saisi polkusillan puron yli. Puutavaraa pienes

Mitä Arvolan Luomutilalla tapahtuu nyt, 20.1.2022?

  Mansikat ovat hangen alla, toivoakkseni turvassa. Tänään kävelin vadelmapenkkien vieressä ja katselin huolestuneena jäniksen jälkiä. Vadelman versoja lumi ei suojaa, sen verran pitkiä ne ovat. Ja kyllä viime talvena jänikset kaivoivat melko paksunkin hangen alta mansikkaa evääkseen. Toive olisi, että pupuset hakisivat eineksensä muualta. Mansikat ja vadelmat viettävät talvilepoa hangen alla. Marikalle talvi on ollut opiskelun aikaa. Hän suorittaa puutarhurin tutkintoa Haapavedellä Jedulla, jonka pellot ja osa kasvihuoneistakin on luomussa ja sikäli erinomainen opiskelupaikka luomuviljelijälle. Toki hänellä on ollut paljon tähän omaan tilaankin liittyvää tehtävää. Meitä työllisti marras- ja joulukuussa paljonkin yritykset löytää kanavia luomutuotteittemme markkinointiin. Kuljimme monissa tapahtumissa myymässä luomuhunajaa ja luonusiitepölyä. Jotain vakiomyyntipaikkojakin on löytynyt; Paakarin Pysäkki, Kärsämäki, Pohjolan Lähiruoka, Oulun Kauppahalli ja Kofeiinikomppania, Oulun torin m