Siirry pääsisältöön

Suomalainen hunaja

 Katselen usein kaupan hyllyltä millaisia hunajia sieltä löytyy. Ja löytyyhän sieltä. Hunaja on elintarvike siinä missä muutkin elintarvikkeet ja jo siitä syystä toivoisin ostokäyttäytymisen suosivan kotimaisi hunajia.  Mutta on siinä muutakin. Hunaja on maailmalla yksi väärennetyimmistä elintarvikkeista, mehiläisten keräämän kukkien meden sijasta hunaja on tekemällä tehty käyttäen jotkin sokeriliuosta, siirappia. Kotimaisten hunajien väärennöksistä en minä ainakaan ole tähän mennessä koskaan kuullut. Toinen asia on puhtaus. Suomalaisen hunajan, tavanomaisenkin, sisältämät kasvinsuojeluaineet ja hyönteismyrkyt ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan.  Kannattaa olla tarkkana hunajaa ostaessa, hyllyissä on tuotteita, jotka on tarkoituksellisesti tehty vaikuttamaan suomalaisilta.

Lingottu hunaja siivilöidään, jotta siitä saadaan vahajäämät pois. 
Sitten se pakataan ja siinä se!

Arvolan tilan hunaja on luomua, siksi vähän tavanomaista kalliimpaa.  Mehiläisten luomutarhaukselle on joukko vaatimuksia, niin kuin kaikelle luomutuotannolle. Mm. tarhojen pitopaikoille, kalustolle ja lisäruokintasokerille. Mm luomusokeri on noin kolme kerttaa tavanomaista kalliimpaa. Se on sitä, jolla mehiläiset selviävät talven yli. 


Hunaja on luonnon oma herkku, jolla on monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Makeuttajana hunaja merkittävästi sokeria parempi. Sokerin energiasisältö on yli 20% hunajaa suurempi, hunajaa tarvitsee käyttää vähemmän saman makeeuden saamiseksi (se aistitaan 1,3 kertaa sokeria makeammaksi) ja sen glykeeminen indeksi on sokeria alhaisempi. 

Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ja sen on todettu tuhoavan ainakin 60 erilaista keholle haitallista bakteeria. Hunaja pienentää monia sydäntaudin riskitekijöitä, parantaa kolesteroli-, verensokeri- ja tulehdusarvoja.  Hunaja siis alentaa ns. kehon hiljaista tulehdusta, jonka tiedetään olevan yksi tärkeä riskitekijä monissa elinttapasairauksissa.

Hunaja sopii myös flunssalääkkeeksi ja esimerkikksi lasten yskään suositellaan ensisijaisesti hunajaa. Hunajaa voi käyttää myös siitepölyallergian siedätykseen, koska normaalissa hunajassa on jonkin verran siitepölyjäämiä.  Hunaja voi torjua vatsan helicobakteeria ja parantaa suolistobakteereja ja siten suoliston toimintaa. Se rentouttaa ja saattaa helpottaa nukahtamista. Hunaja on luontaisesti antibakteerinen ja sitä onkin käytetty myös palovammojen ja haavojen hoidossa. Niin, ja kauneudenhoidossa. Se pehmentää, kirkastaa ja hoitaa ihoa. Ja on varmasti turvallista.


Hunajan edut,  niin kuin kaiken muunkin terveellisen edut, tulevat esiin säännöllisessä käytössä. Hunajassa on rypälesokeria, hedelmäsokeria ja sakkaroosia ja pieniä määriä yhteensä noin 20 eri sokerilaatua. Duodecimin mukaan hedelmäsokerilla on terveydelle positiivisia vaikutuksia erityisesti diabetikoille. Hedelmäsokeri saattaa olla kuitenkin suurissa määrissä käytettynä maksalle vahingollista. Kun katson eri lähteistä sopivaa hunajan päiväannosta, se vaihtelee 40 - 70 g:n välillä. Ruokalusikallisessa on noin 15 g, joten jos otetaan siitä keskeltä, niin kolme ruokalusikallista. Vastaa suunnilleen sitä, minkä verran itse sitä käytän.  Eli yleisesti käytetty 450 g:n purkki kestäisi 10 päivää!  Määrä saattaa monesta tuntua suurelta.  Tietenkin tärkeää on sokerien kokonaismäärä. Ei ole järkevää lisätä sitä, vaan korvata valkoista sokeria hunajalla.  Niin, ja yllättävää kyllä makeutusaineiden on todettu vaikuttavan kehossa sokerien tapaan, vaikka niissä ei energiaa itsessään olisikaan. 

Hunajasta ja sen terveysvaikutuksista löytyy paljon tietoa netistä. Itse käytän sitä heti aamulla aamupuuroni päällä yhdessä marjojen kanssa. Juon päivittäin inkiväärishottia, käytän kahvini makeuttamiseen hunajaa ja Marika on tehnyt superhyvää hilloa luomuvadelmasta ja hunajasta. Moni käyttää hunajaa teen kanssa. Hunajaa ei pitäisi lämmittää liikaa, siksi antaa teen ensiksi jäähtyä juontilämpötilaan ennen hunajan lisäystä, niin kaikki terveysvaikutukset säilyvät. 

Vielä yksi asia. Miksi niin terveellinen aine ei sitten ole luokiteltu lääkkeeksi? Hunajan  samoin kuin siitepölyn koostumus vaihtelee jonkin verran  sen mukaan, mistä kukista se on kerätty. Ja toisaaltta, ei liikuntaakaan ole viralisesti luokiteltu lääkkeeksi, vaikka sen terveysvaikutukset ovat keskimäärin mihin tahansa verrattuna ylivoimaiset.













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo