Siirry pääsisältöön

Suomalainen hunaja

 Katselen usein kaupan hyllyltä millaisia hunajia sieltä löytyy. Ja löytyyhän sieltä. Hunaja on elintarvike siinä missä muutkin elintarvikkeet ja jo siitä syystä toivoisin ostokäyttäytymisen suosivan kotimaisi hunajia.  Mutta on siinä muutakin. Hunaja on maailmalla yksi väärennetyimmistä elintarvikkeista, mehiläisten keräämän kukkien meden sijasta hunaja on tekemällä tehty käyttäen jotkin sokeriliuosta, siirappia. Kotimaisten hunajien väärennöksistä en minä ainakaan ole tähän mennessä koskaan kuullut. Toinen asia on puhtaus. Suomalaisen hunajan, tavanomaisenkin, sisältämät kasvinsuojeluaineet ja hyönteismyrkyt ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan.  Kannattaa olla tarkkana hunajaa ostaessa, hyllyissä on tuotteita, jotka on tarkoituksellisesti tehty vaikuttamaan suomalaisilta.

Lingottu hunaja siivilöidään, jotta siitä saadaan vahajäämät pois. 
Sitten se pakataan ja siinä se!

Arvolan tilan hunaja on luomua, siksi vähän tavanomaista kalliimpaa.  Mehiläisten luomutarhaukselle on joukko vaatimuksia, niin kuin kaikelle luomutuotannolle. Mm. tarhojen pitopaikoille, kalustolle ja lisäruokintasokerille. Mm luomusokeri on noin kolme kerttaa tavanomaista kalliimpaa. Se on sitä, jolla mehiläiset selviävät talven yli. 


Hunaja on luonnon oma herkku, jolla on monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Makeuttajana hunaja merkittävästi sokeria parempi. Sokerin energiasisältö on yli 20% hunajaa suurempi, hunajaa tarvitsee käyttää vähemmän saman makeeuden saamiseksi (se aistitaan 1,3 kertaa sokeria makeammaksi) ja sen glykeeminen indeksi on sokeria alhaisempi. 

Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ja sen on todettu tuhoavan ainakin 60 erilaista keholle haitallista bakteeria. Hunaja pienentää monia sydäntaudin riskitekijöitä, parantaa kolesteroli-, verensokeri- ja tulehdusarvoja.  Hunaja siis alentaa ns. kehon hiljaista tulehdusta, jonka tiedetään olevan yksi tärkeä riskitekijä monissa elinttapasairauksissa.

Hunaja sopii myös flunssalääkkeeksi ja esimerkikksi lasten yskään suositellaan ensisijaisesti hunajaa. Hunajaa voi käyttää myös siitepölyallergian siedätykseen, koska normaalissa hunajassa on jonkin verran siitepölyjäämiä.  Hunaja voi torjua vatsan helicobakteeria ja parantaa suolistobakteereja ja siten suoliston toimintaa. Se rentouttaa ja saattaa helpottaa nukahtamista. Hunaja on luontaisesti antibakteerinen ja sitä onkin käytetty myös palovammojen ja haavojen hoidossa. Niin, ja kauneudenhoidossa. Se pehmentää, kirkastaa ja hoitaa ihoa. Ja on varmasti turvallista.


Hunajan edut,  niin kuin kaiken muunkin terveellisen edut, tulevat esiin säännöllisessä käytössä. Hunajassa on rypälesokeria, hedelmäsokeria ja sakkaroosia ja pieniä määriä yhteensä noin 20 eri sokerilaatua. Duodecimin mukaan hedelmäsokerilla on terveydelle positiivisia vaikutuksia erityisesti diabetikoille. Hedelmäsokeri saattaa olla kuitenkin suurissa määrissä käytettynä maksalle vahingollista. Kun katson eri lähteistä sopivaa hunajan päiväannosta, se vaihtelee 40 - 70 g:n välillä. Ruokalusikallisessa on noin 15 g, joten jos otetaan siitä keskeltä, niin kolme ruokalusikallista. Vastaa suunnilleen sitä, minkä verran itse sitä käytän.  Eli yleisesti käytetty 450 g:n purkki kestäisi 10 päivää!  Määrä saattaa monesta tuntua suurelta.  Tietenkin tärkeää on sokerien kokonaismäärä. Ei ole järkevää lisätä sitä, vaan korvata valkoista sokeria hunajalla.  Niin, ja yllättävää kyllä makeutusaineiden on todettu vaikuttavan kehossa sokerien tapaan, vaikka niissä ei energiaa itsessään olisikaan. 

Hunajasta ja sen terveysvaikutuksista löytyy paljon tietoa netistä. Itse käytän sitä heti aamulla aamupuuroni päällä yhdessä marjojen kanssa. Juon päivittäin inkiväärishottia, käytän kahvini makeuttamiseen hunajaa ja Marika on tehnyt superhyvää hilloa luomuvadelmasta ja hunajasta. Moni käyttää hunajaa teen kanssa. Hunajaa ei pitäisi lämmittää liikaa, siksi antaa teen ensiksi jäähtyä juontilämpötilaan ennen hunajan lisäystä, niin kaikki terveysvaikutukset säilyvät. 

Vielä yksi asia. Miksi niin terveellinen aine ei sitten ole luokiteltu lääkkeeksi? Hunajan  samoin kuin siitepölyn koostumus vaihtelee jonkin verran  sen mukaan, mistä kukista se on kerätty. Ja toisaaltta, ei liikuntaakaan ole viralisesti luokiteltu lääkkeeksi, vaikka sen terveysvaikutukset ovat keskimäärin mihin tahansa verrattuna ylivoimaiset.













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024 osa 5

Syksyllä katse alkaa kääntymään seuraavaan vuoteen. Mansikoita olemme istuttaneet joka vuosi. Nyt keräsimme taimet omalta emotaimimaalta, istutimme ne istutuspikareihin ja kärräsimme taimikennostot varta vasten tekemällemme hiekkapedille. Koitimme järjestää kastelun mahdollisimman hienosumuisena. Osan kastelusysteemistä samme lahjoituksena hienolta naapuriltamme Paavolta. Taimet lähtivät kyllä hyvään kasvuun, mutta varsinainen koettelemus on tietenkin talvi. Tätä kirjoittaessani ulkona on lämpimän puolella ja taimia suojaava lumipeite on lähes sulannut pois. Ei auta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta. Mielläni istuttaisimme kaikki tulevana keväänä.  Vadelmat opettivat että jäniksiltä kannattaa suojautua. Pensasmustikat ovat ilmesesti vielä halutuimpia rusakoiden herkkuna kuin vadelmat. Niinpä koko pensasmustikka-alue kierrettiin 1,5 m:n aidalla. Itse aitavärkki toki piti ostaa mutta tolpat ovat luomua, itse metsästä haettuja, kuorittuja ja lahonsuojaustakin yritetty ehdä ...