Siirry pääsisältöön

Mehiläisten keräämä siitepöly on luonnollinen hyvinvoinnin lähde?

 Mietin, mitä tuohon otsikkoon kirjoittaisin. Enhän ajattele, että mikään yksittäinen ravintoaine olisi kaikenkattava tai että ilman sitä emme pärjäisi. Toisaalta yhtä selvää on, että on olemassa elimistöllemme ja jopa mielellemme haitallisia ravintoaineita ja sitten on sellaisia, jotka ovat edullisia hyvinvoinnillemme. Tässä luokittelussa nimeäisin mehiläisen keräämän siitepölyn erittäin edulliseksi.

Siitepölyn väri vaihtelee sen mukaan mistä kasveista se on kerätty. Kasvilajikkeet puolestaan
vaihtuvat sen mukaan, mihin aikaan kesästä siitepöly on kerätty. (kuva Ahti Auno)

Mehiläisellä on takajaloissaan siitepölyvasu, johon se kerää pälyä ja kuljettaa pesään. Pesässä työuransa alkuvaiheessa olevat työläismehiläiset pakkaavat siitepölyn kennoihin, jossa tapahttuu maitohappokäymistä. Muutaman päivän jälkeen siitepäly, jota nyt nimitetään pergaksi, eli mehiläisleiväksi, on valmista tarjoiltavaksi kasvaville mehiläistoukille ravinnoksi. Myös pergaa on myytävänä ravinnoksi, mutta se on hankalampaa kerätä ja siksi selvästi siitepölyä kalliimpaa. 


Kuvassa näkyy hyvin keltainen siitepölypallo mehiläisen jalassa.
(kuva Pixabay)

Siitepölyn keräys tapahtuu pesän eteen asennettavalla keräimellä. Mehiläiset pääsevät lentämään ulos pesästä vapaasti, mutta palatessaan siitepöylastin kanssa takaisin ne joutuvat palaamaan pesään ahtaan aukon läpi ja ainakin osa siitepölypallukoista putoaa allaolevaan laatikkoon. Tuo laatikko tyhjennetään päivän parin välein ja ainakin jos ehtii, ennen sadetta. Sade tahtoo kastella siitepölyä ja ainakin  osa menee haaskioon. On styroksisia pesätyyppejä, jossa keräys tapahtuu pesä alla, mutta styroksin käyttö ei sovellu luomutarhaukseen. Kerätty siitepöly paastetaan heti. Siitepölyn kauppakunnostus tapahtuu kuivaamalla se noin 7%:n kosteuteen ja seulomalla epäpuhtaudet pois mahdollisimman tarkkaan. Seulonnasta huolimatta voi olla, että kauppakunnostetusta siitepölystä löytyy mehiläisen siipi tai jalkka. Tästä ei ole haittaa, itse käytän oikeastaan pelkästää sitä seulontajätettä, mikä seulonnassa ei mene sihdin läpi..


Pakkaamme siitepölyn 50 - 100 - 250 g:n ilmatiiviisiin
pusseihin, joissa siitepäly säilyy pitkään kuivana. (tieten-
kin vain, jos sitä ei syö).

Siitepölyn  terveysvaikutukset; Siitepölyä ja sen vaikutuksia on tutkittu lääketieteellisin menetelmin. Yksi tärkeä saatu tieto on se, että siitepöly estää bakteerien kasvua ja vähentää näin sairastumisen riskiä. Käytöllä saattaakin olla vaikutusta esimerkiksi flunssan estämisessä, jos sitä käyttää säännöllisesti.

Mehiläisen siitepöly sisältää tutkitusti yli 250 erilaista ainetta; proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, antioksidantteja. Mehiläisen siitepöly sisältää erilaisia antioksidantteja, kuten flavonoideja, karotenoideja, kversetiiniä, kaempferolia ja glutationia.  

Lyhyt lista netistä keräämiäni terveysvaikutuksia, huomioiden, että selkeää tieteellistä näyttöä on hankala löytää. Yksi syy siihenon, että siitepölyn sisältö vaihtelee niin paljon keräyspaikan ja ajankoohdan mukaan.  Joten suhtautukaa varauksellisesti listaan ja perehtykää tarvittaessa itse netin antamaan tietoon.

-alentaa sydänsairauksien riskitekijöitä.

-tehostaa maksan toimintaa ja suojaa maksaa myrkyllisiltä aineilta

-sisältää yhdisteitä, jotka estävät ja alentavat tulehduksia.

-voi auttaa välttämään sairauksia vahvistamalla immuniteettia ja tappamalla bakteereja.

-auttaa haavojen paranemista ja estää infektioita.

-mehiläisen siitepölyllä voi olla syöpää estäviä vaikuutuksia.

-voi helpottaa vaihdevuosioireita

- mehiläisen siittepöly voi parantaa ravinteiden käyttöä, aineenvaihduntaa ja pitkäikäisyyttä.

-mehiläisen siitepöly sopii useimpien ihmisten ruokavalioon. 

-Siitepölyä voi käyttää siedätykseen ja useimmat saavat siedätyksestä merkittävää apua siitepölyallergiaan.

-----


Listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Ohessa yksi linkki, jossa voi käydä tutustumassa asiaan. https://ifood-fi.womanexpertus.com/pchelinaja-pylca-polza-i-vred-dlja-zdorovja/

Minulle jo pelkästään siitepölyn tulehdusta alentava vaikutus on ihan riittävä  kannuste sen käytölle. Hiljaisen tulehduksen merkitys kehomme vanhentajana ja monien elintapasairauksiemme taustalla on todettu keskeiseksi ja kaikki toimenpteet sen alentamiseksi tuntuvat mielekkäiltä. 


Entä sitten siitepölyn käyttö. Annostelusta on monenlaisia ohjeita. Yleisimmät ovat 1-2 teelusikallistta päivässä. Jos on siitepölyallergia, kannattaa aloittaa varovasti, vaikka yksi rae päivässä ja lisätä sitten hitaasti. Jos allergia on paha, asiasta kannattaa keskustella lääkkärin kanssa. Yleisesti voisi sanoa, että  jos pystyy syömään hunajaa, myös siitepölyn asteittainen käyttö onnistunee. Hunajassa on nimittäi aina pieniä siitepölyjäämiä.   Meillä on yksi asiakas, joka kertoo käyttävänsä 70 - 80 g päivässä urheilujuomana. Hän laittaa siitepölyn vesilasiin illalla ja juo juoman aamulla. Tämän kuultuani olen itse kokeillut hieman pienemmällä annoksella, n. 30g. Sekoitan sen illalla jogurttiin ja syön aamulla. Olen ollut huomaavinani suorituskyvyn paranemista. Kuulisin asiasta mielelläni jonkun toisenkin mielipiteen. Jos asia kiinnostaa ja olet aktiivista liikuntaa arrastava ja haluat kookeilla, niin ei kun yhteyttä!

En usko että siitepölykään on mikään ihmeaine, enempää kuin mustikka, inkivääri, kurkkuma, valkosipuli, .... Mutta uskon, että kun sisällytän näitä terveellisiä ravintoaineita päivittäiseen ruokaavaliooni, parannan mahdollisuuksiani terveeseen ja toimintakykyiseen elämään.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja,