Siirry pääsisältöön

Mehiläisten keräämä siitepöly on luonnollinen hyvinvoinnin lähde?

 Mietin, mitä tuohon otsikkoon kirjoittaisin. Enhän ajattele, että mikään yksittäinen ravintoaine olisi kaikenkattava tai että ilman sitä emme pärjäisi. Toisaalta yhtä selvää on, että on olemassa elimistöllemme ja jopa mielellemme haitallisia ravintoaineita ja sitten on sellaisia, jotka ovat edullisia hyvinvoinnillemme. Tässä luokittelussa nimeäisin mehiläisen keräämän siitepölyn erittäin edulliseksi.

Siitepölyn väri vaihtelee sen mukaan mistä kasveista se on kerätty. Kasvilajikkeet puolestaan
vaihtuvat sen mukaan, mihin aikaan kesästä siitepöly on kerätty. (kuva Ahti Auno)

Mehiläisellä on takajaloissaan siitepölyvasu, johon se kerää pälyä ja kuljettaa pesään. Pesässä työuransa alkuvaiheessa olevat työläismehiläiset pakkaavat siitepölyn kennoihin, jossa tapahttuu maitohappokäymistä. Muutaman päivän jälkeen siitepäly, jota nyt nimitetään pergaksi, eli mehiläisleiväksi, on valmista tarjoiltavaksi kasvaville mehiläistoukille ravinnoksi. Myös pergaa on myytävänä ravinnoksi, mutta se on hankalampaa kerätä ja siksi selvästi siitepölyä kalliimpaa. 


Kuvassa näkyy hyvin keltainen siitepölypallo mehiläisen jalassa.
(kuva Pixabay)

Siitepölyn keräys tapahtuu pesän eteen asennettavalla keräimellä. Mehiläiset pääsevät lentämään ulos pesästä vapaasti, mutta palatessaan siitepöylastin kanssa takaisin ne joutuvat palaamaan pesään ahtaan aukon läpi ja ainakin osa siitepölypallukoista putoaa allaolevaan laatikkoon. Tuo laatikko tyhjennetään päivän parin välein ja ainakin jos ehtii, ennen sadetta. Sade tahtoo kastella siitepölyä ja ainakin  osa menee haaskioon. On styroksisia pesätyyppejä, jossa keräys tapahtuu pesä alla, mutta styroksin käyttö ei sovellu luomutarhaukseen. Kerätty siitepöly paastetaan heti. Siitepölyn kauppakunnostus tapahtuu kuivaamalla se noin 7%:n kosteuteen ja seulomalla epäpuhtaudet pois mahdollisimman tarkkaan. Seulonnasta huolimatta voi olla, että kauppakunnostetusta siitepölystä löytyy mehiläisen siipi tai jalkka. Tästä ei ole haittaa, itse käytän oikeastaan pelkästää sitä seulontajätettä, mikä seulonnassa ei mene sihdin läpi..


Pakkaamme siitepölyn 50 - 100 - 250 g:n ilmatiiviisiin
pusseihin, joissa siitepäly säilyy pitkään kuivana. (tieten-
kin vain, jos sitä ei syö).

Siitepölyn  terveysvaikutukset; Siitepölyä ja sen vaikutuksia on tutkittu lääketieteellisin menetelmin. Yksi tärkeä saatu tieto on se, että siitepöly estää bakteerien kasvua ja vähentää näin sairastumisen riskiä. Käytöllä saattaakin olla vaikutusta esimerkiksi flunssan estämisessä, jos sitä käyttää säännöllisesti.

Mehiläisen siitepöly sisältää tutkitusti yli 250 erilaista ainetta; proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, antioksidantteja. Mehiläisen siitepöly sisältää erilaisia antioksidantteja, kuten flavonoideja, karotenoideja, kversetiiniä, kaempferolia ja glutationia.  

Lyhyt lista netistä keräämiäni terveysvaikutuksia, huomioiden, että selkeää tieteellistä näyttöä on hankala löytää. Yksi syy siihenon, että siitepölyn sisältö vaihtelee niin paljon keräyspaikan ja ajankoohdan mukaan.  Joten suhtautukaa varauksellisesti listaan ja perehtykää tarvittaessa itse netin antamaan tietoon.

-alentaa sydänsairauksien riskitekijöitä.

-tehostaa maksan toimintaa ja suojaa maksaa myrkyllisiltä aineilta

-sisältää yhdisteitä, jotka estävät ja alentavat tulehduksia.

-voi auttaa välttämään sairauksia vahvistamalla immuniteettia ja tappamalla bakteereja.

-auttaa haavojen paranemista ja estää infektioita.

-mehiläisen siitepölyllä voi olla syöpää estäviä vaikuutuksia.

-voi helpottaa vaihdevuosioireita

- mehiläisen siittepöly voi parantaa ravinteiden käyttöä, aineenvaihduntaa ja pitkäikäisyyttä.

-mehiläisen siitepöly sopii useimpien ihmisten ruokavalioon. 

-Siitepölyä voi käyttää siedätykseen ja useimmat saavat siedätyksestä merkittävää apua siitepölyallergiaan.

-----


Listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Ohessa yksi linkki, jossa voi käydä tutustumassa asiaan. https://ifood-fi.womanexpertus.com/pchelinaja-pylca-polza-i-vred-dlja-zdorovja/

Minulle jo pelkästään siitepölyn tulehdusta alentava vaikutus on ihan riittävä  kannuste sen käytölle. Hiljaisen tulehduksen merkitys kehomme vanhentajana ja monien elintapasairauksiemme taustalla on todettu keskeiseksi ja kaikki toimenpteet sen alentamiseksi tuntuvat mielekkäiltä. 


Entä sitten siitepölyn käyttö. Annostelusta on monenlaisia ohjeita. Yleisimmät ovat 1-2 teelusikallistta päivässä. Jos on siitepölyallergia, kannattaa aloittaa varovasti, vaikka yksi rae päivässä ja lisätä sitten hitaasti. Jos allergia on paha, asiasta kannattaa keskustella lääkkärin kanssa. Yleisesti voisi sanoa, että  jos pystyy syömään hunajaa, myös siitepölyn asteittainen käyttö onnistunee. Hunajassa on nimittäi aina pieniä siitepölyjäämiä.   Meillä on yksi asiakas, joka kertoo käyttävänsä 70 - 80 g päivässä urheilujuomana. Hän laittaa siitepölyn vesilasiin illalla ja juo juoman aamulla. Tämän kuultuani olen itse kokeillut hieman pienemmällä annoksella, n. 30g. Sekoitan sen illalla jogurttiin ja syön aamulla. Olen ollut huomaavinani suorituskyvyn paranemista. Kuulisin asiasta mielelläni jonkun toisenkin mielipiteen. Jos asia kiinnostaa ja olet aktiivista liikuntaa arrastava ja haluat kookeilla, niin ei kun yhteyttä!

En usko että siitepölykään on mikään ihmeaine, enempää kuin mustikka, inkivääri, kurkkuma, valkosipuli, .... Mutta uskon, että kun sisällytän näitä terveellisiä ravintoaineita päivittäiseen ruokaavaliooni, parannan mahdollisuuksiani terveeseen ja toimintakykyiseen elämään.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koettelee vaan ei .....

  Keväällä istutettu Korona saa lähteä ! Istutimme keväällä viherlannoituksella olleelle alueelle 18 000 mansikantaime, kahta eri lajiketta Koronaa ja Malviinaa. Luomutaimet toimitti meille suomalainen puutarha, joka tuo ne maahan hollannista, ns. frigotaimia. Frigot ovat paljasjuurisia, talven pakkasessa säilytettyjä taimia, joita olemme käyttäneet aikaisemminkin. Taimien kasvuunlähtö tapahtui hyvin, tai oikeastaan erinomaisesti. Niitä kasteltiin, penkkien väliin kylvettiin luomunurmiseos, ja penkkien välejä leikattiin. Niinpä syyskesästä pelloilla oli vahva ja hyvältä näyttävä taimisto ja frigotaimien tapaan ne kukkivat hieman ja antoivat mansikkaa, hyvänmakuista. Kaikki näytti olevan kunnossa ja ensi kesäksi oli odotettavissa merkittävä tuotantoalan kasvu. Usean vuoden alkuinvestointien jälkeen mahdollisuus päästä ensi kerran plussan puolelle. Eräänä elokuun päivänä Marika käveli pellolta hitain askelin  mansikkakoppa kädessään ja istahti keittiöjakkarelle mansikka kädessään selaile

Arvolan tilan tuotteita saatavilla....

Viime kesän luomutilamme satoa on vielä jäljellä.  -Luomumansikkaa pakasteina -Luomuvadelmaa pakasteena Ensiluokkaista luomuvadelmaa pakasteena - Luomuvadelmahilloa ja luomumansikkahilloa! Luomuvadelmahillo Luomuvadelmahillo (ja mansikkahillo)  on tehty käyttäen sokerin sijasta hunajaa, n. 40% hillon painosta. Säilöntäaineeton, ainoastaan hieman pektiiniä ja hiven luomusitruunan mehua. Jos joku ei tiedä, pektiini on hyytelöitymisaine, jota saadaan mm omenan tai sitruunan kuoresta. Tätä uskallan kehua, hillo on taivaallista, jos ruoasta näin voi sanoa.  - Mehiläistuotteista löytyy luomuhunajaa ja -siitepölyä.  1*450 g =  9 €,  2*450 g  = 17 €, 10*450g = 80 € Rekot;       Raahe - Liminka - Oulu,   9.3.2023                    Oulainen - Ylivieska          14.3.2023 Luomummessut Helsinki, Messuhalli;                      30.3. - 1. 4 2023 Ruukin puutarhamessut ;                      20.5.2023                   Tuotteita saa toki meiltä kotoakin lähes kaiken aikaa. Ei muuta kuin  soitto ja

Kesätöihin luomutilalle

  Palkkaamme tulevana kesänä ennakkoon 10 kesätyöntekijää ja voinemme ottaa muutaman varalle, jos löytyy sellaisia, jotka eivät muita töitä löydä ja olisivat halukkaita tulemaan meille. Työt ovat marjatilan töitä, poimintaa, perkkausta, marjojen pakastukseen liittyviä töitä sekä penkkien välien ajoa ruohonleikkurilla. Poimintaan toivomme kokemustemme perusteella tyttöjä ja ruohonleikkurinajoon poikia. Vadelma- ja mansikkapenkit ovat vielä lumen alla, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ikävaatimus on min.  15 vuotta ja otamme ensisijaisesti niitä, joilla on Oulaisten kaupungin kesätyöseteli. Niitä haetaan kaupungin sivuilta (  https://akkuna.fi/palvelu/oulainen/nuorten-kesatyot ). Pyydämme olemaan meihin yhteydessä ennen hakemista. Työn kesto on kaksi viikkoa, 60 h. 6 tuntia päivässä ja palkkaus on työehtosopimuksen mukainen (Maatalouden kausityöntekijät, työehtosopimus). Tämän vuoden osalta sopimusta ei vielä ole tehty, mutta viime vuoden sopimus antaa suuntaa. (https://www.teollisuusl