Mietin, mitä tuohon otsikkoon kirjoittaisin. Enhän ajattele, että mikään yksittäinen ravintoaine olisi kaikenkattava tai että ilman sitä emme pärjäisi. Toisaalta yhtä selvää on, että on olemassa elimistöllemme ja jopa mielellemme haitallisia ravintoaineita ja sitten on sellaisia, jotka ovat edullisia hyvinvoinnillemme. Tässä luokittelussa nimeäisin mehiläisen keräämän siitepölyn erittäin edulliseksi.
Siitepölyn väri vaihtelee sen mukaan mistä kasveista se on kerätty. Kasvilajikkeet puolestaan vaihtuvat sen mukaan, mihin aikaan kesästä siitepöly on kerätty. (kuva Ahti Auno) |
Mehiläisellä on takajaloissaan siitepölyvasu, johon se kerää pälyä ja kuljettaa pesään. Pesässä työuransa alkuvaiheessa olevat työläismehiläiset pakkaavat siitepölyn kennoihin, jossa tapahttuu maitohappokäymistä. Muutaman päivän jälkeen siitepäly, jota nyt nimitetään pergaksi, eli mehiläisleiväksi, on valmista tarjoiltavaksi kasvaville mehiläistoukille ravinnoksi. Myös pergaa on myytävänä ravinnoksi, mutta se on hankalampaa kerätä ja siksi selvästi siitepölyä kalliimpaa.
Kuvassa näkyy hyvin keltainen siitepölypallo mehiläisen jalassa. (kuva Pixabay) |
Siitepölyn keräys tapahtuu pesän eteen asennettavalla keräimellä. Mehiläiset pääsevät lentämään ulos pesästä vapaasti, mutta palatessaan siitepöylastin kanssa takaisin ne joutuvat palaamaan pesään ahtaan aukon läpi ja ainakin osa siitepölypallukoista putoaa allaolevaan laatikkoon. Tuo laatikko tyhjennetään päivän parin välein ja ainakin jos ehtii, ennen sadetta. Sade tahtoo kastella siitepölyä ja ainakin osa menee haaskioon. On styroksisia pesätyyppejä, jossa keräys tapahtuu pesä alla, mutta styroksin käyttö ei sovellu luomutarhaukseen. Kerätty siitepöly paastetaan heti. Siitepölyn kauppakunnostus tapahtuu kuivaamalla se noin 7%:n kosteuteen ja seulomalla epäpuhtaudet pois mahdollisimman tarkkaan. Seulonnasta huolimatta voi olla, että kauppakunnostetusta siitepölystä löytyy mehiläisen siipi tai jalkka. Tästä ei ole haittaa, itse käytän oikeastaan pelkästää sitä seulontajätettä, mikä seulonnassa ei mene sihdin läpi..
Pakkaamme siitepölyn 50 - 100 - 250 g:n ilmatiiviisiin pusseihin, joissa siitepäly säilyy pitkään kuivana. (tieten- kin vain, jos sitä ei syö). |
Mehiläisen siitepöly sisältää tutkitusti yli 250 erilaista ainetta; proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, antioksidantteja. Mehiläisen siitepöly sisältää erilaisia antioksidantteja, kuten flavonoideja, karotenoideja, kversetiiniä, kaempferolia ja glutationia.
Lyhyt lista netistä keräämiäni terveysvaikutuksia, huomioiden, että selkeää tieteellistä näyttöä on hankala löytää. Yksi syy siihenon, että siitepölyn sisältö vaihtelee niin paljon keräyspaikan ja ajankoohdan mukaan. Joten suhtautukaa varauksellisesti listaan ja perehtykää tarvittaessa itse netin antamaan tietoon.
-alentaa sydänsairauksien riskitekijöitä.
-tehostaa maksan toimintaa ja suojaa maksaa myrkyllisiltä aineilta
-sisältää yhdisteitä, jotka estävät ja alentavat tulehduksia.
-voi auttaa välttämään sairauksia vahvistamalla immuniteettia ja tappamalla bakteereja.
-auttaa haavojen paranemista ja estää infektioita.
-mehiläisen siitepölyllä voi olla syöpää estäviä vaikuutuksia.
-voi helpottaa vaihdevuosioireita
- mehiläisen siittepöly voi parantaa ravinteiden käyttöä, aineenvaihduntaa ja pitkäikäisyyttä.
-mehiläisen siitepöly sopii useimpien ihmisten ruokavalioon.
-Siitepölyä voi käyttää siedätykseen ja useimmat saavat siedätyksestä merkittävää apua siitepölyallergiaan.
-----
Listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Ohessa yksi linkki, jossa voi käydä tutustumassa asiaan. https://ifood-fi.womanexpertus.com/pchelinaja-pylca-polza-i-vred-dlja-zdorovja/
Minulle jo pelkästään siitepölyn tulehdusta alentava vaikutus on ihan riittävä kannuste sen käytölle. Hiljaisen tulehduksen merkitys kehomme vanhentajana ja monien elintapasairauksiemme taustalla on todettu keskeiseksi ja kaikki toimenpteet sen alentamiseksi tuntuvat mielekkäiltä.
Entä sitten siitepölyn käyttö. Annostelusta on monenlaisia ohjeita. Yleisimmät ovat 1-2 teelusikallistta päivässä. Jos on siitepölyallergia, kannattaa aloittaa varovasti, vaikka yksi rae päivässä ja lisätä sitten hitaasti. Jos allergia on paha, asiasta kannattaa keskustella lääkkärin kanssa. Yleisesti voisi sanoa, että jos pystyy syömään hunajaa, myös siitepölyn asteittainen käyttö onnistunee. Hunajassa on nimittäi aina pieniä siitepölyjäämiä. Meillä on yksi asiakas, joka kertoo käyttävänsä 70 - 80 g päivässä urheilujuomana. Hän laittaa siitepölyn vesilasiin illalla ja juo juoman aamulla. Tämän kuultuani olen itse kokeillut hieman pienemmällä annoksella, n. 30g. Sekoitan sen illalla jogurttiin ja syön aamulla. Olen ollut huomaavinani suorituskyvyn paranemista. Kuulisin asiasta mielelläni jonkun toisenkin mielipiteen. Jos asia kiinnostaa ja olet aktiivista liikuntaa arrastava ja haluat kookeilla, niin ei kun yhteyttä!
En usko että siitepölykään on mikään ihmeaine, enempää kuin mustikka, inkivääri, kurkkuma, valkosipuli, .... Mutta uskon, että kun sisällytän näitä terveellisiä ravintoaineita päivittäiseen ruokaavaliooni, parannan mahdollisuuksiani terveeseen ja toimintakykyiseen elämään.
Kommentit
Lähetä kommentti