Siirry pääsisältöön

Mehiläiset talvehtimaan!

 

Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa 
asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta
loppuu kesken.

Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä. 


Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä. 

Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria lähinnä tuulisuojaksi. Lisäksi lentoaukko varustetaan hiirisuojalla. Pesän kannalta olisi tärkeää, että se tuulettuu riittävästi. Ruokintasokeri sisältää mehiläisen varastoinninkin jälkeen vettä, jonka pitää päästä haihtumaan pois.


Kun tarhaamme mehiläisiä luomuna, joku viljelee sokerijuurikasta 
luomuna.
Mehiläinen ei nuku talviunta niin kuin karhut, eikä mehiläisistä taalvehdi vain kuningatar, niin kuin kimalaisilla. Mehiläiset elävät toiminnallista elämää talven läpi, syövät ja liikkuvat pesässä. Tämä on minusta kummallista. Työläismehiläinen elää kesällä vain muutaman viikon, miten se sitten pysyy hengissä läpi talven. Toki niitä kuolee aika paljon ja siksi pesän tulisikin olla vahva, jotta se selviää talven läpi. Minua aina huolestuttaa kuinka ne pärjäävät. Tilastollisesti pesistä kuolee tarlven aikana 15 - 20%. Tietenkin se keväällä harmittaa kun vastaan tulee kuollut pesä. Syitä pesän menehtymiseen on monia. Yksi niistä on talviruoan loppuminen.
Siitepöly on mehiläisen keräämä huippuravinne!

Viime kesä oli minun tarhaajaurani huonoin hunajan suhteen. Joku ammattitarhaaja kuvasi asiaa sanalla "katastrofi". Minä en osaa sanoa mitään yksittäistä seikkaa, miksi näin kävi. Onneksi siitepölyä tuli suunilleen sama määrä kuin edellisenäkin vuotena. Hunaja on arvokas luonnontuote, siitepöly on mielestäni vielä monin verroin arvokkaampi. Sen sisältämät lukuisat ravinteet, vitamiinit ja muut terveyden kannalta hyödylliset aineet muodostavat sellaisen kokonaisuuden, että ainakaan minä en keksi mitään vastaavaa. 






















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvolan tilan tuotteita saatavilla....

Viime kesän luomutilamme satoa on vielä jäljellä.  -Luomumansikkaa pakasteina -Luomuvadelmaa pakasteena Ensiluokkaista luomuvadelmaa pakasteena - Luomuvadelmahilloa ja luomumansikkahilloa! Luomuvadelmahillo Luomuvadelmahillo (ja mansikkahillo)  on tehty käyttäen sokerin sijasta hunajaa, n. 40% hillon painosta. Säilöntäaineeton, ainoastaan hieman pektiiniä ja hiven luomusitruunan mehua. Jos joku ei tiedä, pektiini on hyytelöitymisaine, jota saadaan mm omenan tai sitruunan kuoresta. Tätä uskallan kehua, hillo on taivaallista, jos ruoasta näin voi sanoa.  - Mehiläistuotteista löytyy luomuhunajaa ja -siitepölyä.  1*450 g =  9 €,  2*450 g  = 17 €, 10*450g = 80 € Rekot;       Raahe - Liminka - Oulu,   9.3.2023                    Oulainen - Ylivieska          14.3.2023 Luomummessut Helsinki, Messuhalli;                      30.3. - 1. 4 2023 Ruukin puutarhamessut ;                      20.5.2023                   Tuotteita saa toki meiltä kotoakin lähes kaiken aikaa. Ei muuta kuin  soitto ja

Kesätöihin luomutilalle

  Palkkaamme tulevana kesänä ennakkoon 10 kesätyöntekijää ja voinemme ottaa muutaman varalle, jos löytyy sellaisia, jotka eivät muita töitä löydä ja olisivat halukkaita tulemaan meille. Työt ovat marjatilan töitä, poimintaa, perkkausta, marjojen pakastukseen liittyviä töitä sekä penkkien välien ajoa ruohonleikkurilla. Poimintaan toivomme kokemustemme perusteella tyttöjä ja ruohonleikkurinajoon poikia. Vadelma- ja mansikkapenkit ovat vielä lumen alla, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ikävaatimus on min.  15 vuotta ja otamme ensisijaisesti niitä, joilla on Oulaisten kaupungin kesätyöseteli. Niitä haetaan kaupungin sivuilta (  https://akkuna.fi/palvelu/oulainen/nuorten-kesatyot ). Pyydämme olemaan meihin yhteydessä ennen hakemista. Työn kesto on kaksi viikkoa, 60 h. 6 tuntia päivässä ja palkkaus on työehtosopimuksen mukainen (Maatalouden kausityöntekijät, työehtosopimus). Tämän vuoden osalta sopimusta ei vielä ole tehty, mutta viime vuoden sopimus antaa suuntaa. (https://www.teollisuusl

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti