Siirry pääsisältöön

Mehiläiset talvehtimaan!

 

Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa 
asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta
loppuu kesken.

Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä. 


Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä. 

Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria lähinnä tuulisuojaksi. Lisäksi lentoaukko varustetaan hiirisuojalla. Pesän kannalta olisi tärkeää, että se tuulettuu riittävästi. Ruokintasokeri sisältää mehiläisen varastoinninkin jälkeen vettä, jonka pitää päästä haihtumaan pois.


Kun tarhaamme mehiläisiä luomuna, joku viljelee sokerijuurikasta 
luomuna.
Mehiläinen ei nuku talviunta niin kuin karhut, eikä mehiläisistä taalvehdi vain kuningatar, niin kuin kimalaisilla. Mehiläiset elävät toiminnallista elämää talven läpi, syövät ja liikkuvat pesässä. Tämä on minusta kummallista. Työläismehiläinen elää kesällä vain muutaman viikon, miten se sitten pysyy hengissä läpi talven. Toki niitä kuolee aika paljon ja siksi pesän tulisikin olla vahva, jotta se selviää talven läpi. Minua aina huolestuttaa kuinka ne pärjäävät. Tilastollisesti pesistä kuolee tarlven aikana 15 - 20%. Tietenkin se keväällä harmittaa kun vastaan tulee kuollut pesä. Syitä pesän menehtymiseen on monia. Yksi niistä on talviruoan loppuminen.
Siitepöly on mehiläisen keräämä huippuravinne!

Viime kesä oli minun tarhaajaurani huonoin hunajan suhteen. Joku ammattitarhaaja kuvasi asiaa sanalla "katastrofi". Minä en osaa sanoa mitään yksittäistä seikkaa, miksi näin kävi. Onneksi siitepölyä tuli suunilleen sama määrä kuin edellisenäkin vuotena. Hunaja on arvokas luonnontuote, siitepöly on mielestäni vielä monin verroin arvokkaampi. Sen sisältämät lukuisat ravinteet, vitamiinit ja muut terveyden kannalta hyödylliset aineet muodostavat sellaisen kokonaisuuden, että ainakaan minä en keksi mitään vastaavaa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo