Siirry pääsisältöön

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet.

Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä. 


"Siitepölyä on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä.

Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja antioksidantteja. Siitepölyn virallisten terveysvaikutusten kanssa on vastaava ongelma kuin hunajankin; siitepölyn lähteet ovat erilaiset kukat kesän eri vaiheissa ja tietenkin erilaiset kukat maantieteellisesti eri paikoissa. Niinpä siitepölyn koostumus vaihtelee eikä sen sisältöä voi leimata tarkasti pussin kylkeen niin kuin kemiallisesti tuotettujen aineiden. Minusta se ei kuitenkaan ole ongelma, päinvastoin rikkaus. 

Siitepölyn terveysväittämiä löytyy kyllä netistä runsaasti. (esim. https://feelgoodpal.com/fi/blog/health-benefits-of-bee-pollen/). Itse ajattelen sen ennenkaikkea monipuolisena lisäravinteena. Tosin olen yksi niistä, joiden allergiaoireet ovat helpottuneet, käytännössä aika vaikea kevätallergia on kadonnut, siitepölyn käytön alettua. Samoin tuossa alkuteksteissä olevan urheilun suorituskyvyn kasvun voin vahvistaa. Kyseessä toki on subjektiivinen kokemus ja silloin kerta-annos on ollut aika suuri, 30-40 g. Uskon myös, että hunajan ja siitepölyn käyttö pitää vastustuskykyä kunnossa, sairastan nykyään erittäin harvoin. 


Luomusiitepälyä pakattuna

K
uinka siitepölyä sitten käytetään?  Käsittelen ensiksi allergiasiedätyksen.  Pääasiassa Suomessa myytävästä siitepölystä on ulkolaista. Uskon, että niistä löytyy yhtä monipuolisesti ravinteita kuin kotimaisestakin siitepölystä. Samoin uskon, että ympäristömyrkkyjen osalta kotimainen siitepöly on ehdottomasti turvallisempaa. Allergiasiedätyksen osalta lisäksi on huomioitava, että ulkomainen siitepöly todennäköisemmin ei sisällä sellaisen kasvin siitepölyä, jolle on allerginen. Siksi suosittelen tästäkin syystä kotimaista siitepölyä.


Allergian siedätykseen suositellaan siitepölyn käytön aloittamista hyvissä ajoin talvella, tammi - helmikuussa. Lisäksi suositellaan, että aloitus tehtäisiin pienellä määrällä, katsoen, tuleeko allergiaoireita. Sitten lisätään käyttöä vähitellen, kunnes määrä on noin teelusikallinen päivässä. Minulla ei ole tullut vastaan tapausta, että suun kautta nautitusta siitepälystä olisi tullut allergiaoireita. Tietenkin on mahdollista, että rakeista irtoaa pölyäkin, jota kulkeutuu hengityselimiin. Tutkimusten mukaan aivan kaikki eivät saa siedätyksestä apua. Mietin tässä, että kun siitepölyä pakataan, yhteen pakkaukseen voi tulla pelkästään alkukesän kukkien siitepölyä ja toiseen loppukesän. Niinpä on täysin mahdollista, että juuri siinä pakkauksessa, jota käyttää, ei olekkaan sen kukan siitepölyä, jolle on allerginen. Kannattaisi ostaa ehkä useampia pienenpiä pakkauksia, jotta saisi mahdollisimman monipuolisen koktailin. Tosiasia on, että aika monen minunkin tuntemani ihmisen oireet ovat lieventyneet tai jopa loppuneet. Eli allergisen kannattaisi kyllä kokeilla asiaa.


Mehiläinen työssä.

Siitepölyn terveyshyödyt saa käyttämällä sitä säännöllisesti. Tämä pätee moneen muuhunkin terveelliseen asiaan. Suositeltu annos on min. teelusikalliden päivässä. Itse käytän sitä joka aamu aamupuuron päällä. Yhdessä marjojen kanssa se tekee aamuateriasta todella terveellisen. Sen voi myös sekoittaa vaikka jogurttiin, kefiriin... ja antaa liueta muutama tunti jääkaapissa. Tällöin kuivatut siitepölyrakeet pehmenevät ja liukenevat hienojakoiseksi ja ehkä imeytyvät helpommin ruoansulatusjärjestelmässä. Jos käytän siitepölyä urheiluravinteena, teen sen juuri näin. Sen voi myös sekoittaa veteen tai hunajaan. Miten vain, kunhan ei kuumenna liikaa. 


Tässä linkki, jossa YLE:n juttua asiasta: https://yle.fi/a/74-20035578
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvolan tilan tuotteita saatavilla....

Viime kesän luomutilamme satoa on vielä jäljellä.  -Luomumansikkaa pakasteina -Luomuvadelmaa pakasteena Ensiluokkaista luomuvadelmaa pakasteena - Luomuvadelmahilloa ja luomumansikkahilloa! Luomuvadelmahillo Luomuvadelmahillo (ja mansikkahillo)  on tehty käyttäen sokerin sijasta hunajaa, n. 40% hillon painosta. Säilöntäaineeton, ainoastaan hieman pektiiniä ja hiven luomusitruunan mehua. Jos joku ei tiedä, pektiini on hyytelöitymisaine, jota saadaan mm omenan tai sitruunan kuoresta. Tätä uskallan kehua, hillo on taivaallista, jos ruoasta näin voi sanoa.  - Mehiläistuotteista löytyy luomuhunajaa ja -siitepölyä.  1*450 g =  9 €,  2*450 g  = 17 €, 10*450g = 80 € Rekot;       Raahe - Liminka - Oulu,   9.3.2023                    Oulainen - Ylivieska          14.3.2023 Luomummessut Helsinki, Messuhalli;                      30.3. - 1. 4 2023 Ruukin puutarhamessut ;                      20.5.2023                   Tuotteita saa toki meiltä kotoakin lähes kaiken aikaa. Ei muuta kuin  soitto ja

Kesätöihin luomutilalle

  Palkkaamme tulevana kesänä ennakkoon 10 kesätyöntekijää ja voinemme ottaa muutaman varalle, jos löytyy sellaisia, jotka eivät muita töitä löydä ja olisivat halukkaita tulemaan meille. Työt ovat marjatilan töitä, poimintaa, perkkausta, marjojen pakastukseen liittyviä töitä sekä penkkien välien ajoa ruohonleikkurilla. Poimintaan toivomme kokemustemme perusteella tyttöjä ja ruohonleikkurinajoon poikia. Vadelma- ja mansikkapenkit ovat vielä lumen alla, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ikävaatimus on min.  15 vuotta ja otamme ensisijaisesti niitä, joilla on Oulaisten kaupungin kesätyöseteli. Niitä haetaan kaupungin sivuilta (  https://akkuna.fi/palvelu/oulainen/nuorten-kesatyot ). Pyydämme olemaan meihin yhteydessä ennen hakemista. Työn kesto on kaksi viikkoa, 60 h. 6 tuntia päivässä ja palkkaus on työehtosopimuksen mukainen (Maatalouden kausityöntekijät, työehtosopimus). Tämän vuoden osalta sopimusta ei vielä ole tehty, mutta viime vuoden sopimus antaa suuntaa. (https://www.teollisuusl

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti