Siirry pääsisältöön

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet.

Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä. 


"Siitepölyä on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä.

Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja antioksidantteja. Siitepölyn virallisten terveysvaikutusten kanssa on vastaava ongelma kuin hunajankin; siitepölyn lähteet ovat erilaiset kukat kesän eri vaiheissa ja tietenkin erilaiset kukat maantieteellisesti eri paikoissa. Niinpä siitepölyn koostumus vaihtelee eikä sen sisältöä voi leimata tarkasti pussin kylkeen niin kuin kemiallisesti tuotettujen aineiden. Minusta se ei kuitenkaan ole ongelma, päinvastoin rikkaus. 

Siitepölyn terveysväittämiä löytyy kyllä netistä runsaasti. (esim. https://feelgoodpal.com/fi/blog/health-benefits-of-bee-pollen/). Itse ajattelen sen ennenkaikkea monipuolisena lisäravinteena. Tosin olen yksi niistä, joiden allergiaoireet ovat helpottuneet, käytännössä aika vaikea kevätallergia on kadonnut, siitepölyn käytön alettua. Samoin tuossa alkuteksteissä olevan urheilun suorituskyvyn kasvun voin vahvistaa. Kyseessä toki on subjektiivinen kokemus ja silloin kerta-annos on ollut aika suuri, 30-40 g. Uskon myös, että hunajan ja siitepölyn käyttö pitää vastustuskykyä kunnossa, sairastan nykyään erittäin harvoin. 


Luomusiitepälyä pakattuna

K
uinka siitepölyä sitten käytetään?  Käsittelen ensiksi allergiasiedätyksen.  Pääasiassa Suomessa myytävästä siitepölystä on ulkolaista. Uskon, että niistä löytyy yhtä monipuolisesti ravinteita kuin kotimaisestakin siitepölystä. Samoin uskon, että ympäristömyrkkyjen osalta kotimainen siitepöly on ehdottomasti turvallisempaa. Allergiasiedätyksen osalta lisäksi on huomioitava, että ulkomainen siitepöly todennäköisemmin ei sisällä sellaisen kasvin siitepölyä, jolle on allerginen. Siksi suosittelen tästäkin syystä kotimaista siitepölyä.


Allergian siedätykseen suositellaan siitepölyn käytön aloittamista hyvissä ajoin talvella, tammi - helmikuussa. Lisäksi suositellaan, että aloitus tehtäisiin pienellä määrällä, katsoen, tuleeko allergiaoireita. Sitten lisätään käyttöä vähitellen, kunnes määrä on noin teelusikallinen päivässä. Minulla ei ole tullut vastaan tapausta, että suun kautta nautitusta siitepälystä olisi tullut allergiaoireita. Tietenkin on mahdollista, että rakeista irtoaa pölyäkin, jota kulkeutuu hengityselimiin. Tutkimusten mukaan aivan kaikki eivät saa siedätyksestä apua. Mietin tässä, että kun siitepölyä pakataan, yhteen pakkaukseen voi tulla pelkästään alkukesän kukkien siitepölyä ja toiseen loppukesän. Niinpä on täysin mahdollista, että juuri siinä pakkauksessa, jota käyttää, ei olekkaan sen kukan siitepölyä, jolle on allerginen. Kannattaisi ostaa ehkä useampia pienenpiä pakkauksia, jotta saisi mahdollisimman monipuolisen koktailin. Tosiasia on, että aika monen minunkin tuntemani ihmisen oireet ovat lieventyneet tai jopa loppuneet. Eli allergisen kannattaisi kyllä kokeilla asiaa.


Mehiläinen työssä.

Siitepölyn terveyshyödyt saa käyttämällä sitä säännöllisesti. Tämä pätee moneen muuhunkin terveelliseen asiaan. Suositeltu annos on min. teelusikalliden päivässä. Itse käytän sitä joka aamu aamupuuron päällä. Yhdessä marjojen kanssa se tekee aamuateriasta todella terveellisen. Sen voi myös sekoittaa vaikka jogurttiin, kefiriin... ja antaa liueta muutama tunti jääkaapissa. Tällöin kuivatut siitepölyrakeet pehmenevät ja liukenevat hienojakoiseksi ja ehkä imeytyvät helpommin ruoansulatusjärjestelmässä. Jos käytän siitepölyä urheiluravinteena, teen sen juuri näin. Sen voi myös sekoittaa veteen tai hunajaan. Miten vain, kunhan ei kuumenna liikaa. 


Tässä linkki, jossa YLE:n juttua asiasta: https://yle.fi/a/74-20035578








 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo