Siirry pääsisältöön

Siitepölyn keräys - Mehiläisten monipuolinen ravintolähde

 

Siitepölyn keruulaatikoita alkukeväästä pesien edessä.
Keruulaatikot ovat nuo keltaiset pesän alaosassa.


Siitepölyn keräys alkaa keväällä, pajun kukinnan aikaan. Silloin tosin hyvin varovaisesti ja pesää vaihdellen, koska mehiläiset tarvitsevat siitepölyn ennen kaikkea itselleen uuden sukupolven kasvattamiseen. Siitepöly on juuri se ravinne, jota sikiöt tarvitsevat kasvaakseen. Se sisältää kaikki animohapot (Protreiinit) joita mehiläisvauva tarvitsee kasvaakseen. Lisäksi siinä on kaikki muut vitamiinit, kivennäisaineet ja ravinteet, jota uusi elämä tarvitsee.

Keräimet ovat mehiläispesän kulkuaukon edesä. Niissä on reikälevy, jonka läpi lennolta palaavat mehiläiset menevät pesään. Mehiläiset keräävät siitepölyn kukista palleroimalla pölyn meden kanssa pieniksi palloiksi, joita ne kuljettavat takajaloissaan, niisä olevissa siitepölyvasuissa. Kun ne pujottautuvat keräimen läpi, osa palleroista putoaa jaloista ja päätyy keräimen alaosassa olevaan säiliöön. 

 Kesän mittaan keräimien paikkaa vahdellan ja välillä seurataan, että siitepölyä kertyy myös mehiläispesän omaan käyttöön riittävästi. Mehiläiset kyllä näyttävät suuntaavan keruuta juuri niihin tarvikkeisiin, joita pesä tarvitsee. Jos siitepölyö on vähän, hunajan varastointi saa jäädä ja keruuta suunnataan juuri siitepölyyn. Toisaalta tämä tarkoitta myös, että siitepölyn keräys vähentää hunajan satoa.

Pakastettua siitepölyä

Silloin kun siitepölyä tulee, keräimet käydään tyhjentämässä lähes päivittäin. Lisäksi keräimet on hyvä tyhjentää ennen sadetta, jos mahdollista. Sade saattaa kastella osan, joskus jopa kaikki siitepölyt ja se on sitten menetetty. Samoin sateen jälkeen keräimet on usein pestävä, mikä teettää lisää työtä. Kerätty siitepöly on kosteata ja se ei säilyisi sellaisenaan. Siksi se pakastetaan välittömästi. 

Kuivattua siitepölyä

Kun kesän kiireet ovat ohi, on aikaa aloittaa siitepölyn kauppakunnostus. Siitepöly kuivataan miedossa lämmössä kuivaimessa. Lämpö on n. 40 C, ei enempää, jotta arvokkaat ravinteet eivät tuhoutuisi liian kuumassa. Siitepölysä on aina jonkin verran roskia, niitä poistetaan kauppakinnostuksen jokaisessa vaiheessa, myös kuivaimeen laitettaessa ja sieltä pois otettaessa. Johtuen alhaisesta kuivauslämpötilasta, kuivausaika on aika pitkä. 

Siitepölysihti

Ennen pakkausta siitepöly käsitellään vielä sihdin läpi. Kuivattu siitepöly pakataan. Meillä pakkauksena käytetään paperipusseja, joiden sisäpinta on muovitettu ilmatiiviiksi. Niin mielellään kuin välttäisikin kaikkea muovia, siitepölyn säilymisen kannata on oleellisen tärkeää, että pakkaus on ilmatiivis. Lopuksi pakkaus kuumasaumataan ja varustetaan merkinnöillä. Luomusiitepöly ja parasta ennen päiväys. Parasta ennen päiväys laitetaan kahden vuoden päähän. Luultavasti kuivattu siitepöly säilyisi paljonkin pidempään, mutta olemme käyttäneet samaa päiväyskäytäntöä kuin hunajallekkin. 

Kaiken kaikkiaan siitepölyssä on paljon työtä. Usein keräimistä ei tule juuri mitään. Niiden kiertämiseen kuluu aikaa ja paljon askelia. Samoin kuivaus, kauppakunnostus ja pakkaus vaatii aika paljon vaivaa. Mutta itse olen vakuuttunut siitepölyn terveyshyödyistä niin paljon, että aion jatkaa keräämistä niin kauan kuin jatkan tarhaustakin. Omaksi ja muidenkin iloksi ja hyödyksi.

Valmiiksi pakattua siitepölyä. Siitepölyn koostumus vaihtelee
kesän mittaan. Keräimeen kertyy eri värisiä rakeita sen 
mukaan, mitkä kasvit kukkivat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvo