Siitepölyn keruulaatikoita alkukeväästä pesien edessä. Keruulaatikot ovat nuo keltaiset pesän alaosassa. |
Keräimet ovat mehiläispesän kulkuaukon edesä. Niissä on reikälevy, jonka läpi lennolta palaavat mehiläiset menevät pesään. Mehiläiset keräävät siitepölyn kukista palleroimalla pölyn meden kanssa pieniksi palloiksi, joita ne kuljettavat takajaloissaan, niisä olevissa siitepölyvasuissa. Kun ne pujottautuvat keräimen läpi, osa palleroista putoaa jaloista ja päätyy keräimen alaosassa olevaan säiliöön.
Kesän mittaan keräimien paikkaa vahdellan ja välillä seurataan, että siitepölyä kertyy myös mehiläispesän omaan käyttöön riittävästi. Mehiläiset kyllä näyttävät suuntaavan keruuta juuri niihin tarvikkeisiin, joita pesä tarvitsee. Jos siitepölyö on vähän, hunajan varastointi saa jäädä ja keruuta suunnataan juuri siitepölyyn. Toisaalta tämä tarkoitta myös, että siitepölyn keräys vähentää hunajan satoa.
Pakastettua siitepölyä |
Silloin kun siitepölyä tulee, keräimet käydään tyhjentämässä lähes päivittäin. Lisäksi keräimet on hyvä tyhjentää ennen sadetta, jos mahdollista. Sade saattaa kastella osan, joskus jopa kaikki siitepölyt ja se on sitten menetetty. Samoin sateen jälkeen keräimet on usein pestävä, mikä teettää lisää työtä. Kerätty siitepöly on kosteata ja se ei säilyisi sellaisenaan. Siksi se pakastetaan välittömästi.
Kuivattua siitepölyä |
Kun kesän kiireet ovat ohi, on aikaa aloittaa siitepölyn kauppakunnostus. Siitepöly kuivataan miedossa lämmössä kuivaimessa. Lämpö on n. 40 C, ei enempää, jotta arvokkaat ravinteet eivät tuhoutuisi liian kuumassa. Siitepölysä on aina jonkin verran roskia, niitä poistetaan kauppakinnostuksen jokaisessa vaiheessa, myös kuivaimeen laitettaessa ja sieltä pois otettaessa. Johtuen alhaisesta kuivauslämpötilasta, kuivausaika on aika pitkä.
Siitepölysihti |
Ennen pakkausta siitepöly käsitellään vielä sihdin läpi. Kuivattu siitepöly pakataan. Meillä pakkauksena käytetään paperipusseja, joiden sisäpinta on muovitettu ilmatiiviiksi. Niin mielellään kuin välttäisikin kaikkea muovia, siitepölyn säilymisen kannata on oleellisen tärkeää, että pakkaus on ilmatiivis. Lopuksi pakkaus kuumasaumataan ja varustetaan merkinnöillä. Luomusiitepöly ja parasta ennen päiväys. Parasta ennen päiväys laitetaan kahden vuoden päähän. Luultavasti kuivattu siitepöly säilyisi paljonkin pidempään, mutta olemme käyttäneet samaa päiväyskäytäntöä kuin hunajallekkin.
Kaiken kaikkiaan siitepölyssä on paljon työtä. Usein keräimistä ei tule juuri mitään. Niiden kiertämiseen kuluu aikaa ja paljon askelia. Samoin kuivaus, kauppakunnostus ja pakkaus vaatii aika paljon vaivaa. Mutta itse olen vakuuttunut siitepölyn terveyshyödyistä niin paljon, että aion jatkaa keräämistä niin kauan kuin jatkan tarhaustakin. Omaksi ja muidenkin iloksi ja hyödyksi.Valmiiksi pakattua siitepölyä. Siitepölyn koostumus vaihtelee
kesän mittaan. Keräimeen kertyy eri värisiä rakeita sen
mukaan, mitkä kasvit kukkivat.
Kommentit
Lähetä kommentti