Siirry pääsisältöön

Siitepölyn keräys - Mehiläisten monipuolinen ravintolähde

 

Siitepölyn keruulaatikoita alkukeväästä pesien edessä.
Keruulaatikot ovat nuo keltaiset pesän alaosassa.


Siitepölyn keräys alkaa keväällä, pajun kukinnan aikaan. Silloin tosin hyvin varovaisesti ja pesää vaihdellen, koska mehiläiset tarvitsevat siitepölyn ennen kaikkea itselleen uuden sukupolven kasvattamiseen. Siitepöly on juuri se ravinne, jota sikiöt tarvitsevat kasvaakseen. Se sisältää kaikki animohapot (Protreiinit) joita mehiläisvauva tarvitsee kasvaakseen. Lisäksi siinä on kaikki muut vitamiinit, kivennäisaineet ja ravinteet, jota uusi elämä tarvitsee.

Keräimet ovat mehiläispesän kulkuaukon edesä. Niissä on reikälevy, jonka läpi lennolta palaavat mehiläiset menevät pesään. Mehiläiset keräävät siitepölyn kukista palleroimalla pölyn meden kanssa pieniksi palloiksi, joita ne kuljettavat takajaloissaan, niisä olevissa siitepölyvasuissa. Kun ne pujottautuvat keräimen läpi, osa palleroista putoaa jaloista ja päätyy keräimen alaosassa olevaan säiliöön. 

 Kesän mittaan keräimien paikkaa vahdellan ja välillä seurataan, että siitepölyä kertyy myös mehiläispesän omaan käyttöön riittävästi. Mehiläiset kyllä näyttävät suuntaavan keruuta juuri niihin tarvikkeisiin, joita pesä tarvitsee. Jos siitepölyö on vähän, hunajan varastointi saa jäädä ja keruuta suunnataan juuri siitepölyyn. Toisaalta tämä tarkoitta myös, että siitepölyn keräys vähentää hunajan satoa.

Pakastettua siitepölyä

Silloin kun siitepölyä tulee, keräimet käydään tyhjentämässä lähes päivittäin. Lisäksi keräimet on hyvä tyhjentää ennen sadetta, jos mahdollista. Sade saattaa kastella osan, joskus jopa kaikki siitepölyt ja se on sitten menetetty. Samoin sateen jälkeen keräimet on usein pestävä, mikä teettää lisää työtä. Kerätty siitepöly on kosteata ja se ei säilyisi sellaisenaan. Siksi se pakastetaan välittömästi. 

Kuivattua siitepölyä

Kun kesän kiireet ovat ohi, on aikaa aloittaa siitepölyn kauppakunnostus. Siitepöly kuivataan miedossa lämmössä kuivaimessa. Lämpö on n. 40 C, ei enempää, jotta arvokkaat ravinteet eivät tuhoutuisi liian kuumassa. Siitepölysä on aina jonkin verran roskia, niitä poistetaan kauppakinnostuksen jokaisessa vaiheessa, myös kuivaimeen laitettaessa ja sieltä pois otettaessa. Johtuen alhaisesta kuivauslämpötilasta, kuivausaika on aika pitkä. 

Siitepölysihti

Ennen pakkausta siitepöly käsitellään vielä sihdin läpi. Kuivattu siitepöly pakataan. Meillä pakkauksena käytetään paperipusseja, joiden sisäpinta on muovitettu ilmatiiviiksi. Niin mielellään kuin välttäisikin kaikkea muovia, siitepölyn säilymisen kannata on oleellisen tärkeää, että pakkaus on ilmatiivis. Lopuksi pakkaus kuumasaumataan ja varustetaan merkinnöillä. Luomusiitepöly ja parasta ennen päiväys. Parasta ennen päiväys laitetaan kahden vuoden päähän. Luultavasti kuivattu siitepöly säilyisi paljonkin pidempään, mutta olemme käyttäneet samaa päiväyskäytäntöä kuin hunajallekkin. 

Kaiken kaikkiaan siitepölyssä on paljon työtä. Usein keräimistä ei tule juuri mitään. Niiden kiertämiseen kuluu aikaa ja paljon askelia. Samoin kuivaus, kauppakunnostus ja pakkaus vaatii aika paljon vaivaa. Mutta itse olen vakuuttunut siitepölyn terveyshyödyistä niin paljon, että aion jatkaa keräämistä niin kauan kuin jatkan tarhaustakin. Omaksi ja muidenkin iloksi ja hyödyksi.

Valmiiksi pakattua siitepölyä. Siitepölyn koostumus vaihtelee
kesän mittaan. Keräimeen kertyy eri värisiä rakeita sen 
mukaan, mitkä kasvit kukkivat.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2024

Satovuoteen valmistautuminen alkaa käytännön toimien osalta edellisenä kesänä. Oikeastaan mietimme maankäyttä paljon pidemmän aikaa eteenpäin, mutta konkreettisten toimien osalta edellinen kesä on tärkeä.  Kesälle 24 päätimme kokeia omaa taimikasvatusta ja keräsimme kaikkiaan 8000 pistokasta. Syynä tähän ennenkaikkea se, että saimme ulkolaisista taimista mustalaikku-nimsen sieniaudin ja jouduimme hävittämään koko istutusalan.    Allaolevat taimet  eivät ole itse keräämiä, vaan kevään 24 istutuksiin ostettuja.  Ensimmäinen yrityksemme kasvattaa itse istutustaimemme, Toinen asia, mitä mietimme, oli pensasmustikan viljelykokeilu. Rieska-leaderilla oli avustusrahaa, jonka ajattelimme sopivan täsmälleen tällaiseen kokeiluun. Anomuksemme menikin paikallisesti läp, mutta ELY-keskus torppasi sen. Olen jokseenkin varma, että missä tahansa muussa EU-maassa se olisi mennyt läpi. Olemme tulleet siihen tulokseen, että mitkään yritystuet eivät koske maanviljelyä. Mutta joka t...

Katsaus vuoteen 2024, osa 3

  Keväällä 2024 meillä oli mahdollisuus apuun ja Harri oli meillä traktorimiehenä kuukauden ajan. Kastelujärjestelmässä oli niin paljon työtä, että apu oli tarpeen. Ne maat, joilla ei ole marjoja, kylvetään  muutoin ajatellen maanparannusta. Jos seuraavana keväänä on tarkoitus istuttaa mansikkaa tai jotain muuta, sitten yksivuotinen viherlannoitusseos tai kauraa. Jos tiedossa on, että seuraavaan marjanistutikseen on pidempi aika, sitten kyseeseen voi tulla monivuotinen viherlannoitusseos. Olemme kantapään kautta oppineet, että monivuotisen viherlannoituksen jälkeen pelto on muokkauksen jälkeen niin turppainen, että penkkien teko on erittäin vaikeaa.  Harri korjailee "Hitec"-karhiamme. Kauraa meillä on ollut jo useampana vuotena. Pääsimme toki aluksi kovinkin helpolla, kun naapurimme Tomi pui ja kuivasi kauran meille ja syötimme ne kanoille. -23 sitten puimme ihan oikeasti ja kuivasimme sekä myimme sen Ylivieskaan. Kustannukset ylittivät tuotot, niinpä nyt kaura on pelkäst...

Katsaus vuoteen 2024 osa 5

Syksyllä katse alkaa kääntymään seuraavaan vuoteen. Mansikoita olemme istuttaneet joka vuosi. Nyt keräsimme taimet omalta emotaimimaalta, istutimme ne istutuspikareihin ja kärräsimme taimikennostot varta vasten tekemällemme hiekkapedille. Koitimme järjestää kastelun mahdollisimman hienosumuisena. Osan kastelusysteemistä samme lahjoituksena hienolta naapuriltamme Paavolta. Taimet lähtivät kyllä hyvään kasvuun, mutta varsinainen koettelemus on tietenkin talvi. Tätä kirjoittaessani ulkona on lämpimän puolella ja taimia suojaava lumipeite on lähes sulannut pois. Ei auta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta. Mielläni istuttaisimme kaikki tulevana keväänä.  Vadelmat opettivat että jäniksiltä kannattaa suojautua. Pensasmustikat ovat ilmesesti vielä halutuimpia rusakoiden herkkuna kuin vadelmat. Niinpä koko pensasmustikka-alue kierrettiin 1,5 m:n aidalla. Itse aitavärkki toki piti ostaa mutta tolpat ovat luomua, itse metsästä haettuja, kuorittuja ja lahonsuojaustakin yritetty ehdä ...