Siirry pääsisältöön

Kevättä rinnassa?

 

30.11.-23 otettu kuva. 
En pidä pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista. 

Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvoja, ....

Kevään töinä on niin kuin joka kevät, mansikan istutusta ja ensi keväänä aiomme kokeilla myös pensasmustikkaa. Olemme tilanneet kaikkiaan 7. lajia pensasmustikan taimia ja hieman saskatonea. Istutamme koealan ja katsomme menestyykö ne täällä ja jos menestyy, niin mitkä lajikkeet. Kesän istutusten varauksissa täytyy olla ajoissa, että saa taimet hankittua. 

Kastelujärjestelmän suunnittelua, kuvassa 
paineenalentimen kasaustarvikkeet.

Koska emme saaneet aikoinaan hankittua entisiin peltoihin rajoittuvia peltoja naapureilta, jouduimme ostamaan lisämaata Marikan äidiltä hieman kauempaa. Tämä tarkoittaa, että joudumme vetämään kasteliujärjestelmän runkolinjaa kaikkiaan lähes kilometrin lisää. Lisäksi itse kastelua tulee lisää tulevana keväänä kahteen paikkaan, uudelle mansikka-alueelle ja mustikka-alueelle. Alueet sijaitsevat eri lohkoissa. Tuo laajennus on vaatinut hieman suunnittelua ja tarvikkeiden tilausta. Kuvassa yhden komponentin, paineenalennusventtiilin kokoonpano. Jo siihen menee aika monta osaa ja itse venttiili on harmittavan kallis. Meillä oli aikaisemmin vastaavia muovisia, mutta valitettavasti ne eivät kestä / toimi kunnolla. Koitan kasailla etukäteen kaiken sen minkä voi valmiiksi tehdä. Keväällä on kiire.

Kasteluletkua.

Kasteluletkun runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Sitä on yhdessä kelassa 100 m ja kela painaa paljon. Olen pohtinut miten saisin vedettyä letkua metsikön läpi ja tehnyt hieman apuvälineitäkin. Aika näyttää, miten homma onnistuu.


Työnjohtaja nro 2.

Meidän naisväki hankki meille kissan vaajaa viikko sitten. se on kovasti yrittänyt auttaa minua tämän kirjoittamisessa. Kun en sitä kuitenkaan ole sallinut, on se vahtinut tapahtumaa silät tarkkoina olkapäältäni. Jos juttu ei ole hyvä, se on kissan vika.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja,