Siirry pääsisältöön

Kevättä rinnassa?

 

30.11.-23 otettu kuva. 
En pidä pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista. 

Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemiä saippuoita, huulirasvoja, ....

Kevään töinä on niin kuin joka kevät, mansikan istutusta ja ensi keväänä aiomme kokeilla myös pensasmustikkaa. Olemme tilanneet kaikkiaan 7. lajia pensasmustikan taimia ja hieman saskatonea. Istutamme koealan ja katsomme menestyykö ne täällä ja jos menestyy, niin mitkä lajikkeet. Kesän istutusten varauksissa täytyy olla ajoissa, että saa taimet hankittua. 

Kastelujärjestelmän suunnittelua, kuvassa 
paineenalentimen kasaustarvikkeet.

Koska emme saaneet aikoinaan hankittua entisiin peltoihin rajoittuvia peltoja naapureilta, jouduimme ostamaan lisämaata Marikan äidiltä hieman kauempaa. Tämä tarkoittaa, että joudumme vetämään kasteliujärjestelmän runkolinjaa kaikkiaan lähes kilometrin lisää. Lisäksi itse kastelua tulee lisää tulevana keväänä kahteen paikkaan, uudelle mansikka-alueelle ja mustikka-alueelle. Alueet sijaitsevat eri lohkoissa. Tuo laajennus on vaatinut hieman suunnittelua ja tarvikkeiden tilausta. Kuvassa yhden komponentin, paineenalennusventtiilin kokoonpano. Jo siihen menee aika monta osaa ja itse venttiili on harmittavan kallis. Meillä oli aikaisemmin vastaavia muovisia, mutta valitettavasti ne eivät kestä / toimi kunnolla. Koitan kasailla etukäteen kaiken sen minkä voi valmiiksi tehdä. Keväällä on kiire.

Kasteluletkua.

Kasteluletkun runkolinja on 100 mm:n paloletkua. Sitä on yhdessä kelassa 100 m ja kela painaa paljon. Olen pohtinut miten saisin vedettyä letkua metsikön läpi ja tehnyt hieman apuvälineitäkin. Aika näyttää, miten homma onnistuu.


Työnjohtaja nro 2.

Meidän naisväki hankki meille kissan vaajaa viikko sitten. se on kovasti yrittänyt auttaa minua tämän kirjoittamisessa. Kun en sitä kuitenkaan ole sallinut, on se vahtinut tapahtumaa silät tarkkoina olkapäältäni. Jos juttu ei ole hyvä, se on kissan vika.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raporttia tilan touhuista

  Vadelmapenkki 28.7.2023 Aioin sanoa, että olen ollut laiska kirjoittamaan blogia. Oikeastaan ei ole ollut kysymys laiskuudesta, kyllä koko ajan touhua on riittänyt. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa hieman tämän kesän kulusta. Aloitan vaikka vadelmasta, koska sen kanssa työt keväällä alkoivat.  Tane tutkii tilannetta ennen leikkuuta. Huhtikuussa, kun lumet vielä olivat maassa, aloitin vadelman leikkauksen. Laikkasin kaikki vanhat versot pois ja harvensin kuluvan kesän satoversot  10 - 14 kpl metrille. Lopuksi asettelin vadelmat V-tuentaan. Näin kerrottuna kaikki mahtui kolmelle riville. Penkkiä on kuitenkin noin kilometrin verran, joten kyllä siinä aika monta tuntia takapuolta siirreltiin.  Leikkuujälkeä. Leikkaamisen jälkeen pääsin laittamaan ensimmäistä kertaa vadelmia V-tuentaan. Edellisellä vuonna jänikset lyhensivät kasvustoa niin paljon, että V-tuenta ai ollut mahdollista. Olin kuitenkin aidannut koko alueen syksyllä ja puput pysyivät pellolta poissa. Tässä vaiheessa kaikki näytti

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuolelle tervapapeeria l