Siirry pääsisältöön

Katsaus vuoteen 2024 osa 4.

 Tietenkin marjat, luomumansikat ja vadelmat, ovat ne tärkeimmät asiat meille. Marjojen korjuusta noin puolet tehtiin asiakkaille valmiiksi poimittuina ja noin puolet asiakkaat kävivät poimimassa itse. Mansikoiden poiminta alkoi heinäkuun alusta ja vadelmien elokuun alusta. Valitettavasti kummankin sato oli kärsinyt pahoin edellisen syksyn säistä ja sato jäi heiukoksi. Ainakin vadelman osalta syksyn 2023 säätuhot tulevat näkymään vielä tulevanakin kesänä, niin pahoin juuristo oli vaurioitunut.

Luomumansikkamme eivät ehkä aina ole muotovalioita, makuvalioita kyllä.

En voi liikaa kehua kotimaisten marjojen terveellisyyttä. Lisäksi luomumarjoissamme ei ole mitään kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Ruokavirasto on ottanut useamman kerran näytteitä tuotteistamme, viime kesänä vadelmahillosta. Mitään torjunta-ainejäämiä ei löytynyt! 
Meidän Ottawa-Luomuvadelma on oikea maku- ja terveyspommi.


Olemme poimineet sekä vadelmaa että mansikkaa jonkin verran pakastimiinkin. Sitä löytyy siis sieltä ainakin tätä kirjoitettaessa. 

Heinäkuun lopusta alkaen keväällä istutettu Verdi alkoi antaa satoa ja sitä riittikin sitten myöhään syksyyn. Tämä Verdin sato hieman paikkasi muutoin hyvin heikoksi jäänyttä mansikkasatoa. 

Verdin istutus onnistui hyvin, pellon muotoilussa olisi ollut vielä hieman 
toivomisen varaa. 

Pensasmustikka juurtui pikkuhiljaa kesän aikana ja päästiinpä maistamaankin muutama marja. Varsinaista satoa emme odotaa vielä pariin vuoteen ja odotamme suurella jännityksellä, miten eri lajikkeet selviävät talvesta. 

Pensasmustikan taimet ovat viellä kovin hentoja.

Luomusäännösten mukaan viljelyalasta keskimäärin 30 % pitää olla aina viherlannoituksella. Pellon ravinteet tulevat pääosin näistä viherlannoituskasveista. Kuvan viherlannoitusseos on kylvetty keväällä sen jälkeen kun mansikka on siitä poistettu. Kasvusto oli mielestäni uskomattoman vahvaa, ja huomioitavaa on, että alueelle on laitettu hieman pääosin kananlannasta tehtyä luomulantaa 4. vuotta sitten. Marika melkein häviää kasvuston sekaan. Myöskin viherlannoituksen siementen täytyy olla luomua.

Kaikki tämä kasvusto jää ravitsemaan tulevia vadelmpensaita.

Pyhäjoki tarjoa meille kaikenlaista, upean jokimaiseman, uimapaikan, kasteluvettä...

Marikan Poika, Jasperi on yksi innokkaista kalastajista ja nappasi siitä monien muiden kalojen lisäksi allaolevan hauen. 















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...