Siirry pääsisältöön

Terveet elämäntavat ja mansikka!

 

Hyvä kunto ja terveys mayhdollistaa monia mukavia asioita.
Tässä Marika noin 10 päivän mittaisella pyöräreissulla.

Tämänkertainen juttuni on hyvin omakohtainen. Esitänkin ensiksi kysymyksen; miksi terveet elintavat? Eikö se ole jonkinlaista hymistelyä eikä tällaisesta raavaan miehen pitäisi haastaa? Minun syntymästäni aikaa on kulunut n. 74 vuotta. Tässä iässä ainakin minulla lähestulkoon tärkein asia on toimintakyni ylläpitäminen ja säilyttäminen. Marika tarvitsee minua luomutilamme hoidossa ja varmaan muutoinkin. Lisäksi olen saanut syntymälahjan, että en oikein osaa olla toimettomana. Nautin liikunnasta ja pitkistä pyörälenkeistä, nautin luomutilamme töistä ja toivon, että voisin jatkaa näitä toimia mahdollisimman pitkään. Toisin kuin ehkä moni ajattellee, eliniänodotteeseemme perintötekijät vaikuttavat tutkimusten mukaan 15 - 30 %. Loppu riippuu elintavoista ja sitten on se sattuma, jolle ei myöskään voi mitään. Elintavoille voimme.


Aamupuuro jossa Alentaja-margariinin lisäksi marjoja, hunajaa ja 
siitepälyä.

Hyvinvointimme perustekijät ovat; ravinto, liikunta, lepo, sosiaaliset suhteet ja ikigai. Viimeksimainitun voisi suomentaa merkitykselliseksi tekemiseksi, syy, miksi aamulla herätä ylös. Olen paneutunut varsin monipuolisesti näihin asioihin viimeiset 22 vuotta, ts. sen jälkeen kun tein oman elämäntapamuutokseni ja aloin huolehtia itsestäni. Suoritin myös senior personal trainer-tutkinnon, jossa myöskin käsiteltiin laajasti näitä asioita. Tässä lyhyessä jutussani käsittelen vain ravintoon liittyviä asioita ja siitäkin vain luomutilamme tuotteisiin liittyviä.

Jos nostaisin esii kaksi asiaa, jotka kiinnostavat itseäni; Hiljainen tulehdus ja toimintakykyinen elinikä. Hiljainen tulehdus tai kuten tunnettu ravintoterapeutti Reijo Laatikainen kirjoittaa kirjassaan "Lievä tulehdus" eli inflammaatio, on kehossamme usein huomaamattomasti jylläävä tulehdus, jota pidetään merkittävänä tekijänä mm sydän- ja verisuonitaudeissa, metabolinen oireyhtumä ja diabetes, liikalihavuus, useat krooniset sairaudet, neurologiset sairaudet ja ikääntymisen nopeutuminen. Asiasta löytyy jo paljon tietoa ja siitä on kirjoitettu useita kirjoja, mm edellä mainittu Laatikaisen kirja. Kirjassaan Laatikainen kertoo mm. mansikasta seuraavaa;

"Mansikat näyttävät vähentäävän runsaasti hiilihydraatteja ja kohtuullisesti rasvaa sisältävän koeaterian inflamaatiovastetta (CRP ja IL-6) sekä insuliinivastetta. Runsas mansikan käyttö vähensi satunnaistetussa tutkimuksessa paitsi tulehdusta (VCAM-1) myös LDL-kolesterolia ja sen hapettunutta ox-LDL-muotoa."

Yksi mansikassa esiintyvistä terveellisistä aineista on fisetiini. Sitä löytyy juuri mansikasta ylivoimaisen paljon, 5 kertaa enemmän kuin omenasta ja keskimäärin 30 kertaa enemmän kuin monista muista lähteistä. Fistetiiniä on tutkittu paljon. Sen myönteisten vaikutusten lista on pitkä. 

-"Flavonoidien syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on saatu uutta merkittävää tietoa. Flavonoideihin lukeutuvan fisetiinin on havaittu estävän syöpäsolujen jakautumista ja lisäävän syöpäsolujen kuolemaa. VTT:n, Turun yliopiston ja Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tutkijoiden löydöksen uskotaan edistävän syöpälääkkeiden kehitystä."

-"Fisetin optimoi aivojen terveyttä seuraavilla tavoilla:

● Aktivoi antioksidanttimekanismi aivosolujen suojaamiseksi vaurioilta;
● Parantaa aivosolujen glutationipitoisuutta aivojen suojaamiseksi entisestään optimoiden samalla myrkkyjen poistoa ja lisäämällä solujen energiaa;
● Tukee uusien aivosolujen kasvua;
● Stimuloi ja avustaa aivojen piirejä ja aivojen signalointireittejä, jotka liittyvät pitkäaikaiseen muistin toimintaan."

_"Fisetiinin senolyyttinen aktiivisuus on ensisijainen painopiste pitkäikäisyystutkimuksessa. Solujen seneskenssi on tila, jossa solut lakkaavat lisääntymästä ja kasautuvat ajan mittaan – se on osallisena erilaisissa ikääntymiseen liittyvissä sairauksissa (ks. tarkemmin edellä). Fisetiinin on havaittu indusoivan apoptoosia valikoivasti näissä vanhenevissa soluissa. Tämän selektiivisen poistumisen oletetaan lieventävän seneskenssiin liittyviä fenotyyppejä ja siten osaltaan viivästyttävän tai ehkäisevän ikääntymiseen liittyviä patologioita. Verrattuna toiseen mahdolliseen senolyyttiseen yhdisteeseen fisetiini on noin kaksi kertaa tehokkaampi kuin kversetiini (ks. myöhemmin artikkelissa).(9-10)"

Fisetiinistä läytyy runsaasti tutkimustietoa netistä ja useista tutkihoiden vastikään kirjoittamista kirjoista. Mm Nicklas Brendborg, ...."Mitä tiede kertoo meille pitkästä iästä", David Sinclair, "Elinkaari". Ajattelen, että ei ole yhtä ihmeainetta joka vastaisi kaikkiin kysymyksiin. Mutta sekin on totta, että jos vaihdan  ravinnosta  epäterveellisiä ravinnonlähteitä terveellisiin, minulla on hyvät syyt odottaa saavani positiivisia terveysvaikutuksia. Mitä marjoihin tulee, mahdollisimman monipuolisia puhtaita marjoja. Eri marjoissa on erilaisia hyviä ominaisuuksia, siksi monipuolisuus on valttia. Niin, mielellään kotimaisia, ruokaviasto suosittelee ulkolaisten marjojen keittämistä jolloin menetetään paljon marjojen hyvistä ominaisuuksista. Ja torjunta-aineita keittäminenkään ei kokonaan hävitä. 

Terveellisiin elintapoihin kuuluu se, että niitä noudatetaan jatkuvasti. Olipa kyse liikunnasta, unitottumuksista, ravinnosta... Jos syön terveellisesti 10 - 20 päivää vuodessa ja loput yli 300 päivää epäterveellisesti, on selvää, kummalle puolelle vaaka kallistuu. 

Tärkein asia meinasi unohtua!  Onhan ne mansikat, jopa pakastettuna, todella hyviä aamupuurossa tai ilpapalalla myslin kanssa niin kuin minä niitä syön.


Kesää odotellessa voi katsella vaikka vanhoja kuvia tuoreista marjoista. 

Tästä tuli jo sen verran pitkä juttu, että kerron muista marjoista tuonnempana.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä rinnassa?

  30.11.-23 otettu kuva.  En pidä  pimeästä talvisydämestä lainkaan. Mutta sekin on kestettävä, jos aikoo nähdä taas uuden kevään ja kesän. Tätä kirjoittaessani on kuitenkin jo helmikuun loppu ja päiväkin on pidentynyt jo huomattavasti siitä, mitä se on lyhyimmillään ollut. Valo on se mikä saa minun vereni taas kiertämään kunnolla. Niinpä sain aikaiseksi pitkästä aikaa taas kirjoittaa jotakin tilamme asioista.  Talvella on aikaa koittaa myydä niitä tuotteita, joita meillä on jäänyt myytääväksi. Viime kesän hunajasato oli meillä n. 20% normaalista sadosta ja myytävä hunaja loppuikin jo jouluna. Siitepölyä sen sijaan tuli normaalisti ja sitä kyllä riittää meillä kesään. Ei niinkään sen takia että sitä olisi paljon, vaan lähinnä sen vuoksi ttä harva ymmärtää, kuinka upean terveellinen tuote mehiläisten keräämä siitepöly on. Lisäksi meillä on jonkin verran pakastettua vadelmaa, vadelmahilloa, luomumarjamehua ja joitakin muita tuotteita pieniä  määriä. Marikan tekemi...

Siitepölyn käyttö, miksi ja miten ?

Siitepölyn väri vaihtuu sen mukaan, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Suoritin mehiläistarhaajan tutkinnon vajaa 10 vuotta sitten Haapajärven maatalousoppilaitoksella opettajana hyvin kokenut luomutarhaaja. Jo tuolloin oli puhetta muistakin mehiläistuotteista kuin hunaja. Kävimme kuitenkin Marikan (Marika Kamps) kanssa Mehiläistarhaajan liiton koulutuksessa nimenomaan muiden tuotteiden, kuin hunajan suhteen. Päätimme kokeilla asiaa itsekkin. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen hyvin vakuuttunut siitepölyn hyödyista ravintolisänä.  "Siitepölyä  on käytetty ravintolisänä jo pitkään. Sen käyttö lisää elinvoimaa ja virkeyttä, parantaa ruuansulatusta, lisää suorituskykyä urheilussa, auttaa pitämään muistia kunnossa, hidastaa ikääntymistä, parantaa anemiaa ja vähentää siitepölyallergian oireita siedätyshoidossa." Googlen hakutulosten kärjessä. Mehiläisen siitepöly sisältää yli 250 biologisesti aktiivista ainetta, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, rasvahappoja, ...

Mehiläiset talvehtimaan!

  Viimme kesän vadelmat ovat pakastimissa, pääasiassa  asiakkaiden, mutta on niitä hieman tilallakin, jos joltakulta loppuu kesken. Kesän kiireet ovat takana ja uuteen kesään on matkaa monta kuukautta. Mutta ehkä jo kuuden kuukauden päästä pääsen leikkaamaan vadelmia uutta satoa varten. Nämä kuvan versot, jotka tuottivat viime kesän sadon, leikataan kaikki pois ja uudetkin versot harvennetaan sopivaan tiheyteen. Paljon riippuu tarlvesta, millaisen sadon vadelma tuottaa ensi kesänä.  Talviteloille varusteltuja mehiläispesiä.  Mehiläispesistä kerättiin hunajaosastot pois elokuun alussa. Sen jälkeen niille tarjottiin luomusokeria talviruoaksi n. 60%:a liuoksena, kaikkiaan yli 30 litraa/ pesä. Kiersin pesät kolmeen kertaan. Viime viikolla oli neljäs kierros, jonka yhteydessä keräsin ruokintalaatikot pois. Tarhaajilla on erilaisia menetelmiä ja pesärakenteitakin talvehtimista varten. Minä lisäänkaton alle vaahtokumipatjasta leikatun levyn lisäeristeeksi ja pesän ulkopuole...